Siirry sisältöön

Tavoite 2: Tulevaisuuden pohjoismaisen koulutuksen tulee heijastella yhteiskunnan ja työelämän osaamistarpeita

Vuonna 2030 tulee jatkuvan oppisen perustana olla edelleenkin yksityishenkilöiden mahdollisuus kehittää omia taitojaan läpi elämän – tarpeista ja toimintakyvystä riippumatta. Lisäksi Pohjoismaiden tulee kehittää joustavia ja mukautuvia koulutuksia ja oppimismuotoja, jotka hyödyntävät väestön osaamista ja vastaavat työmarkkinoiden ja yhteiskunnan tarpeisiin. Tähän kuuluu myös työpaikalla tapahtuva osaamisen kehittäminen, mikä edellyttää kouluttajien jatkuvaa kouluttautumista uusien menetelmien ja työpaikalla tapahtuvan oppimisen tukemiseksi. Kestävyyssiirtymän edistämiseksi ja hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseksi on välttämätöntä, että mahdollisimman moni hankkii koulutuksen ja tuo työelämään erikoisosaamista yhteiskunnan ja työelämän tarvitsemissa ammateissa. Lisäksi Pohjoismaiden on yhdessä ehkäistävä ulkopuolisuutta ja syrjäytymistä, jotta siirtymä saataisiin toteutettua osallistavasti ja tehokkaasti. 
sofia_sabel-swedish_industry-6531.jpg

Osatavoite 2.1: Koulutusjärjestelmien ja -tarjonnan sekä osaamistarpeiden välillä tulee olla hyvä vastaavuus, jotta vihreä siirtymä voitaisiin toteuttaa ja toimiva hyvinvointiyhteiskunta säilyttää. 

Osatavoite 2.2: Nykyistä useampien työmarkkina-asemaa tulee parantaa jatko- ja täydennyskoulutuksen avulla sekä lisäämällä osaamisen validointia. 

Osatavoite 2.3: Ulkomaalaistaustaisten työmarkkinaosallistumista tulee lisätä kohdennetuilla kieli- ja pätevöitymiskoulutuksilla. 

Osatavoite 2.4: Nykyistä useampien tulisi suorittaa tutkinto ja saada hyvä jalansija osallistavassa ja tasa-arvoisessa työelämässä.