Gå till innehållet

Kulturens nytta och påverkan

I det här kapitlet redogörs för forskning om konstens och kulturens nytta och påverkan på individ- och samhällsnivå. Kapitlet inleds med en kort diskussion om centrala begrepp som används när kulturens nytta och påverkan beskrivs. Sedan redogörs för de tre områden där forskningen särskilt närmat sig frågan om kulturens nytta och påverkan. Dessa områden som i flera fall överlappar varandra är 1) konstens och kulturens ekonomiska betydelse, 2) konstens och kulturens betydelse för demokrati och hållbar utveckling och 3) konstens och kulturens betydelse för människors hälsa och välmående.

Centrala begrepp och tematiska kategoriseringar

Forskningen använder sig av en rad olika begrepp när den teoretiskt och empiriskt närmar sig frågan om konstens och kulturens nytta och påverkan inom olika samhällsområden. Exempel på sådana begrepp, förutom nytta och påverkan, är värde, effekter och resultat. Huruvida begreppen används i syfte att beskriva olika saker är mer oklart och ofta används de omväxlande för att beskriva liknande processer. Värde (engelskans ’value’) har i litteraturen i viss mån karaktären av paraplybegrepp när konstens och kulturens betydelse för individer och samhälle diskuteras. Värde kan ses som ett något mjukare och mer mångbottnat begrepp jämfört med exempelvis effektbegreppet. Ofta sker dock glidningar i begreppsanvändningen där värde övergår i effekt, påverkan eller nytta. Detta beror på att det i slutänden är just påverkan, nytta, effekter eller resultat som är i fokus för mycket av forskningen som legat till grund för denna kunskapsöversikt.
Centralt i detta kapitel är, utifrån rapportens syfte, konstens och kulturens nytta för, eller påverkan på, individer och samhälle. Det är också sådana aspekter som i stor utsträckning lyfts i de nordiska ländernas kulturpolitik och som redogjorts för i det föregående kapitlet. De övriga begreppen används dock i redogörelsen nedan när de bäst beskriver vad det är som avses i det specifika sammanhanget.   
I nedanstående redogörelse kommer vi att fokusera på tre teman varinom forskningen närmat sig frågan om konstens och kulturens nytta och påverkan. Det första är konstens och kulturens betydelse för den ekonomiska utvecklingen. Här inkluderas inte bara forskning om konstens och kulturens direkta påverkan på den ekonomiska utvecklingen utan också studier som berör konstens och kulturens betydelse för platsers attraktivitet och utveckling i bredare bemärkelse (se t.ex. Sacco, 2011).
Det andra temat handlar om konstens och kulturens betydelse för den demokratiska och hållbara utvecklingen. Detta är ett brett tema som exempelvis inkluderar aspekter på konstens och kulturens betydelse för den generella sociala utvecklingen, den sociala sammanhållningen och miljön. Det inkluderar också aspekter som konstens och kulturens betydelse i konfliktsituationer och för människors demokratiska deltagande (se t.ex. Crossick & Kaszynska, 2016).
Det tredje temat handlar om konstens och kulturens betydelse för hälsa. Detta är ett exempel på ett mer avgränsat tema som samtidigt är ett område som forskningen ägnat mycket stor uppmärksamhet (se t.ex. Fancourt & Finn, 2019).
I redogörelsen för dessa tre teman ligger fokus på hur forskningen beskriver konstens och kulturens nytta och påverkan på individ- och samhällsnivå. Ofta beskrivs påverkan på individen som den centrala byggstenen i konstens och kulturens möjlighet att ha bredare samhällseffekter (se t.ex. Brown & Novak-Leonard, 2013; Crossick & Kaszynska, 2016). Redogörelsen för forskningen inom de olika temana följer ett tredelat upplägg. Först sammanfattas hur temat belysts i forskningen (vad studeras och hur). Sedan redogörs (på ett sammanfattande vis) för forskning som pekar på konstens och kulturens nytta och positiva påverkan inom temat. På detta följer ett avsnitt som redogör för den forskning som problematiserar och kritiserar dessa slutsatser utifrån olika perspektiv. Avsnitten utgår ifrån det internationella forskningsläget men genomgående inkluderas studier utifrån nordiska förhållanden.
När det gäller forskningen som ur olika perspektiv problematiserar konstens och kulturens nytta och positiva påverkan är denna relativt omfattande. Det är samtidigt viktigt att ha i åtanke att kritik och problematisering är en del av alla forskningsområden och att kritik inte är något som specifikt gäller studier om konstens och kulturens nytta. I denna kunskapsöversikt sammanfattas kritiken på ett generellt plan. Det kan dock finnas ganska betydande skillnader mellan studier när det gäller vilken kritik som är relevant och inte. När det gäller den kritik och problematisering som presenteras nedan är det också så att den i vissa delar snarare riktar sig mot kulturpolitiken än mot forskningen. Denna distinktion kommer att uppmärksammas i redogörelsen.   

Kulturens ekonomiska nytta och påverkan

Internationellt sett finns det gott om studier som på olika sätt undersöker konstens och kulturens ekonomiska nytta och påverkan. Studierna omfattar akademisk forskning, men också studier genomförda av forskare på uppdrag av myndigheter eller organisationer på lokal, regional, nationell eller internationell nivå (se t.ex. Americans for the Arts, 2012; Greffe, 2011; Grinell, 2023a; Langen & Garcia, 2009; OECD, 2021; Radich, 1992 för några olika exempel). Nedan redogörs för vilken typ av studier som finns på temat, och de utgångspunkter och huvudpoänger som görs i den forskning som pekar på kulturens positiva ekonomiska samhällseffekter. På detta följer en redogörelse för forskning som utifrån olika perspektiv problematiserar de studier som pekar på konstens och kulturens positiva ekonomiska påverkan.

Studier om ekonomisk nytta genomförs på olika nivåer

Metodologiskt är variationen stor. Detta gäller dels de konkreta metoderna, dels på vilken samhällelig nivåstudierna genomförs och hur själva studieobjektet avgränsas. På ett övergripande plan kan studierna delas in i följande kategorier:
  1. Studier med fokus på hela det kulturella och kreativa områdets ekonomiska betydelse. Sådana studier genomförs på olika geografiska nivåer (se t.ex. GESAC, 2021; Indecon, 2009; OECD, 2021; Tom Fleming Creative Consultancy, 2015).
  2. Studier som utgår ifrån ett snävare kulturbegrepp, eller som i första hand har fokus på ett kulturområde eller en typ av kulturevent. Även dessa studier genomförs på olika geografiska nivåer (se t.ex. Grinell, 2023a; Saayman & Saayman, 2006; Webster & McKay, 2015).
  3. Studier som snarare har fokus på de ekonomiska effekterna av en enskild institution (se t.ex. Armbrecht & Andersson, 2008; Greffe, 2011).
Studierna som faller inom dessa tre kategorier är inte nödvändigtvis ensidigt fokuserade på ekonomisk nytta och påverkan. Flera av dem rymmer andra typer av effekter, exempelvis sociala sådana. Därutöver fokuserar flera av dem snarare på förutsättningarna för ekonomisk tillväxt och utveckling, exempelvis kulturens betydelse för platsers attraktivitet för såväl privatpersoner som näringsliv.

Konstens och kulturens positiva ekonomiska påverkan

Att göra en rättvis redovisning av alla olika typer av ekonomiska studier är inte möjligt inom ramen för denna kunskapsöversikt. Det som görs nedan är att översiktligt redogöra för de teoretiska perspektiv som utgör grund för de samtida idéerna om konstens och kulturens ekonomiska nytta för att sedan sammanfatta denna nytta i mer konkreta termer utifrån empiriska studier på temat.

Kulturens ekonomiska nytta – fokus på teoretiska perspektiv

Konstens och kulturens ekonomiska nytta vilar på olika idéer om hur konstnärliga och kulturella verksamheter påverkar ekonomin. I grunden finns en tro på konst, kultur och kreativitet som viktiga faktorer för ekonomisk tillväxt och platsers utveckling. Här finns det i sin tur olika teorier och modeller för hur konsten och kulturen bidrar till de processer som genererar ökad ekonomisk aktivitet. För det första finns en etablerad idé om konsumtionen av upplevelser som en alltmer central del av den moderna ekonomin (Bille, 2010). För det andra har forskare gjort gällande att kreativitet är att betrakta som en alltmer grundläggande råvara (Florida, 2002). För det tredje har det utvecklats modeller för att visa på hur den kreativa arbete som äger rum i de konstnärliga kärnverksamheterna får positiva effekter på den vidare ekonomiska utvecklingen (Throsby, 2008). Och för det fjärde görs gällande att människors aktiva deltagande i kulturaktiviteter i sig har positiva ekonomiska samhällseffekter (Sacco, 2011).
För att kort sammanfatta dessa perspektiv så menar Florida (2002) att företag i allt större utsträckning söker sig till platser där kreativa människor vistas eller vill vistas. Detta eftersom dessa människor utgör många företags viktigaste resurs. För dessa människor, den kreativa klassen (och särskilt dess superkreativa kärna), är värden som tolerans, mångfald och öppenhet centrala. Ett rikt och mångfacetterat konst- och kulturliv är en av de saker som tenderar att tilltala denna samhällsklass (se också Bille, 2010; Erling et al., 2013).
Grundläggande för tanken om konstens och kulturens ekonomiska nytta är också att denna sträcker sig bortom den egna snäva sfären och har en mycket vidare ekonomisk betydelse än dess direkta kostnader och inkomster. Istället har exempelvis de konstnärliga kärnverksamheterna (som litteratur, musik, scenkonst och bildkonst) en vidare ekonomisk nytta. Denna nytta uppstår genom att kreativiteten, kunskapen, idéerna och influenserna som präglar de konstnärliga kärnverksamheterna sprids till andra verksamheter och sektorer. Detta sker exempelvis genom att konstnärliga idéer och verksamheter förädlas och genom spridning av kunskap, idéer och kreativt tänkande från den konstnärliga kärnan till den vidare kulturella och kreativa ekonomin och i förlängningen även till sektorer utanför denna (se t.ex. Throsby, 2008).
När människor i allmänhet dessutom blir alltmer aktiva i kulturlivet så leder detta i sig till en utveckling som bland annat gynnar ekonomin (men också mycket annat). Detta sker genom den kunskapsutveckling och utveckling av människors humankapital som detta aktiva deltagande leder till, och de olika former av entreprenörskap som kan bli resultatet av att kreativitet och kreativ verksamhet blir en alltmer integrerad del av samhällslivet i sin helhet (Sacco, 2011).
När konstens och kulturens ekonomiska nytta och påverkan studeras och värderas på samhällsnivå inkluderas därför ofta konst, kultur och kulturella och kreativa branscher i bred bemärkelse. Undersökningarna knyts samtidigt många gånger till den offentliga kulturpolitiken men inkluderar alltså verksamheter som inte uppbär något större ekonomiskt stöd genom denna politik. Exempelvis kan det handla om sådant som musikindustrin i sin helhet, strömningstjänster, och sektorer som arkitektur, mode, design, reklambransch och hantverksindustri (se t.ex. Cebr, 2017, 2019, 2020; Erhvervs- og Byggestyrelsen, 2011; GESAC, 2021; Indecon, 2009; KK-Stiftelsen, 2003; OECD, 2021; Tom Fleming Creative Consultancy, 2015).

Kulturens ekonomiska nytta – fokus på empiriska underlag

När det gäller studier om kulturens ekonomiska nytta och positiva påverkan skiljer sig dessa åt i detaljeringsgrad, tillvägagångssätt och terminologi. Dock har de en gemensam utgångspunkt i att de pekar på konstnärliga och kulturella verksamheters positiva ekonomiska påverkan. Vanliga begrepp för att beskriva påverkan är direkta effekter, indirekta effekter, multiplikatoreffekter, och spill-over-effekter. Syftet med dessa begrepp, som också tenderar att användas på olika sätt, är att fånga hela kedjan av ekonomiska effekter av konst- och kulturverksamheter, och exempelvis av investeringar i dessa verksamheter (se t.ex. Bille Hansen; 1995, Bowitz & Ibenholt, 2006; Cebr, 2020; Indecon, 2009; Seaman, 2011).
Kultursektorn, och investeringar i den, bedöms utifrån dessa perspektiv påverka samhällsekonomin positivt. Den mer konkreta nyttan och påverkan som lyfts fram i studierna kan sammanfattas i följande punkter:
  • de kulturella verksamheterna skapar arbetstillfällen. Detta leder till att personer i sektorn får inkomster som spenderas i den vidare ekonomin, vilket leder till tillväxt och arbetstillfällen i andra branscher
  • de kulturella verksamheterna efterfrågar varor och tjänster från andra branscher
  • de kulturella verksamheterna genererar intäkter genom att människor tar del av kulturutbudet. En del av dessa besök görs av turister, vilket innebär tillförsel av kapital utifrån
  • turister som lockats till en plats på grund av kulturutbudet spenderar pengar inom andra sektorer (exempelvis transport, hotell- och restaurang, detaljhandel), vilket bidrar till att skapa ytterligare arbetstillfällen, ekonomisk aktivitet, tillväxt och skatteintäkter
  • konstnärliga och kulturella verksamheter bidrar till innovation och utveckling, särskilt inom kulturella och kreativa branscher. Detta leder i sin tur till utveckling av humankapital vilket också ökar platsers attraktivitet för företag och högutbildad arbetskraft.
Många studier och rapporter visar följaktligen på hur konstnärliga och kulturella verksamheter, och i förlängningen de kreativa branscherna, skapar ekonomiska värden och bidrar till tillväxt och skatteinkomster på lokal, regional och nationell nivå. Slutsatsen är ofta att den ekonomiska nyttan överstiger de offentliga utgifterna för konst och kultur. De flesta av undersökningarna pekar dessutom på andra typer av positiv påverkan, som dock kan vara svårare att kvantifiera. Denna påverkan handlar om sådant som bidrag till innovation inom kreativa branscher, utveckling av en plats humankapital och kulturlivets betydelse för städers och regioners, och i vissa fall länders, attraktivitet när det gäller både företag, turism och högutbildad arbetskraft (t.ex. Cebr, 2017, 2019, 2020; European Commission, 2006; GESAC, 2021; Guccio et al., 2017; Indecon, 2009; OECD, 2021; Pasikowska-Schnass & Widuto, 2022; Tom Fleming Creative Consultancy, 2015; se också Bille Hansen, 1995; Seaman, 2011; Sterngold, 2004 för olika beskrivningar av dessa processer).
När de ekonomiska effekterna studeras i relation till enskilda kulturområden, enskilda kulturhändelser eller kulturinstitutioner återfinns också studier som pekar på positiva ekonomiska effekter. Här finns exempel på studier som pekar på museisektorns positiva påverkan på ekonomin, eller de ekonomiska effekterna av ett enskilt museum (Greffe, 2011; Grinell, 2023a). Andra studier pekar på de positiva ekonomiska effekterna av olika typer av kulturfestivaler eller en enskild festivals positiva ekonomiska betydelse för den lokala utvecklingen (Bracalente et al., 2011; Saayman & Saayman, 2006; Webster & McKay, 2015;). Ett annat exempel är den forskning som undersökt kulturarvssektorns positiva ekonomiska påverkan (se t.ex. Alexandrakis et al., 2019; ESPON, 2020).
Som ett konkret exempel undersöker Greffe (2011) de direkta och indirekta ekonomiska effekterna av Louvren i Paris. Detta görs genom beräkningar av Louvrens ekonomi och ekonomiska utbyte, av hur stor betydelse Louvren har för att människor besöker Paris och genom schablonberäkningar av museets vidare ekonomiska effekter (multiplikatoreffekter). Slutsatsen som dras är att även utifrån en konservativ beräkningsmodell är Louvrens ekonomiska effekter betydande och leder utifrån de flesta scenarier till mer skatteintäkter än vad Louvren erhåller i offentliga bidrag (Greffe, 2011). Ett annat omtalat och omdiskuterat exempel på kulturens positiva betydelse för en plats ekonomiska utveckling är etablerandet av Guggenheimmuseet i Bilbao i Spanien (se t.ex. Franklin, 2016; Plaza, 2006).
När det gäller studier, utredningar och forskning om kulturens ekonomiska betydelse i ett nordiskt sammanhang finns även här studier som fokuserar på konstens, kulturens och de samlade kulturella branschernas positiva ekonomiska betydelse (se t.ex. Erhvervs- og Byggestyrelsen, 2011; Governemt of Denmark, 2003; Haraldsen et al., 2004, 2005; Ibenholt et al., 2019; KK-Stiftelsen, 2003).
De exempel på studier som lyfts i styckena ovan skiljer sig åt i syfte, avsändare och genomförande, men har det gemensamt att de kommunicerar en positiv bild av de kulturella sektorerna ur ett ekonomiskt utvecklingsperspektiv. De lyfter de kulturella sektorernas tillväxtpotential och bidrag till den övriga ekonomin och till olika aspekter på regional och lokal utveckling. Flera av de studier som refererats ovan pekar samtidigt på utmaningar, som sektorns konjunkturberoende och på svårigheten att kopiera lyckade kulturdrivna regionala utvecklingssatsningar till andra platser (se t.ex. Haraldsen et al., 2005). I flera fall påpekas också vikten av balans mellan ekonomiska effekter å ena sidan och kulturella värden å den andra (se t.ex. Ibenholt et al., 2019).

Nyttan och den positiva påverkan problematiseras

När de studier som hävdar konstens och kulturens ekonomiska nytta och positiva påverkan problematiseras är det flera aspekter som lyfts fram. Kritiken berör såväl metodologiska aspekter som hur man ska se på ekonomisk nytta som mål för konstnärlig och kulturell verksamhet. Kritikerna påpekar också att det finns stora kvalitetsskillnader, när det gäller studier på ekonomiska effekter, där ett problem är att effekterna överdrivs särskilt i vissa av dessa (se t.ex. Amestoy & Casalini, 2020; Bowitz & Ibenholt, 2006; Throsby, 2004). Kritiken som sammanfattas i följande punkter ska därför förstås som en generellt formulerad kritik mot forskningsfältet, inte att samtliga punkter gäller alla studier.
  • ekonomiska effektstudier utgår i för stor utsträckning ifrån att den ekonomiska aktivitet som kulturverksamheter bidrar med hade uteblivit utan dessa verksamheter
  • multiplikatoreffekterna och spill-over-effekterna överskattas, samtidigt som hänsyn inte tas till geografiska substitutionseffekter
  • studierna räknar inte på alternativkostnaderna
  • den offentliga finansieringen tenderar att värderas utifrån hela kulturlivets ekonomiska betydelse
  • övervärderingen av positiva ekonomiska effekter riskerar att leda till ineffektiva policys
  • ekonomisk nytta och effekter är ett olämpligt och riskfyllt mått på konstens och kulturens värde.

De ekonomiska effekterna hade inte uteblivit utan kultur

En övergripande kritik handlar om att studier adderar värdet av konsumtion, skatteintäkter och arbetstillfällen som om dessa effekter hade gått om intet utan kulturverksamheter. Flera forskare påpekar att de pengar som spenderas på konst och kultur troligen hade spenderats även i avsaknad av olika kulturaktiviteter. Skillnaden är att pengarna hade spenderats på någonting annat. Detsamma gäller de arbetstillfällen som tillkommit med hjälp av offentliga medel, som istället hade kunnat tillkomma andra sektorer. På samma sätt kan en ökad konsumtion på kulturområdet leda till minskad konsumtion på andra områden (Bille Hansen, 1995; Gergaud & Ginsburgh, 2016; Sterngold, 2004; van Puffelen, 1996).
Enligt kritiken misslyckas effektstudierna därmed med att ta reda på i vilken utsträckning kulturlivet faktiskt bidrar till ökad ekonomisk aktivitet eller om det snarare handlar om att den ekonomiska aktiviteten cirkulerar från en sektor till en annan (se t.ex. Bille Hansen, 1995; Madden, 2001; Seaman, 2010; Sterngold, 2004).  

Multiplikatoreffekterna och de indirekta effekterna övervärderas

Kopplat till ovanstående kritiseras beräkningarna av olika typer av indirekta effekter och multiplikatoreffekter (se t.ex. Amestoy & Casalini, 2020). Dessa effekter handlar om sådant som hur mycket av turisters hela konsumtion som kan tillskrivas kulturlivet och hur stora de ekonomiska kedjeeffekterna av kulturverksamheter kan antas vara. Det handlar också om vilken betydelse kulturlivet har för en plats dragningskraft när det gäller att attrahera invånare och arbetskraft, turister och företag, och hur detta sammantaget ska värderas ekonomiskt. Här kritiseras effektstudierna för att för stora delar av turisters hela konsumtion tillskrivs de kulturattraktioner de besöker (Seaman, 2010; Radich, 1992). När det gäller multiplikatoreffekterna påpekar Seaman (2010) att dessa skiljer sig mycket åt beroende på geografisk plats och vilken typ av konsumtion det handlar om. Hur mycket av det som spenderas på en plats som faktiskt kommer platsen till del, och hur mycket av det som snarare tillkommer aktörer utanför platsen kan skilja sig mycket åt.
Kritik framförs också mot att effektstudier inte tar hänsyn till geografiska substitutionseffekter. Här pekas på att tillväxt på en plats ofta kompenseras av förluster på en annan plats som förlorar turister, eller går miste om företagsetablering och nyinflyttning. När en plats lockar turister från andra regioner eller städer, riskerar dessa regioner och städer att förlora kapital på ett motsvarande sätt (Bille Hansen, 1995; Seman, 2010; Sterngold, 2004; van Puffelen, 1996; se också Bille & Storm, 2021). På nationsnivå gäller detta dock inte när man tittar på turister från andra länder.

Bristande hänsyn till alternativkostnaden

En annan kritik är att effektstudierna inte räknar på vad en alternativ användning av de offentliga medel som fördelas till konst och kultur skulle kunna generera i termer av ekonomisk tillväxt. Här menar kritikerna att de ekonomiska effekterna av offentliga satsningarna på kultur behöver ställas mot vilka potentiella ekonomiska effekter motsvarande investeringar skulle kunna få inom andra områden. Exempelvis kan det vara så att de offentliga medel som satsas på kultur skulle kunna skapa fler jobb, och leda till större ekonomiska kedjeeffekter, inom en annan samhällssektor (Bille et al., 2016; Bille Hansen, 1995; van Puffelen, 1996; Seaman 2010).

Kulturens nytta värderas utifrån en alltför bred kulturdefinition

Delar av forskningen, men också politiken, kritiseras för att de offentliga kulturutgifternas ställs mot, och värderas utifrån hela kulturlivets ekonomiska betydelse, alltså även de delar av konst- och kulturlivet som inte uppbär offentligt stöd. Slutsatsen blir då att den offentliga kostnaden är liten och att det offentliga får igen det som den spenderar. Detta ger enligt kritikerna en falsk bild av de offentliga utgifternas ekonomiska effekter, och osynliggör vad det är inom kultursektorn som helhet som genererar ekonomisk tillväxt (se t.ex. Bille, 2010; Sterngold, 2004; van Puffelen, 1996). Omvänt kritiseras också effektstudierna för att bara inkludera de offentliga kulturutgifterna när man räknar på kostnadssidan, utan att inkludera andra offentliga utgifter eller resurser som kommer kulturlivet till del (van Puffelen, 1996). Detta gäller exempelvis kostnader för utbildning och infrastruktur.

Övervärderade effekter riskerar att leda till ineffektiva policyer

Sammantaget innebär kritiken mot forskningen om konstens och kulturens ekonomiska nytta och effekter att denna forskning präglas av en positiv bias som riskerar att leda till politiska åtgärder som bygger på felaktiga premisser (Amestoy & Casalini, 2020). Att mycket forskning om konstens och kulturens effekter görs på uppdrag av intressebaserade aktörer är något som i sig problematiseras. David Throsby uttrycker det på följande sätt:
There has been a number of dubious applications of the technique over the years; it seems that poorly-executed studies are particularly likely to arise when the motive is advocacy rather than objective economic analysis. (Throsby, 2004, s. 188.)
Arnestad (2010) uttrycker en liknande kritik utifrån en nordisk kontext. Han skriver att studier om kulturens ekonomiska effekter i flera fall drivs av politisk vilja snarare än genuina kunskapsintressen, och att delar av forskningen har kommit att se som sin uppgift att försvara kultursektorn genom att lyfta fram dess ekonomiska nytta på olika nivåer (se också Blomgren & Johannisson, 2018). Citatet ovan sätter samtidigt fingret på den mångfald av studier som finns. Samtliga kritiska synpunkter gäller sällan alla studier. Även kritikerna påpekar att det finns bättre och sämre studier om konstens och kulturens ekonomiska påverkan. Kritikerna menar inte heller att konsten och kulturen inte kan ha positiva ekonomiska effekter. Problemet som man vill synliggöra är snarare att dessa effekter är osäkra, svåra att räkna fram, och att det finns en tendens att studier som drar de mest optimistiska slutsatserna blir de som åtnjuter mest uppmärksamhet i policysammanhang (Campbell et al., 2016; van Puffelen, 1996; Sterngold, 2004; Throsby, 2004).
Ett exempel på ovanstående är frågan om framgångsrika kultursatsningars översättningsbarhet till andra platser. Bille och Storm (2021) undersöker den snabba tillväxten av kulturhus (60 nya kulturhus etablerades perioden 2003–2018) i Norge som metod för att attrahera nya invånare. Utvecklingen knyts till etableringen av Guggenheim-museet i Bilbao och det genomslag som den satsningen fick för såväl den lokala utvecklingspolitiken som kulturpolitiken i exempelvis Norge. I Billes och Storms undersökning dras slutsatsen att etablerandet av kulturhus inte har haft någon signifikant påverkan på inflyttningen, oavsett hur påkostade dessa kulturhus har varit. I artikeln kritiseras den politiska tendensen att försöka härma enstaka positiva exempel och författarna pekar på att det är många faktorer och komplexa samband som avgör om sådana satsningar (som exempelvis Guggenheim-museet) blir till framgångsrika regionala utvecklingsprojekt. Forskarna pekar också på risken för ett nollsummespel när det blir en spridd trend bland exempelvis kommuner att satsa på ungefär samma typ av projekt (Bille & Storm, 2021).  
Avslutningsvis påpekas att det finns många exempel på mindre lyckade satsningar och att konstnärlig och kulturell verksamhet också kan ha negativa effekter. Här finns kritik mot att hänsyn inte tas till potentiella crowding-out-effekter, alltså att exempelvis stora kulturevenemang kan tränga ut andra typer av ekonomiska aktiviteter på grund av infrastrukturella kapacitetsbegränsningar (Seaman, 2010). Andra effekter som kan problematiseras är gentrifieringsprocesser till följd av kulturdriven urban utveckling. Ytterligare andra forskare lyfter negativa miljöeffekter som en konsekvens av kulturproduktion även om dessa skulle visa sig vara ekonomiskt framgångsrika (Crossick & Kaszynska, 2016; Langen & Garcia, 2009; Maxwell & Miller, 2017).

Ekonomisk nytta är ett dåligt och riskabelt mått

Inom forskningen om kulturpolitik finns också ett generellt ifrågasättande av att värdera konsten och kulturen utifrån ekonomisk nytta och effekt. Ett alternativt sätt som ofta lyfts fram är att istället mäta och belysa olika gruppers attityder till kulturverksamheter, exempelvis i termer av hur människor värderar kulturen ekonomiskt (se t.ex. Armbrecht & Andersson, 2010; Bille, 2023; Scott, 2006; Tohmo, 2004).
Den huvudsakliga kritiken utgår dock ifrån att ekonomisk tillväxt inte är ett kulturpolitiskt mål. Fokuset på ekonomiska effekter leder därför tankarna fel och riskerar i förlängningen att få negativa konsekvenser för kulturlivets utveckling, exempelvis genom den ekonomiska konkurrens det kan skapa mellan olika konstnärliga uttryck och genrer om dessa värderas på ekonomiska grunder istället för konstnärliga (se t.ex. Belfiore, 2020; Bille Hansen, 1995; Bille et al., 2016; Radich, 1992; Røyseng, 2019; Sterngold, 2004; van Puffelen, 1996; Wictor-Mach, 2020). Kritiken riktas mot politiken, men också forskningen, och pekar på att när värderingen av konst och kultur förskjuts leder det till att konsten och kulturen behöver försvara sin existens på nya grunder.
I en genomgång av kunskapsunderlag framtagna av norska myndigheter identifierar Røyseng (2019) en förändring i förväntningar på konstnärer och kulturskapare i takt med att konst och kultur ses som en del av ett tillväxtområde. I myndighetsrapporterna problematiseras att konstnärer och kulturskapare inte ser sig som entreprenörer i tillräckligt stor utsträckning. Och det betraktas i någon mening som ett problem att de i alltför hög utsträckning identifierar sig som konstnärer och kulturarbetare, utan ett tydligt affärsmässigt förhållningssätt till sin konstnärliga verksamhet:
In this way, artists are expected to act more strategic and market oriented. Not only should they acquire business competence, they are also asked to develop their desire to make profit and to integrate it into their role in society. The message of the reports is that the artists should drastically change their mentality and act more in line with the model of homo economicus. In other words, no small change compared to the role and values that traditionally have guided the work of artists. (Røyseng, 2019, s. 166.)
Viljan att förändra konstnärers och kulturskapares attityder leder, enligt Røyseng, till en förändrad syn på konstnärers och kulturskapares konst och autonomi. Detta leder också till en förändrad roll, från en som möjliggjort ett självständigt kommenterande av samhällsutvecklingen, till en som innebär att man förväntas vara en integrerad del av olika utvecklingsprocesser (se också Caust, 2003; Günes, 2012; Karlsson & Lekvall, 2002).

Kulturens betydelse för demokrati och hållbar utveckling

Konsten och kulturens nytta för, och påverkan på, samhällsutvecklingen ur ett demokratiskt och hållbarhetsmässigt perspektiv är ett mycket brett tema. Nedan redogörs för den mångfald av studier som inkluderas i temat och sedan för de utgångspunkter och huvudpoänger som görs i relation till konstens och kulturens nytta och positiva påverkan. Avslutningsvis lyfts forskning som problematiserar kulturens nytta och positiva påverkan på demokratin och den hållbara utvecklingen.

Studier om kultur, demokrati och hållbar utveckling

Detta mycket breda tema inkluderar en mångfald av studier. Exempelvis finns studier om konstens och kulturens betydelse för social sammanhållning, integration och lokala utvecklingsprocesser, för människors ideella engagemang och valdeltagande, men också för sådant som minskad kriminalitet och konfliktlösning. Dessutom finns studier om konstens och kulturens betydelse för människors attityder och agerande i olika sakfrågor, exempelvis miljöfrågor. Studier inom flera av dessa områden genomförs på såväl individnivå som samhällsnivå.
Även metodologiskt finns variation. Det finns exempel på allt från stora datastudier som undersöker samband mellan kulturdeltagande och demokratisk utveckling på nationell och internationell nivå till små fallstudier som bygger på observationer, enkäter eller intervjuer om kulturens betydelse för lokalsamhällets utveckling, människors interkulturella tolerans eller attityder i olika sakfrågor. Studierna om konstens och kulturens betydelse för demokrati och hållbar utveckling undersöker betydelsen av såväl aktivt deltagande och eget skapande som deltagande i bemärkelsen att ta del av konst och kultur (se t.ex. Bergh & Sloboda, 2010; Carnwath & Brown, 2014; Crossick & Kaszynska, 2016; European Commission, 2023; Jeannotte, 2017).

Kulturens positiva påverkan på demokrati och hållbar utveckling

Tankarna om konstens och kulturens positiva påverkan på det demokratiska samtalet och det demokratiska engagemanget går långt tillbaka i tiden (se t.ex. Carey, 2005). Vad det är som gör att konsten och kulturen bedöms kunna positivt påverka samhällets demokratiska och hållbara utveckling kan delas in i två sammanlänkade processer som handlar om att:
  • Deltagandet i konst- och kulturaktiviteter erbjuder människor möjlighet till uttryck, reflektion och kritiskt tänkande. Kulturdeltagandet kan också bidra till lärande i olika frågor, förändrade beteenden och attityder samt en ökad vilja att delta i samhällslivet (se t.ex. Crossick & Kaszynska, 2016).
  • Deltagande i konst- och kulturaktiviteter skapar förutsättningar för möten, samvaro och dialog mellan människor. Detta kan bidra till att överbrygga sociala och kulturella barriärer, vilket stärker sammanhållningen och det generella demokratiska engagemanget i samhället. Deltagandet kan samtidigt bidra till att stärka enskilda gruppers identitet (se t.ex. European Commission, 2023).
En central utgångspunkt för forskningen om konstens och kulturens möjligheter att påverka samhällsutvecklingen positivt är med andra ord kulturdeltagandets individuella påverkan. På individnivå anses konst- och kulturaktiviteter kunna påverka människors attityder och beteenden, men också deras känslor inför platser och miljöer, och deras förmåga till reflektion och empati. En del i detta är att deltagandet i konst- och kulturaktiviteter bedöms bidra till ökad förståelse och tolerans mellan människor, en annan del är att deltagandet kan bidra till att stärka människors sociala kompetens, självkänsla och trygghet i sociala situationer (se t.ex. Carnwath & Brown, 2014; Crossick & Kaszynska, 2016).
Den individuella påverkan kopplas till olika samhälleliga processer som ses som positiva för olika delar av samhällsutvecklingen. Här utgör kopplingen mellan kulturdeltagande och formandet av olika typer av tillit och socialt kapital en grundläggande fråga vilken lyfts upp i forskningslitteraturen (se t.ex. Carnwath & Brown, 2014; Cheung, et al., 2022; Crossick & Kaszynska, 2016; Lindström Sol et al., 2022). Socialt kapital ses i sin tur som en grundläggande resurs för den demokratiska utvecklingen, som möjliggör förtroende mellan människor, mellan invånare, beslutsfattare och institutioner (se Putnam, 1993, 2000). När konsten och kulturen för människor samman bedöms därför demokratin i sin helhet stärkas. Olika delar av kulturlivet utgör på så sätt demokratiska arenor, vilka främjar reflektion, men också samtal och samarbete (se t.ex. Malmsten, 2023).
När det gäller empiriska studier finns en uppsjö av olika undersökningar. Mycket av forskningen är också sammanställd i kunskapsöversikter. Nedan redogörs översiktligt, och utifrån exempel, för den empiriska forskning som pekar på konstens och kulturens positiva påverkan på dels individuell nivå, dels samhällsnivå.

Kulturen och den demokratiska och lärande människan

Det finns en mängd empiriska studier som pekar på att olika typer av deltagande i konst och kultur påverkar människan positivt. Exempelvis finns studier som kopplar deltagande i konst- och kulturaktiviteter till sådant som minskad risk för återfall i kriminalitet, ökad vilja att delta i allmänna val, ökat ideellt engagemang i lokalsamhället, ökad interkulturell tolerans, stärkt empatisk förmåga, välmående och förbättrad inlärning och skolnärvaro (se t.ex. Anderson et al., 2011; Campagna et al., 2020; Carnwath & Brown, 2014; Cheung et al., 2022; Crociata et al., 2015; Crossick & Kaszynska, 2016; European Commission, 2023; Fujiwara, 2013; Skyllstad, 2000; Taylor et al., 2015).
Den positiva påverkan förklaras i allmänhet av att olika former av deltagande i konst och kultur ger den enskilda människan inblickar i andra människors erfarenheter, världsbilder och kulturer i bredare bemärkelse. Dessutom kan deltagandet leda till lärande i sakfrågor. Exempelvis finns studier om att läsning av skönlitteratur gör människor mer förstående inför såväl andra människors känslor som sina egna (Djikic et al., 2009; se också Tamir et al., 2016). Här pekar också forskningen på konstens och kulturens (och i vissa fall kulturpolitikens) förmåga att påverka människors attityder och beteenden, exempelvis i relation till miljöfrågor (Aragón et al., 2019; Crociata et al., 2015; Myrvold & Wergeland, 2018; Rayman-Bacchus & Radavoi, 2019; Shrivastava et al., 2012).
Som ett konkret exempel studerar Crociata et al. (2015) relationen mellan kulturdeltagande och attityder och beteende när det gäller sopsortering och återvinning. Utgångspunkten för studien är kulturdeltagandets positiva betydelse för människors sociala beteende och öppenhet. Antagandet är att detta i sin tur kan ha positiva effekter på människors vilja att ta lokalt miljöansvar. Studien visar också på en tydlig samvariation mellan människors kulturdeltagande och benägenhet att sopsortera och återvinna.

Kulturen och det demokratiska och hållbara samhället

Centralt för att förklara den positiva påverkan på samhällsnivå är enligt delar av forskningen kulturdeltagandets betydelse för att skapa förutsättningar för sociala relationer, gemenskaper, samtal och diskussion. Studier pekar exempelvis på att nivån på det generella deltagandet i kulturaktiviteter samvarierar med sådant som valdeltagande och samhällets generella toleransnivåer. Studier pekar också på att högt generellt kulturdeltagande i ett samhälle samvarierar med höga nivåer av ideellt engagemang i civilsamhället (European Commission, 2023). Det finns också exempel på forskning som visar på liknande positiva samband mellan höga nivåer av kulturdeltagande och en minskning av antalet hatbrott (Denti et al., 2023).
Forskningen lyfter olika exempel där deltagandet i konst- och kulturaktiviteter möjliggjort möten mellan grupper tillhörande olika ålder, etnicitet, kön, klass eller kultur (European Commission, 2023; Murray & Crummet, 2010; Taylor et al., 2015). Det finns också forskning om att konst- och kulturprojekt har kunnat ha en positiv betydelse i konfliktlösande och fredsbyggande arbete på olika nivåer (se t.ex. Bergh & Sloboda, 2010; Lee, 2013; Zelier, 2003). I relation till detta diskuteras konstens och kulturens betydelse i internationella diplomatiska relationer. Stater använder exempelvis konst och kultur som en integrerad del av sin utrikespolitik, bland annat i sitt arbete med att bygga hållbara och tillitsfulla relationer till andra länder (se t.ex. Ang et al., 2015; Schneider & Nelson, 2008).
Studier av deltagande i kulturaktiviteter på lokal nivå, exempelvis i olika typer av kulturprojekt, pekar på dessa projekts och aktiviteters betydelse för att stärka den lokala gemenskapen, känslan av egenmakt och stolthet och identifiering med platsen. I Myndigheten för kulturanalys utvärdering av Äga rum-satsningen som var en satsning på kultur i ”vissa utvalda bostadsområden” pekade resultaten just mot att de lokala kulturprojekten lett till stärkta lokala nätverk, till ökad självkänsla bland deltagarna och en tilltagande stolthet över platsen (Myndigheten för kulturanalys, 2019). I förlängningen bedöms sådana här resultat också kunna ha en positiv påverkan för arbetet med olika typer av sociala problem (se t.ex. Cheung et al., 2022; Eriksson, 2023; European Commission, 2023, s. 85–86; Lee, 2013; Matarasso, 1997; Taylor et al., 2015; Zbranca, 2022; se också Myndigheten för kulturanalys, 2019).

Nyttan och den positiva påverkan problematiseras

Det finns en hel del forskning som problematiserar konstens och kulturens positiva påverkan på demokratin och den hållbara samhällsutvecklingen (se t.ex. Belfiore, 2002, 2006; Carey, 2005; Clift et al., 2021; Grodach, 2014; Guetzkow, 2002; Merli, 2002; Røyseng, 2009; Sharp et al., 2005). Även flera av de kunskapsöversikter som har ett positivt huvudbudskap problematiserar samtidigt den positiva påverkan. Sammantaget är det ett antal punkter som lyfts fram i forskningen:
  • orsak-verkansamband fastställs inte och inte heller att den positiva påverkan beror på deltagande i just konst- och kulturaktiviteter
  • den påverkan som framhålls är ofta vag och svårkontrollerad och bygger många gånger på subjektiva upplevelser och kortsiktiga resultat snarare än långsiktig förändring
  • risken för negativ påverkan undervärderas, vilket ger en skev bild av konstens och kulturens potential som samhällelig förändringskraft
  • fokuset på konstens och kulturens roll i relation till olika samhälleliga utmaningar avleder uppmärksamhet från mer grundläggande problem
  • fokuset på konstens och kulturens roll i relation till olika samhälleliga utmaningar riskerar att disciplinera konsten och kulturen.

Orsakssambanden och kopplingen till kultur ifrågasätts

För det första påpekas att vad som påvisas i många studier inte är orsakssamband utan samvariation mellan ett högt kulturdeltagande och olika demokratiindika­torer. Också EU-kommissionens kunskapsöversikt (European Commission, 2023), vars uttryckliga syfte är att undersöka hur kultur kan stärka demokratin (bland annat genom ett ”call for evidence”), lyfter denna problematik.
I Culture and Democracy: the evidence (European Commission, 2023) finns en tydlig diskrepans mellan rapportens sammanfattning och dess övriga delar i hur man förhåller sig till frågan om orsakssamband. I sammanfattningen skrivs fram att deltagande i kulturaktiviteter på olika sätt påverkar demokratin positivt. I översiktens separata delar pekas emellertid på bristen på belägg för tydliga orsak–verkansamband.
För det andra ifrågasätts huruvida konst- och kulturaktiviteter bär på unika karaktäristika som gör deltagande i sådana aktiviteter till ett särskilt framgångsrikt arbetssätt för att stärka sådant som demokrati, social sammanhållning och en hållbar samhällsutveckling. Flera forskare hävdar att det snarare handlar om att sociala aktiviteter generellt, och under vissa omständigheter, kan ha positiva effekter på tolerans, tillit, empati med mera (Bergh & Sloboda, 2010; Belfiore, 2006; Clift et al., 2021; Guetzkow, 2002).

Påverkan är ofta vag och svårkontrollerad

En annan kritik är att den påverkan som beskrivs ofta är vag och svårkontrollerad. Kopplingen till samhällsutvecklingen är därför också betydligt oklarare än vad som ofta görs gällande både i forskningen och inom den kulturpolitiska sfären. Exempelvis Clift el al. (2021) kritiserar forskningens empiriska robusthet men också dess validitet i relation till den samhällspåverkan som lyfts fram. Bland annat tar de upp att många studier bygger på så små populationer att generalisering omöjliggörs. Problemet, skriver Clift et al. (2021), är ofta inte de enskilda studierna, utan att enskilda resultat tas som intäkt (exempelvis i kunskapsöversikter) för konstens och kulturens vidare samhällseffekter (se också Jackson & McManus, 2019). Ett konkret exempel är när de positiva sociala effekterna av körsång åberopas som stöd för kulturens kraft i det generella arbetet mot social exkludering.  Även i kunskapsöversikten av Crossick & Kaszynska (2016, s. 49) pekas på osäkerheten i många studier som undersökt kulturdeltagandets positiva sociala påverkan, exempelvis som rehabiliteringsmetod för dömda kriminella.
En begränsning som lyfts fram är att positiva resultat ofta bygger på subjektiva upplevelser och utsagor av personer som i olika positioner deltagit i exempelvis ett kulturprojekt (Bergh & Sloboda, 2010; Clift et al., 2021; Jermyn, 2001; Mirza, 2005). Problemet som poängteras är att dessa upplevelser tenderar att tas för samhälleliga effekter. För det första påpekas att det är långt ifrån säkert att upplevelserna skulle delas av personer som av olika anledningar visat sig mindre benägna att delta i kulturaktiviteter. För det andra handlar det ofta om svårkontrollerade resultat som utsagor om ökad självkänsla och stolthet, där den långsiktiga påverkan är oklar. Det går heller inte att utesluta att dessa positiva upplevelser kan vändas i motsatsen om positiva långsiktiga effekter uteblir. Det finns här också en generell kritik mot att utvärderingar är alltför fokuserade på kortsiktiga resultat (Belfiore, 2006; Campbell et al., 2016; Clift et al., 2021; Guetzkow, 2002; Myndigheten för kulturanalys, 2019).
När det gäller studier av konstens och kulturens påverkan i lokalt och socialt utvecklingsarbete kritiseras också utvärderingar och studier av sådana projekt för att i för stor utsträckning bygga på utsagor från personer i ledande och drivande ställning och från de som varit de mest aktivt involverade i projekten (Berg & Sloboda, 2010). Sohl (2021) påpekar detta i specifik relation till den Äga rum-satsning som Myndigheten för kulturanalys (2019) utvärderat. Satsningen syftade till ökat demokratiskt engagemang, ökat valdeltagande och hållbar utveckling. Sohl (2021) uppmärksammar att utvärderingen i första hand bygger på uppgifter från de som ledde de lokala projekten eller som var aktivt involverade i dem, men att de boendes perspektiv (som skulle vara centrala i satsningen) i stor utsträckning saknas i utvärderingen. Sohl (2021, s. 226–227) skriver att det därför inte går att säga om detta var ett projekt som stärkt lokalbefolkningen och inneburit någon form av verklig och bestående förändring.

Risken för att negativ påverkan undervärderas

En annan kritik handlar om att negativ påverkan av deltagande i konst- och kulturaktiviteter visas ett bristande intresse i forskningen och ännu mer i den kulturpolitiska policyutvecklingen. Samtidigt finns det studier som pekar på negativa effekter och på att frågan om konstens och kulturens påverkan på demokratin och den hållbara samhällsutvecklingen är en tämligen komplex fråga (se t.ex. Belfiore, 2006; Bergh & Sloboda, 2010; Carnwath & Brown, 2014; Guetzkow, 2002; Rius-Ulldemolins et al., 2019; Silvia, 2009).
När det gäller konstens och kulturens effekter på den sociala sammanhållningen finns det studier som pekar på att konst och kultur också har potential att användas i splittrande syfte. Bergh & Sloboda (2010) riktar i sin kunskapsöversikt uppmärksamheten mot flera studier där musik används som ett mobiliserande verktyg i konfliktsituationer (se också Wictor-Mach, 2020). Crossick och Kaszynska (2016, s. 66–69) beskriver i detta avseende konst- och kulturaktiviteter som ett tveeggat svärd. Även när konst och musik använts i uttryckligt syfte att överbrygga skillnader, öka förståelsen eller stärka den sociala sammanhållningen mellan grupper finns exempel där resultatet blivit det motsatta (Bergh & Sloboda, 2010). Guetskow (2002), Langen och Garcia (2009) och Maxwell & Miller (2017) betonar också konstens och kulturens negativa miljöeffekter och på att produktion av konst och kultur kan vara förenat med stora ekologiska fotavtryck (se också Banks, 2018).
När det gäller påverkan på individnivå finns studier som pekar på att konstens känslomässiga effekter är långt ifrån entydiga. Exempelvis har konst- och kulturupplevelser visat sig ge upphov till känslor som ilska, avsky, skam, skuld, ånger, förvirring och förlägenhet, vilket inte självklart skapar grogrund för sådant som ökad tolerans, tillit och gemenskap (Silvia, 2009). Andra studier har visat att läsning bland unga kan samvariera med att man känner sig mindre lycklig (Csikszentmihalyi & Hunter, 2003). Som redan påpekats finns också exempel på att satsningar på konst och kultur i stadsbyggnadsprocesser och i utvecklingen av bostadsområden kan bidra till gentrifieringsprocesser som i sin tur kan bidra till exkludering och ökade skillnader snarare än till inkludering och ökad social sammanhållning (Crossick & Kaszynska, 2016; Sharp et al., 2005).
Att misslyckanden och negativa effekter av konst- och kulturaktiviteter uppmärksammas i mindre utsträckning menar vissa forskare beror på att det finns en politisk motvilja mot att lyfta fram mer kritiska aspekter och röster. Detta anses hänga samman med en generell övertygelse om konstens och kulturens positiva påverkan men också med kulturpolitikens och kultursektorns relativt marginella ställning, där negativa resultat och kritiska perspektiv varken bedöms gynna sektorn eller en enskild organisations framtida finansiering (se t.ex. Bergh & Sloboda, 2010; Jancovich & Stevenson, 2021, 2022; Stavrum, 2013; se också Røyseng, 2007, 2009).

Fokuset på kultur ger en felaktig bild av problemens orsaker

En återkommande kritik är att när konsten och kulturen av politiken ges rollen som samhällsförbättrare avleds uppmärksamheten från mer grundläggande materiella frågor. Enligt denna kritik riskerar konst- och kulturprojekt att bli en symptom­behand­ling i relation till olika samhällsproblem som egentligen kräver helt andra åtgärder (se t.ex. Belfiore, 2006; Mirza, 2005, 2006; Clift et al., 2021). I Äga rum, den satsning på konst och kultur i ”vissa utvalda bostadsområden” i Sverige som Myndigheten för kulturanalys utvärderat reflekterade även de genomförande myndigheterna över satsningens anslag i relation till vad som faktiskt blev resul­ta­tet. En av handläggarna betonar att projekten på många sätt var lyckade och fram­gångs­rika, men att det samtidigt ”nästan [var] som att vi själva föreslog kons­t­en som en lösning på rätt mycket större problem” och att det blev tydligt att det
är väldigt mycket annat som det inte investeras i. Att det också i mötet med civilsamhället blir tydligt ”ja, just det, det blev ju konst”. Skolan blir inte bättre, kriminaliteten minskar inte, men vi får det här verket. (Handläggare citerad i Myndigheten för kulturanalys, 2019, s. 82–83.)
Detta var också ett perspektiv som lyftes av de konstnärer som involverades i projekten och som uppmärksammats av andra studier av satsningen (Sand, 2019; Wiberg, 2019).

Risk för disciplinering av konsten och kulturen

Ytterligare en återkommande kritik, som främst riktas mot politikutvecklingen, är att förväntningar på konstens och kulturens bidrag till samhällets utveckling utmanar konstens och kulturskaparnas autonomi. Denna kritik, som redan återgetts i relation till kulturens betydelse för den ekonomiska utvecklingen, handlar om att när konsten och kulturen förväntas bidra till sådant som social sammanhållning och hållbar utveckling riskerar konsten och kulturen att förlora sin fria ställning i samhället. Istället kan det leda till en situation där konsten och kulturen förväntas ta hänsyn till uppställda mål för samhällets utveckling, antingen genom att undvika vissa frågor och perspektiv, eller genom att ge vissa frågor och perspektiv företräde (se t.ex. Jensen, 2003; Myndigheten för kulturanalys, 2021; Røyseng, 2009).

Kulturens betydelse för hälsa och välmående

När det gäller kulturens roll inom specifika samhällsområden är kulturens betydelse och effekter för människors hälsa och välbefinnande det område som är allra mest utforskat, sett till antalet publikationer. Studierna omfattar forskning inom olika delar av det medicinska området, folkhälsoforskningen, forskning om kulturpolitik och barn- och ungdomsvetenskaplig forskning. Det finns flera vetenskapliga tidskrifter dedikerade till tematiken såsom exempelvis Arts and Health; International Journal of Arts Therapy; Music and Medicine, och Journal of Poetry Therapy.
På nordisk nivå finns forskningsnätverket Nordic Arts & Health Research Network och sedan 2019 den vetenskapliga tidskriften Nordic Journal of Art, Culture and Health. Tidskriften publicerar löpande vetenskapliga artiklar på exempelvis teman som kultur på recept (se t.ex. Holt, 2023) och konstens och kulturens betydelse för att förebygga och behandla psykisk ohälsa (se t.ex. Heiskala, 2023; Lundenmark, 2020). Mycket forskning publiceras också i andra tidskrifter inriktade på medicin, psykiatri och folkhälsofrågor.
Inom temat finns det stora variationer i vilka metoder som används. Exempel finns på intervjustudier, observationsstudier, enkäter, psykologiska tester och avancerade mätningar av biologiska förändringar hos människor som tar del av eller skapar kultur. Mycket av forskningen är sammanställd i metaanalyser som i sin tur är sammanställda i forskningsöversikter. I flera fall är dessa genomförda på uppdrag av nationella eller internationella organisationer som exempelvis Världshälsoorganisationen, Europeiska unionen eller enskilda länders kulturråd (se t.ex. Carnwath & Brown, 2014; Fancourt & Finn, 2019; Staricoff, 2004; Zbranca et al., 2022).
I nedanstående redogörelse för forskningen om konstens och kulturens roll för hälsa och välbefinnande hänvisas i stor utsträckning till forskningsöversikter och de övergripande slutsatser som presenteras i dessa, men exempel på enskilda studier ges också. På detta följer en redogörelse för den forskning som på olika sätt problematiserar de resultat som redovisas i dessa översikter.

Kulturens positiva påverkan på hälsa och välmående

Kulturens positiva påverkan på människors hälsa och välmående bygger på att olika typer av deltagande i konst och kultur inbegriper komponenter (eller mekanismer), såsom engagemang, aktivering av känslor eller intellekt, social samvaro, fysisk aktivitet eller lärande som i sin tur ger upphov till reaktioner hos dem som deltar. Reaktionerna kan vara fysiska, mentala, sociala eller beteendemässiga och leda till olika typer av positiva hälsoeffekter (Fancourt & Finn, 2019, s. 2–4). På övergripande nivå kan den stora mångfalden studier på detta tema delas in i studier om kulturens betydelse dels i det förebyggande och främjande hälsoarbetet, dels i medicinsk behandling.
Det förebyggande och främjande hälsoarbetet inkluderar forskning om konstens och kulturens betydelse för folkhälsans sociala bestämningsfaktorer, för barns utveckling och i arbetet för att uppmuntra livsstilsförändringar och hälsofrämjande beteenden (se t.ex. Jones et al., 2013; Kreutz, 2014; Shenfield et al., 2003). Forsk­ning i relation till medicinsk terapi inkluderar bland annat studier om konst och kultur i behandling av psykisk ohälsa, i akutsjukvården, av neurologiska sjukdomar, (semi)permanenta sjukdomar (t.ex. cancer och diabetes) och i den palliativa vården (se t.ex. Aguilar, 2017; Kühlman et al., 2018; Liu et al., 2016; Nyashanu et al., 2021; Shi et al., 2016). Forskning bedrivs både på hälsoeffekterna av att konsumera kultur och av att vara kreativt skapande, och både i relation till individuella hälsoeffekter och effekter på samhällsnivå (se t.ex. Zbranca et al., 2022).
Det är således en bred flora av studier som lyfter fram konstens och kulturens positiva hälsoeffekter. På övergripande nivå kan slutsatserna sammanfattas i följande fyra punkter:
  • konst och kultur kan främja hälsosamt leverne och förebygga somatiska sjukdomar
  • konst och kultur kan bidra till att stärka människors förmåga till anknytning och empati, och kan bidra till ökat självförtroende, bättre självkänsla och bättre humör, välmående och livstillfredsställelse. Sammantaget bedöms detta kunna motverka psykisk ohälsa, men också olika somatiska sjukdomar
  • konst och kultur kan bidra till symptomlindring vid sjukdom och minskade bieffekter av medicinsk behandling
  • konst och kultur kan bidra till positiva effekter på sjukdomsförlopp.

Kultur kan främja hälsosamt leverne och förebygga sjukdomar

Både forskningsöversikter och enskilda studier pekar på att såväl vuxna som barn och unga som ägnar sig åt konst och kultur generellt lever hälsosammare liv och är mer fysiskt aktiva. Det finns alltså enligt flera studier en generell samvariation mellan högt kulturdeltagande och god hälsa (Fancourt & Finn, 2019; Zbranca et al., 2022). Konkreta exempel ges också på att teateraktiviteter för barn och unga med tematiskt fokus på näringslära och hälsosam mat ökar barns kunskap och förändrar deras attityder till mat i mer hälsosam riktning. Liknande studier med positiva resultat refereras också när det gäller droganvändning. Liknande aktiviteter riktade till vuxna har också visat sig kunna leda till minskat BMI (Fancourt & Finn, 2019). Andra specifika studier pekar på att aktiviteter som att lyssna på musik, spela instrument och läsa för nöjes skull samvarierar med mindre midjemått bland tonårsflickor och i vissa fall med bättre vikthållning bland vuxna män (Cuypers et al., 2012; Kouvonen et al., 2012).
Andra studier pekar mot att lyssna på musik kan förebygga depression och oro, och att sjunga i grupp kan förbättra andnings- och hjärt-kärlfunktioner liksom leda till förbättrade kognitiva funktioner för människor som lever med risk för demens (Feng et al., 2020; se också Zbranca et al., 2022).

Kultur kan främja anknytnings­processer och positiva förmågor

Vad gäller det andra temat har användandet av musik visat sig ha positiva effekter på anknytningsprocesser och särskilt relationen mellan mammor och deras nyfödda barn. I forskningsöversikterna refereras många studier som pekar på att deltagande i olika former av kulturaktiviteter kan stärka både vuxnas och barns självkänsla, självförtroende och välmående. Detta bedöms i sin tur ha en generellt främjande påverkan på människors hälsa (Fancourt & Finn, 2019, Gao et al., 2021; Hansen et al., 2015; Zbranca et al., 2022). Delar av forskningen betonar konstens och kulturens förmåga att generera positiva sociala beteenden samt bidra till känslor av tillhörighet och minskad isolering, vilket också bedöms kunna få positiva hälsoeffekter (se t.ex. Murrock & Graor, 2016).

Symptomlindring och minskade bieffekter

När det gäller symptomlindring och minskade bieffekter handlar denna forskning framför allt om att konsten och kulturen har förmåga att bidra till minskad oro och ångest och att fungera lindrande i olika delar av sjukvården. Detta gäller exempelvis vid oro inför förlossning, i akutsjukvården eller inför operationer (se t.ex. Sezen et al., 2018; Sridharan & Sivaramakrishnan, 2016; Alcântara et al., 2016). Det finns också studier som pekar på konstens möjligheter att minska oron vid allvarliga sjukdomar som cancer eller hjärt-kärlsjukdomar och i den palliativa vården (se t.ex. Burns et al., 2018; O’Kelly & Koffman, 2007). Ytterligare exempel är de studier som visat på att musiklyssning kan ha en smärtlindrande effekt vid förlossningar eller lindra bieffekterna av cancerbehandlingar (se t.ex. Bilgiç & Acaroğlu, 2017; Tuinmann et al., 2017). De kulturformer som är vanligast förekommande i dessa olika behandlingar är musiklyssning, bildkonst och dans (Fancourt & Finn, 2019).

Positiva effekter på sjukdomsförlopp

Studier som påvisar konstens och kulturens förmåga att få direkt positiva effekter på sjukdomsförlopp är mer ovanliga. Det vanligaste är studier som visar på konst och kultur som del i behandling av psykisk ohälsa (Fancourt & Finn, 2019).  Det hänvisas också till att musikterapi har lett till positiva resultat för personer med insomnia eller sömnstörningar, och att aktivt deltagande i olika former av kultur kan ha positiva effekter på personer med neurologiska sjukdomar (se t.ex. Feng et al., 2018; Sharp & Hewitt, 2014). Exempelvis lyfts projekt med dans för Parkinson­patien­ter som framgångsrika, och kulturdeltagande med positiva effekter på kognition och minne hos människor med demenssjukdomar (se t.ex. Jacobsen et al., 2015). Det finns också exempel på att musikprojekt utifrån El Sistema-pedagogiken haft positiva beteendeeffekter på barn som utsatts för våld (se t.ex. Alemán et al., 2017; se också Fancourt & Finn, 2019 för översikt).

Nyttan och den positiva påverkan problematiseras

Forskningsresultaten om konstens och kulturens positiva effekter för hälsa och välmående har ifrågasatts och problematiserats utifrån flera olika perspektiv. I flera avseenden påminner kritiken om det som lyfts under de tidigare temana. Kritiken kan sammanfattas i följande punkter:
  • forskningsfältet präglas av en publikationsbias till förmån för studier som bekräftar konstens och kulturens positiva hälsoeffekter
  • koppling mellan hälsa och konst och kultur ifrågasätts, liksom studiernas förmåga att klarlägga orsak-verkansamband
  • fokuset på kulturens hälsobringande effekter avleder uppmärksamheten från mer grundläggande orsaker till ohälsa
  • fokuset på konstens och kulturens hälsoeffekter riskerar att disciplinera konsten och kulturen.
Viktigt att säga är att även de kunskapsöversikter som publicerats på uppdrag av Världshälsoorganisationen, Arts Council England och EU-kommissionen i viss mån problematiserar forskningen om konstens och kulturens positiva hälsoeffekter (se Fancourt & Finn, 2019; Staricoff, 2004; Zbranca et al., 2022).

Forskningsområdet präglas av en publikationsbias

Flera forskningsöversikter tillstår att forskningsfältet lider av en publikationsbias som innebär att studier som påvisar positiva hälsoeffekter av konst och kultur publiceras i större utsträckning än undersökningar som inte kan påvisa sådana resultat eller som påvisar negativa samband (Clift et al., 2021; Fancourt & Finn, 2019; Zbranca et al., 2022). Detta är också något som lyfts som ett generellt problem i medicinforskningen. Minaric et al. (2017) pekar på flera problem med denna publikationsbias, bland annat att den snedvrider resultaten i de metaanalyser som genomförs, vilket i det här fallet riskerar att leda till att policyutvecklingen på området baseras på en övertro på konstens och kulturens positiva påverkan på hälsan.  
Det konstateras samtidigt att konst och kultur i flera fall visat sig ha negativa effekter, inga effekter alls, eller att de positiva effekterna är små, alternativt övergående (se t.ex. Abell et al., 2017; Bungay et al., 2023; Efstathopoulou & Bungay, 2021; Silvia, 2009; Weziak-Bialowolska, 2016; Weziak-Bialowoska et al., 2016). Flera studier pekar också på att konst- och kulturutövande kan associeras med en negativ påverkan på hälsan (Gross & Musgrave, 2020; Kirchner et al., 2023; Musgrave, 2023).
I en granskning av WHO:s rapport What is the evidence on the role of the arts in improving health and well-being? A scoping review (Fancourt & Finn, 2019) drar Clift et al. (2021) slutsatsen att forskningsresultaten om kultur och hälsa återges på ett vilseledande sätt, vilket i sin tur riskerar att leda till en felinformerad politikutveckling (se även Clift, 2020; Grebosz-Haring et al., 2022). Vad Clift et al. (2021) framför allt pekar på är att flera av de studier som WHO-rapporten baseras på är långt mer tveksamma till konstens och kulturens positiva effekter än vad som framkommer i själva rapporten. Särskilt betonas att den positiva påverkan som uppmäts ofta är mycket liten och att det nästan uteslutande handlar om kortsiktiga effekter.
Clift et al. (2021) hävdar också att många studier är av låg kvalitet och att variationerna i studiernas resultat är så stora att generalisering bör undvikas (se också Glew et al., 2021). Ett skäl till att många studier ifrågasätts och att många forskare själva är försiktiga med att dra långtgående slutsatser beror på studiernas utformning. Bland annat handlar det om resultat som är baserade på små populationer och fallstudier där kontrollgrupper saknas. En observation när det gäller såväl kunskapsöversikter som enskilda studier är också att de positiva slutsatserna i allmänhet formuleras som att konsten och kulturen kan ha (snarare än har) positiva hälsoeffekter i olika hänseenden (se t.ex. Fancourt & Finn, 2019; Zbranca et al., 2022).

Kopplingen till konst och kultur problematiseras

En generell problematik som lyfts fram är att det sällan går att sluta sig till att eventuella positiva effekter har med själva konsten och kulturen att göra (Clift et al., 2021; Kelly et al., 2016; Mirza, 2006; se också Weziak et al., 2016). Återigen handlar det om att forskningen inte lyckas klarlägga mekanismerna bakom de eventuella effekterna. Det lyfts också fram att själva påverkan ofta är vag och bygger på subjektiva upplevelser, och att det finns en generell osäkerhet kring effekternas varaktighet. Det ifrågasätts också om det inte lika gärna kan vara positiva effekter av en social aktivitet som mäts upp, eller bara det faktum att människor ser, lyssnar på eller gör något de tycker om och som de därmed mår bra av (se också Baklien, 2000). Även mycket av den forskning som undersöker kopplingen mellan kultur och hälsa problematiserar detta. I några fall, som exempelvis gällande dansens positiva påverkan på Parkinsonpatienter, skriver Clift et al. (2021) att resultaten snarare pekar mot att dans inte har någon tydlig positiv påverkan. Istället är det specifikt designade rörelseprogram som visat sig ha effekt, men dessa har mycket lite med dans (och kultur) att göra (Clift et al., 2021; se också Thaut et al., 2018).

Fokus på kultur och hälsa blir ett substitut för viktigare åtgärder

En annan problematik som lyfts är risken att kulturprojekt för hälsa och välmående blir ett substitut för åtgärder som på ett mer grundläggande sätt skulle kunna komma till rätta med folkhälsoproblem och psykisk ohälsa. Forskningen pekar här särskilt på när konst och kultur sätts in som en mer generell folkhälsoåtgärd eller mot psykisk ohälsa och lågt välbefinnande i områden med sociala problem (se t.ex. Pritchard, 2020). Denna kritik inbegriper ett ifrågasättande av huruvida resurserna som satsas på området inte skulle kunna användas mer effektivt och få större positiva hälsoeffekter genom en alternativ användning (se t.ex. Clift et al., 2021; Mirza, 2006).

Risk för disciplinering av konsten och kulturen

Även när det gäller konstens och kulturens hälsoeffekter problematiserar forskningen detta i relation till konstens och kulturskaparnas autonomi. Vad som varnas för är att fokuset på konstens nytta för hälsan leder till att frågan om konstnärlig kvalitet blir sekundär. Dessutom blir en viktig fråga hur konsten ska utformas för bästa kliniska resultat. Precis som när det gäller ekonomisk eller social nytta uppmärksammas risken att konstens och kulturen börjar värderas med måttstockar som i grunden är främmande för konstnärlig verksamhet (se t.ex. Mirza, 2006). Här finns det i en nordisk kontext exempel på där konflikter kring det konstnärliga innehållet uppstått, exempelvis när konstnärer har deltagit i statliga hälsokampanjer (se Diurlin & Norén, 2021).

Sammanfattning

  • Konstens och kulturens nytta och påverkan är ett mycket brett och stort forskningsfält som inkluderar studier om konstens och kulturens ekonomiska, politiska, sociala, miljömässiga och hälsorelaterade nytta och påverkan.
  • Inom samtliga dessa områden finns forskning som påvisar konstens och kulturens positiva nytta och påverkan. Forskningen pekar bland annat på konstens och kulturens positiva ekonomiska effekter, deras positiva påverkan på demokratin och den hållbara samhällsutvecklingen generellt. Det finns också mycket forskning som pekar på kulturens möjligheter att leda till positiva hälsoeffekter.
  • Inom samtliga dessa områden finns också forskning som problematiserar och ifrågasätter resultaten om konstens och kulturens positiva påverkan inom olika samhällsområden. Kritiken riktas både mot forskningen och hur denna har kommit att användas inom politikutvecklingen.