Gå till innehållet

Samman­fattning

I denna rapport studeras mobilitet och gränsutbyten inom kultursektorn i de nordiska länderna. Rapporten är framtagen av den externa konsulten WSP under hösten 2023 inom ramen för Kulturanalys Nordens verksamhet. Studien för samman prioriterade inriktningar för det nordiska samarbetet och visionen om att Norden 2030 ska vara världens mest hållbara och integrerade region (Nordiska ministerrådet 2020). En viktig förutsättning för en integrerad region är Norden som kulturregion, dvs. att det finns ett utbyte av kulturella influenser, erfarenheter och idéer genom såväl produktionssamverkan som, turnerande uppsättningar och arbetspendling inom den nordiska kultursektorn.
Det saknas idag systematisk kunskap om hur nordisk gränsöverskridande kultursamverkan ser ut och till vilken grad den präglar kultursektorn i respektive land. Det finns geografiska områden i Norden som fungerar som gränsregioner med större flöden av till exempel arbetskraftspendling och med utvecklat samarbete. Målet är att rapporten ska utgöra ett kunskapsunderlag och bidra till diskussionen om möjlig policyutveckling för Norden som en ledande kulturregion.
Tre frågeställningar har styrt arbetet med syfte att studera nordiska gränsutbyten:
  • Hur ser de formella strukturerna för nordiskt gränsregionalt kultursamarbete ut?
  • Hur integrerat är Norden ur ett arbetsmarknadsperspektiv och hur ser arbetspendlingen av kulturskapare ut inom Norden?
  • Hur ser mönstren för handel med kulturella varor och tjänster ut mellan de nordiska länderna?
I det förberedande utredningsarbetet har datakällor undersökts för att identifiera vilken statistik om mobilitet, gränsutbyte och pendlingsrörelse som finns tillgänglig. Fokus har varit på metodutveckling och undersökningsdesign. På grund av begränsningar i datatillgång har studien inte kunnat omfatta Norden som helhet i alla delar utan visst fokus blir på Sverige och Danmark. Huvudsaklig avgränsning görs till åren 2017–2022. Studien baseras på dataunderlag kring gränsöverskridande arbetspendling inom kultursektorn, sysselsatta inom kultursektorn och handel med kulturella varor och tjänster mellan de nordiska länderna.

Nedan sammanfattas de viktigaste slutsatserna från rapporten.
Öresundsregionen sticker ut som en viktig kulturell korridor inom Norden
Norden har ca 30 miljoner invånare och världens 11:e största ekonomi. I denna rapport framstår Öresundsregionen som en korridor inom Norden. Här sker störst gränsöverskridande arbetspendling av kulturskapare för de länder vi kunnat studera. Utbytet sker samtidigt i huvudsak i riktningen från Sverige till Danmark vilket gäller både generell arbetspendling och i än större utsträckning inom kulturen.
Ökad gränsöverskridande pendling av kulturskapare till Danmark och Sverige
Inpendlingen av nordiska kulturskapare till så väl Danmark som Sverige påverkades negativt under pandemin och för Sveriges del dessutom i än högre grad än den generella arbetsinpendlingen. Pendlingen av nordiska kulturskapare återhämtade sig dock mot mitten av år 2022 och var under det fjärde kvartalet 2022 högre än någonsin under den studerade perioden.
Jämn nivå av inflyttade nordiska kulturskapare boende i Sverige
När vi studerar inflyttade nordiska kulturskapare i Sverige kan vi konstatera att antalet sysselsatta nordiska kulturskapare på den svenska arbetsmarknaden inte påverkades av pandemin. Detta gäller både inom kulturella och kreativa branscher liksom inom mer avgränsad kultursektor dvs. inom konstnärlig och kulturell verksamhet samt underhållningsverksamhet och kulturarvsverksamhet.
Minskad handel med kulturella varor men ökad handel med kulturella tjänster
Vi kan konstatera att handeln med kulturella varor minskat i volym mellan de nordiska länderna under den senaste tioårsperioden. Detta kan vid en första anblick anses motsägelsefullt då samtliga nordiska länder vuxit både i termer av ekonomi och befolkning under samma period. Vi kan samtidigt konstatera att handeln med kulturella tjänster ökat, vilket eventuellt kan spegla en förflyttning av kulturella uttryck från varor till tjänster.
I absoluta tal domineras flödet av både kulturskapare och kulturell handel av flöden från Sverige till övriga Norden
Sverige är både sett till befolkning och ekonomins storlek det största landet i Norden. Av denna anledning är det naturligt att svenskar dominerar pendlingsflödena liksom att handeln med kulturella varor och tjänster domineras av export från Sverige. I rapporten förs resonemang om huruvida dessa utbyten, för svenskt vidkommande, gynnas av geografiska och språkliga faktorer. Sverige är beläget centralt i Norden och delar landsgräns (eller broförbindelse) med fler nordiska länder än något annat nordiskt land. Ur språkligt perspektiv finns samtidigt språkliga likheter med de andra större nordiska länderna.
I rapporten pekas ett antal frågor ut som intressanta för vidare studier
Den metodutvecklande aspekten i rapporten har huvudsakligen handlat om att kombinera och analysera delvis nya datakällor med varandra. Exempelvis handlar det om nyligen framtagna pendlingsdata för kulturskapare mellan Danmark och Sverige på regionala nivå, liksom data dels över antalet individer, dels de beloppsvolymer som betalats in i artistskatt från nordiska kulturskapare i Sverige. Dessa aspekter har på inget vis uttömts helt och flera intressanta frågeställningar återstår för vidare studier.