Mand læser rapport på tabletEt af resultaterne af udvalgets arbejde er rapporten: Attraktive erhvervsuddannelser i Norden.
Dreng og pige med mobiltelefonBudskabet fra et af årets seminarier var, at fx spil kan øge lysten til at lære sprog fra en tidlig alder. Foto: unsplash.com

Udvalget for kundskab og kultur Norden

Udvalget for kundskab og kultur i Norden arbejder med emner og sager der berører kultur, forskning og uddannelse, grund- og sekundær­skole, voksenuddannelse og folkeoplysning - herunder sager om sprogsamarbejde, nye medier, kompetenceudvikling og innovation i uddannelserne. Uddannelse og oplysning er i mange henseender vejen til et godt arbejdsliv og dermed også vejen til et godt ungdoms-, voksen- og familieliv, hvor den enkeltes velfærd ikke er truet på grund af eks. arbejdsløshed, fattigdom eller misbrug. Udvalget beskæftiger sig også med civilsamfundet og de frivilliges kræfter og arbejde idet de to faktorer spiller en væsentlig rolle i et demokratisk velfærdssamfund. Idræt, sprog, film og medier, almen og mangfoldig kunst og kultur, børne- og ungdomskultur, hører også under udvalget for Kundskab og Kultur i Nordens arbejdsområder
Utskottet för kunskap och kulturs arbete under 2022 har, liksom för 2021, varit präglat av de besparingar på budgeten för utbildnings-, forsknings- och kultursamarbetet som Samarbets­ministrarna har beslutat om för att genomföra gröna satsningar i samband med arbetet för att förverkliga visionen om Norden som världens mest hållbara och integrerade region 2030. Det är utskottets generella inställning att det är olyckligt att ställa sektorer mot varandra i stället för att låta alla arbeta för att förverkliga visionen inom de ramar de har. Med hjälp av de inspel som utskottet gjorde under året i samband med förhandlingarna med Nordiska ministerrådet om budgetkompromissen lyckades det för andra att återställa budgeterna för utbildnings-, forsknings- och kultursamarbetet. Beloppen är dock engångsbelopp vilket gör att utskottet återigen måste engagera sig i budgetförhandlingarna om 2024 års budget. Utskottet genomförde även dialogmöten med ordföranden för Ministerrådet för kultur och med ordföranden för Ämbetsmanna­kommittén för utbildning och forskning om fördelningen av odisponerade medel inom ramen för budgetkompromissen.
Inom ramen för det finska president­skapsprogrammet för 2022 valde utskottet att fokusera på den nordiska språkförståelsen och hur man kan locka fler unga att söka yrkesutbildningar. Inom ramen för presidentskapsprogrammet och utskottets arbetsplan godkändes även sju rekommendationer på sessionen i Helsingfors

Nordiskt språkseminarium 27 juni

Utskottet arrangerade tillsammans med Föreningen Norden Island ett nordiskt språkseminarium i samband med sommarmötet i Reykjavik. Seminariet, som avhölls i Veröld, Vigdis Finnbogadóttirs språkcenter vid Islands universitet den 27 juni, hade rubriken Kan smarta appar öka språkförståelsen i Norden.  Moderator var Jón Yngvi Jóhansson, professor i nordiska språk, Islands universitet. Föredragshållare och paneldeltagare var: Audur Hauksdóttir, professor i danska, Islands universitet; Mikael Hiltunen, projektledare Svenska Nu, Finland; Atli Geir Halldórsson, före detta folkhögskoleelev i Danmark och Nordplus-stipendiat (Island); Ragnheiður Helga Þórarinsdóttir, folklorist, ordförande Föreningen Norden Island huvudstadsområdet; Kolbrún Friðriksdóttir Adjunkt i isländska som andraspråk i Islands Universitet; Dagbjört J Þorsteinsdóttir, lärare i danska. Camilla Gunell, ordförande i utskottet, höll ett välkomst­anförande och de avslutande reflektionerna.
Budskapet från seminariet var att tekniska hjälpmedel bidrar till ökad lust för språkinlärning och att det bör satsas på detta redan från tidig ålder, t.ex. genom datorspel. Mikael Hiltunen framhöll även hur viktigt det personliga mötet med i Finlands fall, svensktalande människor som kan inspirera barn och ungdomar att använda svenskan i Finland. Vikten av spännande och nyskapande undervisningsmaterial framhölls också och samarbetet mellan Färöarna, Grönland och Island om att ta fram ett sådant framhölls som ett gott exempel. Mötet med konst- och kulturuttryck framhölls även det som viktiga inspirationskällor.
Seminariet hade 50 deltagare och streamades på YouTube och Facebook.
Tillsammans med utskottet för tillväxt och utveckling i Norden och med stöd av Presidiet och Nordiska ministerrådets gränshindergrupp genomfördes fem tankesmedjor under våren på temat hur man kan locka fler unga att söka yrkes­utbildningar och hur kan vi i Norden undanröja de branschreglerade hinder som motverkar mobilitet. I tankesmedjorna deltog representanter för arbetsgivar- och arbetstagarsidan i Norden, utbildningsinstitutioner, parlamentariker i Nordiska rådet samt Ungdomens Nordiska Råd. Allt under ledning av Resonans Nordic. Arbetet resulterade i rapporten Attraktive erhvervsuddannelser i Norden som presenterade ett antal rekommendationer för att förbättra situationen. Rapporten ska följas upp med en konferens i Haparanda-Övertorneå, Sverige, den 28–29 mars.
Gå til indhold