Grænse­hindrings­gruppen

Gränshindergruppen har träffats 5 gånger under 2022. Gränshinder­gruppen har under året försökt att starta upp en struktur och en samarbetsform med Gränshinder­rådet i hur man ska effektivisera och få avklarat fler gränshinder. Ambitionen har främst varit att fokusera på gemensamma tema­områden som man kan samarbeta kring nationellt. Dessvärre har Gränshindergruppens möten varit digitala, informativa och korta och de två gemensamma med Gräns­hinderrådet varit fysiska, informativa och korta.
Det har med andra ord varit ett år där Gränshindergruppens potential varit vilande i förhållande till förväntningarna. Detta bedöms bland annat bero på att sekretariatet inte kan administrera arbetet med en arbetsinsats på cirka 20% av utskottets sekretariats arbete, att det inte avsatts längre möten och de varit digitala och inte getts någon möjlighet till fördelning av arbetsuppgifter, samarbetet mellan Gränshindergruppen och Gränshinderrådet inte implementerats och förtydligats, att arbetet avstannat på grund av val i nordiska länder.

Rapport gällande revidering av det nordiska skatteavtalet

Det nordiska skatteavtalet reviderades senaste gången 2008 och öresundsavtalet trädde i kraft 2003. Båda dessa avtal behöver revideras då de är föråldrade och inte matchar de utmaningar som de nordiska gränspendlarna idag möter. Under pandemin har olika nationella restriktioner i syfte att begränsa smittspridningen påverkat med­arbetare och företag då gräns­pendlare ofrivilligt fått arbeta hemifrån. Detta betyder att medarbetarna beskattats i bosättnings­landet och inte i arbetslandet. Det här problem kommer även i framtiden att kvarstå då arbetsgivare kommer att uppmana/erbjuda medarbetare att arbete hemifrån men gränspendlare kommer att ha andra förutsättningar för detta än de som bor och arbetar i samma land.
En revidering av avtalet är av stor betydelse om statsministrarnas vision om att Norden ska vara världens mest integrerade och hållbara region 2030 ska realiseras.

Kommunikationsplattform

Gränshindergruppen gav i mars sekretariatet i uppdrag att utveckla en kommunikations­plattform för Gränshindergruppens parlamentariker där medlemmarna kan dela relevanta nyheter, information, dokument och skriftliga frågor som är relevanta för uppdraget.
Kommunikationsplattformen ska med andra ord kunna delas upp utifrån medlemmarnas behov och önskemål, det vill säga plattformen ska kunna kommunicera till såväl samtliga medlemmar, när så önskas och behov finns, som till avgränsade grupper, exempelvis nationell avgränsning, när så önskas.
Kommunikationsplattforman sjösattes den 26 september och samtliga medlemmar i Gräns­hindergruppen fick då en inbjudan till att delta i kommunikations­plattformen. På nuvarande tidpunkt fyra aktivt meddelat sitt deltagande samt delat information.
Gå til indhold