Siirry sisältöön

Tavoite 1: Kaikilla tulee olla taustasta riippumatta pääsy laadukkaaseen koulutukseen varhais­lapsuudesta alkaen ja läpi elämän

Pohjolan tulee olla vuonna 2030 edelleen kansainvälisesti vahva koulutusalue, jossa on hyvät kouluttautumismahdollisuudet ja jossa koko väestöllä on perustaidot ja digitaalinen perusosaaminen. Koulutuksen tulee tarjota turvalliset puitteet varhaislapsuudesta aikuisiälle. Tutkimus osoittaa, että laadukkaaseen koulutukseen ja varhaisiin toimiin panostaminen sekä tarvittaessa hyvät tukitoimet tuottavat inhimillistä ja sosioekonomista arvoa ja vähentävät tarvetta suuriin ja kalliisiin toimiin myöhemmin elämässä. Lisäksi koulutuksen tulee tarjota osaamista ja motivoida demokratiaan ja yhteiskuntaan osallistumiseen sekä opettaa väestöä ajattelemaan kriittisesti, tunnistamaan ja torjumaan disinformaatiota ja osallistumaan avoimeen ja faktapohjaiseen keskusteluun. Pohjoismaiden tulee entisestään tehostaa ja yhtenäistää työskentelyään, jotta ne voisivat edistää koulutukseen ja työelämään kiinnittymistä muun muassa luomalla hyvinvointia ja terveyttä kaikille, koulutustasosta tai kieli- ja kulttuuritaustasta riippumatta, ja varmistamalla ennalta ehkäisevät ja pedagogiset panostukset varhaislapsuudesta alkaen. 
ann-sofi_rosenkvist-primary_school_classroom-4846.jpg

Osatavoite 1.1: Entistä useammalla tulee olla hyvät perustaidot.

Osatavoite 1.2: Koulutuksen tulee vahvistaa väestön demokratiataitoja, kriittistä ajattelua, digitaalista osaamista ja kykyä suunnistaa uudessa media- ja informaatiotodellisuudessa.

Osatavoite 1.3: Koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle jäävien määrää tulee vähentää mm. varhaisilla ja ennaltaehkäisevillä toimilla.

Osatavoite 1.4: Pohjolan tulee edistää lasten, oppilaiden ja opiskelijoiden mielekkäitä yhteisöjä, hyvinvointia ja terveyttä kaikilla koulutustasoilla.