Go to content

Svensk sammanfattning

Den här rapporten undersöker styrmedel för att minska konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser (GHG) och andra luftföroreningar i de nordiska länderna. Sektorer som studeras inkluderar livsmedel, elektronik, textilier och heminredning, vilka bidrar betydligt till utsläpp både nationellt och genom import, men rapporten inkluderar även bredare styrmedel. Konsumtionen i Norden har ett stort miljöavtryck, vilket leder till diskussioner om att komplettera territoriella klimatmål med konsumtionsbaserade mål. Ett exempel är Sveriges förslag att uppnå nollutsläpp av konsumtionsbaserade växthusgaser till år 2045.
I rika länder är konsumtionsbaserade utsläpp vanligtvis högre än territoriella utsläpp. Både de territoriella och de konsumtions-baserade utsläppen har minskat, men det går att argumentera för att de inte minskat tillräckligt snabbt jämfört med internationella överenskommelser. Rapporten betonar också att minskade utsläpp av växthusgaser ofta för det positiva med sig att utsläpp av andra föroreningar, såsom kväveoxider (NOx) och svaveldioxider (SOx), samtidigt minskar vilket förbättrar både folkhälsan och miljökvaliteten.
I rapporten presenteras en kartläggning av cirka 100 styrmedel samlade i en ”lång lista”. Från listan valdes 21 styrmedel ut och analyserades vidare med hjälp av en så kallad Policy Delphi-metod, där 23 nordiska experter rangordnade styrmedlen utifrån deras potential att minska utsläppen och deras genomförbarhet. De olika styrmedlen täcker regleringar, såsom utsläppsstandarder för produkter, samt information och ekonomiska instrument. Standarder och andra regleringar rankades högt för såväl effektivitet som genomförbarhet, medan styrmedel som riktar sig mot individers eller hushålls konsumtionsbeteenden, såsom restriktioner för flygresor, ansågs ha lägre genomförbarhet på grund av förväntat motstånd från allmänheten.
Rapporten avslutas med ett antal rekommendationer, till exempel att förbättra statistiken för konsumtionsbaserade utsläpp och att stärka det nordiska samarbetet. Vidare argumenterar rapporten för styrmedelspaket - paket av styrmedel som innehåller informationsinsatser, ekonomiska styrmedel och regleringar. Just kombinationer av styrmedel är avgörande för att effektivt minska utsläppen och säkerställa bred acceptans från allmänheten. Rapporten understryker att inget enskilt styrmedel är ett alexanderhugg. Snarare kommer kombinationer av ömsesidigt förstärkande eller kompletterande åtgärder vara viktiga för att reducera utsläppen av växthusgaser och andra luftföroreningar.