Suomi kiinnittää puheenjohtajuuskaudellaan erityistä huomiota yhteiskuntaturvallisuuteen, mukaan lukien kriisivarautumiseen ja resilienssiin sekä lapsiin ja nuoriin.
Puheenjohtajuuskaudella korostamme tarvetta vahvistaa Pohjoismaiden kriisinkestävyyttä edistäen kokonaisvaltaista ja laaja-alaista varautumista kriiseihin ja hybridiuhkiin. Ahvenanmaalle, Färsaarille ja Grönlannille tullaan valmistelemaan mahdollisuus osallistua tähän työhön. Pohjoismaiden resilienssiä ja toimintakykyä kriiseissä tulee johdonmukaisesti kehittää ja huomioida koordinoidusti kaikki politiikkasektorit varautumisen vahvistamisessa. Hallitusten välinen pohjoismainen yhteistyö eri sektorien ministerineuvostoissa tarjoaa tähän työhön hyvät puitteet. Pohjolan tulee olla Euroopassa vahva toimija, joka kykenee vastamaan kriiseihin, kuten luonnonkatastrofeihin, pandemioihin ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen nopeasti ja tehokkaasti. EU:ssa Suomi edistää aloitetta varautumisunionistrategian valmistelusta.
Muuttuvassa toimintaympäristössä viranomaisten on keskeistä kiinnittää huomiota yhteiskuntien jatkuvuuden turvaamiseen, häiriötilanteiden kuten kyberuhkien hallintaan, huoltovarmuuteen ja poikkeusoloihin varautumiseen. Kaikissa Pohjoismaissa on käytössä kansalliset yhteistoimintamallit, joissa toimijat jakavat ja analysoivat turvallisuutta koskevaa tietoa sekä suunnittelevat, harjoittelevat ja toimivat yhdessä. Koronapandemiasta opittiin, miten tärkeää on kaikkien yhteiskunnan sektoreiden toiminta kriisitilanteissa muun muassa kansalaisten kriisinsietokyvyn ylläpitämiselle, osallistumiselle ja palautumiselle. Suomalaisen yhteiskunnan kriisinsietokyky perustuu kokonaisturvallisuuden toimintamallin mukaisesti kykyyn ylläpitää yhteiskunnan elintärkeät toiminnot kaikissa olosuhteissa, mikä edellyttää saumatonta yhteistyötä viranomaisten välillä. Suomi on valmis tarjoamaan osaamista ja oppeja kokonaisturvallisuudesta ja kokonaismaanpuolustuksesta myös muiden maiden hyödynnettäväksi.
Kansallisen tason toimintaa on tarpeen täydentää pohjoismaisella yhteistyöllä. Puheenjohtajuuskaudella edistetään varautumis- ja resilienssityötä ministerineuvoston eri sektoreilla, oli sitten kyse osaamisen kehittämisestä ja perusselvitysten laadinnasta, tutkimuksesta tai askelista kohti yhteistä varautumista, esimerkiksi riskikartoitusten muodossa. Suomi korostaa selkeän kokonaiskuvan merkitystä varautumisen vahvistamisessa ja yhteistoiminnan kehittämisessä. Pohjoismaiden ministerineuvostossa tehtävä työ vaikuttaa osaltaan siihen, että Pohjola on mahdollisimman vahva, varautunut ja resilientti.