Siirry sisältöön

Tavoite 1: Vihreä siirtymä luo kehitystä ja mahdollisuuksia Pohjolan kaikkien alueiden, niin kaupunki- kuin maaseutu­alueiden, asukkaille ja yrityksille

Aluekehitystyö ja hyvä yhdyskuntasuunnittelu ovat tärkeitä kestävään vihreään muutokseen tarvittavien edellytysten luomiseksi. Pohjoismaiden yhdyskuntasuunnittelu pyrkii edistämään kestäviä elinympäristöjä, joiden ilmastovaikutus on pienempi, samalla kun ylläpidetään luonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemipalveluja muuttuneessa ilmastossa. Aluepolitiikka ja maankäytön suunnittelu Pohjoismaissa ovat tärkeitä välineitä tämän onnistumiseksi. Aluekehityksen ja -suunnittelun pohjoismaisen yhteistyön tulee edistää Pohjoismaiden vihreää siirtymää, joka luo kehitystä, mahdollisuuksia ja alueellisia ja paikallisia etuja kaikilla Pohjolan alueilla, niin kaupungeissa kuin maaseudulla.
amager faelled.jpg

Osatavoite 1.1: Pohjoismaissa on hyvä tietopohja ja prosessit tehokkaassa maankäytössä ja -priorisoinnissa

Vihreä siirtymä edellyttää maantieteellisten alueiden priorisointia uusiutuvaan energiatuotantoon, elintarviketuotantoon, metsätalouteen, luonnon virkistyskäyttöön, luonnon ja kulttuuriympäristön suojeluun ja vihreään elinkeinokehitykseen. Maankäyttöä koskevat haasteet eivät katso kuntien, alueiden tai maiden rajoja, ja niissä tarvitaan ratkaisuja, jotka hyödyntävät maantieteellistä potentiaalia optimaalisella tavalla. Samaan aikaan on tarkasteltava paikallista maankäyttöä osana suurempaa visiota ja siten torjua ristiriitoja. Aluekehityksen ja -suunnittelun pohjoismaisessa yhteistyössä pyritään edistämään parempaa maankäyttöä ja menetelmien ja prosessien kehitystä ja testausta.

Osatavoite 1.2: Kaupungeilla ja maaseutualueilla on hyvät edellytykset hyötyä vihreän muutoksen mahdollisuuksista

Pohjoismailla on edessään useita toisiinsa kytkeytyviä ja rajat ylittäviä yhteiskunnallisia haasteita: vihreä ja digitaalinen siirtymä, demografiset muutokset, tarvittavan osaamisen saatavuus ja kehittäminen sekä liikenneyhteyksien ja infrastruktuurin kehittäminen. On tärkeää edistää toimia, jotka auttavat ratkaisemaan kaupunkien ja erityisesti maaseutualueiden konkreettisia ja käytännön haasteita, jotta ne voivat hyötyä vihreän muutoksen tuomista mahdollisuuksista. Aluekehityksen ja -suunnittelun pohjoismaisen yhteistyön tulee edistää sekä kaupunkien että maaseutualueiden mahdollisuuksia hyödyntää vihreää siirtymää sekä omaa potentiaaliaan älykkäässä ja kestävässä kehityksessä.