Gul færge i havnen i BergenUdvalget presser på for at styrke fælles nordisk indsats for holdbare løsninger til havs, på land og i luften. Foto: unsplash.com
Ung mand arbejder i åbent kontormiljøBedre forudsætninger for de unges muligheder på arbejdsmarkedet er et af de emner, som udvalget arbejder med. Foto: unsplash.com

Udvalget for vækst og udvikling i Norden

Udvalget for vækst og udvikling i Norden beskæftiger sig med emner og spørgsmål som vedrører arbejdsmarked og arbejdsmiljø, næring, handel og industri, energi, bekæmpelse af grænsehindringer, transport og transportsikkerhed. Det nordiske samarbejde handler i høj grad også om den frie bevægelighed indenfor arbejdsmarkedet, som samtidig er et af de nordiske flagskibe, hvad angår opretholdelsen af velfærd og næringsliv. Bekæmpelse af grænsehindringer er med til at opretholde denne model, som i øvrigt er beundret internationalt, og gør det nemmere for borgerne at tage uddannelse og arbejde på tværs af grænserne. Desuden behandler udvalget spørgsmål inden for finans- og økonomisk politik – herunder rammevilkårene for forskning, produktion og handel og i forlængelse af dette, fri bevægelighed på markederne og arbejdsmarkederne i Norden. Regional- og strukturpolitik, kommunikation og IT er også under udvalget for vækst og udvikling i Nordens arbejdsområder.
Utskottet har med utgångspunkt från det finska presidentskaps­programmet i Nordiska rådet valt att fokusera på ett socialt och hållbart Norden kopplat till den nordiska välfärdsmodellen och den framtida arbetsmarknaden. Utskottets har under året deltagit i arbetet med rapporten kring erkännande av branschreglerade yrken och yrkes­utbildningar, där ett antal initiativ tagits fram för att skapa bättre förutsättningar för den framtida arbetsmarknaden och de ungas möjligheter till arbete i hela Norden. Utskottet kommer under 2023 fortsätta att arbeta med dessa initiativ. 
Det norska ordförandeskaps­programmet för Nordiska minister­rådet 2022 har bland annat fokuserat på att stärka det nordiska transportsamarbetet, vilket också har varit en högt prioriterad fråga för utskottet. Utskottet har genom ett flertal olika aktiviteter under året drivit frågan om behovet av ett formaliserat och stärkt nordiskt transportsamarbete och utskottet upplever att det under året har skett en rörelse i positiv riktning.
Utskottet har under året dessutom diskuterat Enestam-rapportens rekommendationer kopplad till framtida nordiska utmaningar inom utskottets politikområden. 
Utskottet har haft som mål att skapa ökad synlighet i de nordiska länderna för nordiska frågor och de rekommendationer som utskottet har riktat till Nordiska ministerrådet och de nordiska regeringarna. Utskottets medlemmar har lyft flera av utskottets aktuella frågor politiskt, bland annat genom debatter i parlamenten eller skriftliga frågor till berörda ministrar. Dessutom har man arbetat med att skapa nationell medial synlighet för frågorna, bland annat genom debattartiklar, pressmeddelanden och inlägg i sociala medier.  Under 2023 kommer detta arbeta att vidareutvecklas och prioriteras. 
Ambitionen har dessutom varit att få slutbehandlat de fyra rekommendationer som inväntat politisk dialog sedan 2010-talet. Tre av dessa politiska dialoger genomfördes under året.  


Ett steg närmare ett formellt nordiskt transportsamarbete

Utskottet har under lång tid pressat på för att de nordiska länderna ska förstärka samordningen av stora uppgifter inom infrastrukturområdet i ett eget ministerråd för transport vid Nordiska ministerrådet. Utskottet anser att bättre koordinering är helt avgörande för att Norden ska nå målen i stats­ministrarnas vision 2030 och att visionen kräver samordning av politiken mellan de nordiska länderna för att skapa hållbara transportl­ösningar till havs, på land och i luften. Det handlar bland annat om elektrifiering av hamnar och sjöfarten, elektrifiering av flyget, hållbara godstransporter och en nordisk plan för höghastighetståg. Utskottet har under året aktivt drivit denna fråga, bland annat genom en rekommendation till Nordiska ministerrådet, ett flertal debatt­artiklar i nordisk dagspress, en politisk dialog och ett sido-event med nordiska transportministrar under Nordiska rådets session i Helsingfors i november. Utskottet kommer fortsatt ha fokus på nordiskt transportsamarbete, kopplat till det norska president­skapsprogrammet för 2023.  


Politiska och kommunikativa strategiska initiativ

Utskottet inledde under året en strategisk diskussion om hur man kan skapa synlighet nationellt för aktuella nordiska frågor genom att olika typer av kommunikations­aktiviteter mellan utskottets möten. Utskottet diskuterade även hur man kan stärka genomslaget för ett medlemsförslag under den tid som förslaget är under behandling, bland annat genom de verktyg som finns tillgängliga i det nationella parlamentariska arbetet (till exempel interpellationer och motioner) samt kommunikations­aktiviteter (till exempel inlägg i sociala medier, debattartiklar och seminarier).


Rapporten: Attraktiva yrkesutbildningar i Norden

Rapporten är ett resultat av de tankesmedjor som har genomförts under våren 2022 med deltagande av arbetsgivar- och arbetstagar­organisationer, utbildnings­institutioner, parlamentariker från Nordiska rådet samt Ungdomens Nordiska Råd.
Syftet med tankesmedjorna var att få diskuterat med relevanta aktörer utmaningarna med bransch­reglerade hinder för yrkesutbildade samt vad man på nordisk nivå kan göra för att göra gymnasiala yrkesutbildningar mer attraktiva för unga i Norden att söka till.
Det kommer att avhållas en konferens den 28–29 mars 2023 i Haparanda och på Utbildning Nord i Övertorneå för att diskutera rapportens rekommendationer.
Gå til indhold