Gå til indhold

Geografiske barrierer

I diskussionen af de geografiske barrierer var der enighed om, at grund­udfordringen er, at unge i land­distrikter tit mangler relevante fællesskaber i lokalområdet, og at det ofte er tidskrævende og dyrt at transportere sig for at tage del i aktiviteter i nærliggende byer. Med andre ord har unge, som bor på landet, dårligere muligheder for at blive en del af positive fællesskaber. I det følgende har vi beskrevet fire bud fra debatterne på, hvordan den negative betydning af de geografiske barrierer kan mindskes.

Skab bedre offentlig transport for at fragte unge til fællesskaberne

Når der er langt til det nærmeste attraktive fællesskab, er det en kæmpeudfordring, at kvaliteten af den offentlige transport i visse landdistrikter gør det dyrt og besværligt at transportere sig. Det fører til en polarisering, hvor unge med færre økonomiske ressourcer har dårligere forudsætninger for at deltage. Derfor er der behov for at sikre, at det er nemt, billigt og fleksibelt for alle at transportere sig ved at skabe bedre offentlig transport.

Gør mødesteder tilgængelige for lokale fællesskaber

Lokalsamfundet svækkes når skoler, sportsklubber og musikforeninger lukker, og det påvirker unge negativt, når byens naturlige samlingspunkter forsvinder. For at understøtte fremvæksten af lokalt forankrede fællesskaber i de mindre byer, bør man tænke i at etablere mødesteder. Den slags kræver lokaler og faciliteter, og her bør man udnytte, at der ofte findes lokaler, som står tomme enten hele tiden eller i lange perioder af dagen. Kommunen kan fx stille de lokaler til rådighed gratis eller meget billigt til foreninger i lokalmiljøet.

Styrk unges evner til at engagere sig i onlinefællesskaber

De lange afstande medvirker til, at nogle unge finder meningsfulde fællesskaber online. Desværre besidder ikke alle unge de digitale færdigheder, som det kræver at finde og tage del i relevante onlinefællesskaber. Derfor bør man arbejde aktivt med at styrke unges digitale kompetencer sådan, at det ikke er manglende digitale færdigheder, der begrænser folks deltagelse i sunde onlinefællesskaber. Den opkvalificering kan fx finde sted i skolen.

Etablér mobile aktiviteter

Det afholder unge fra at deltage i fællesskaber, hvis de skal bruge lang tid og mange penge på transporten. Derfor foreslås det, at nogle typer af aktiviteter i stedet kommer til de unge. Det er ikke alle typer af aktivitet, som lader sig rykke rundt på, men mange gør, og det giver mulighed for, at man med få ressourcer kan skabe tilgængelige aktiviteter i et stort område. Man kan fx forestille sig, at en bil med rollespilsudstyr og en spilansvarlig kører rundt og sørger for rollespil et sted om mandagen, et andet om tirsdagen og så fremdeles.
3illustration.jpg