Siirry sisältöön

Tavoite 2: Pohjolan tulee edistää kaikkien hyvää fyysistä ja psyykkistä terveyttä, hyvinvointia ja elämänlaatua 

Pohjolassa kaikkien tulee voida elää hyvää ja itsenäistä elämää, joka varmistaa yksilön hyvän fyysisen ja psyykkisen terveyden. Fyysisen ja psyykkisen terveyden edistämisen ansiosta olemme alueena vahvempia. Silloin entistä harvempi tarvitsee sosiaali- ja terveysalan palveluja ja entistä useampi voi vaikuttaa aktiivisesti hyvän yhteiskunnan varmistamiseen. Tämän vuoksi meidän on panostettava varhaiseen, ennalta ehkäisevään ja terveyttä edistävään toimintaan ja kohdistettava sitä ryhmille, jotka ovat yhteisön ulkopuolella esimerkiksi vammaisuuden takia. Erilaiset kuntoutustoimet, mukaan lukien apuvälineet, sisältyvät itsestään selvänä osana ennalta ehkäisevään ja terveyttä edistävään työhön. 
plattform-youth_clinics-10488.jpg

Osatavoite 2.1: Kaikille tulee tarjota varhaisia, ennalta ehkäiseviä, terveyttä edistäviä, kuntouttavia ja tarkoituksenmukaisia toimia terveyden eriarvoisuuden vähentämiseksi 

Osa pohjoismaalaisista kärsii vakavista fyysisistä ja psyykkisistä sairauksista, jotka ovat seurausta epäterveellisistä elämäntavoista, huomattavasta ylipainosta, liiallisesta istumisesta sekä alkoholin, nikotiinituotteiden ja huumeiden haitallisesta käytöstä. Näiden sairauksien hoidolla on kova hinta sekä yhteiskunnalle että yksilölle. Siksi tarvitaan toimia, joilla ehkäistään epäterveellisiä elämäntapoja, lisätään varhaisen hoidon saatavuutta varsinkin lasten ja nuorten keskuudessa ja vahvistetaan yleisesti kansanterveyttä.  Yhdenvertaisen saavutettavuuden vahvistaminen sairauksien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä edellyttää myös lisää tietämystä terveyden tasa-arvosta. 

Osatavoite 2.2: Kenenkään ei pidä joutua kärsimään psyykkisestä haavoittuvuudesta tai vastentahtoisesta yksinäisyydestä 

Monet yhteiskuntaryhmät, kuten sosiaalisesti heikossa asemassa olevat, ikääntyneet, vammaiset, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat (LGBTI)
Pohjoismaisessa yhteistyössä käytetään englanninkielistä lyhennettä LGBTI, joka kattaa lesbot, homot, biseksuaalit/bi-ihmiset, transihmiset ja intersukupuoliset. 
ja osa maahanmuuttajaväestöstä, ovat alttiita psyykkiselle haavoittuvuudelle. Yhä suurempi osa Pohjolan nuorista kertoo henkisen pahoinvoinnin lisääntymisestä sekä yksinäisyyden ja yleisen riittämättömyydentunteen yleistymisestä. Varhaiset toimenpiteet voivat auttaa saamaan kopin nuorista, jotka uhkaavat jäädä koulutuksen ja työmarkkinoiden ulkopuolelle psyykkisen haavoittuvuuden vuoksi. Pohjoismaalaisten vastentahtoisen yksinäisyyden kokemukseen on välttämätöntä keskittyä laajemmin. Työssä on myös välttämätöntä keskittyä toimenpiteisiin, joiden tavoitteena on itsemurhien vähentäminen. 

Osatavoite 2.3: Kenenkään ei pidä joutua kohtaamaan henkistä tai fyysistä väkivaltaa ja sortoa 

Lähisuhdeväkivalta, varsinkin miesten naisiin kohdistama väkivalta, on valitettavasti yhä iso ongelma Pohjoismaissa. Kaikkien ihmisten on voitava tuntea olonsa turvalliseksi omissa kodeissaan ja lähisuhteissaan. Väkivalta on tunnistettava varhain, ja sitä kohdanneille on pyrittävä antamaan heidän tarvitsemaansa apua ja tukea. Samalla on toimittava ennalta ehkäisevästi ja kuntouttavasti, jotta yhä harvemmat ihmiset käyttäisivät väkivaltaa. Ongelmaan liittyvistä ennalta ehkäisevistä ja tehokkaista menetelmistä on levitettävä tietoa Pohjoismaissa yli maarajojen, ja kehitystä on seurattava tarkkaan.