Pohjolan tulee olla houkutteleva paikka asua, elää, opiskella, työskennellä ja toimia yrittäjänä. Samaan aikaan uusi geopoliittinen tilanne asettaa entistä suurempia vaatimuksia turvallisuudelle, huoltovarmuudelle ja varautumiselle. Pohjoismaiden on käsiteltävä tilannetta yhdessä, ja tästä syystä tarvitaan yhteistyötä yli Pohjoismaiden rajojen vihreän, kilpailukykyisen ja sosiaalisesti kestävän Pohjolan puolesta, jolla on vahva häiriönsieto- ja sopeutumiskyky, jotta saavutamme yhteisen visiomme Pohjolasta maailman kestävimpänä ja integroituneimpana alueena vuoteen 2030 mennessä.
Pohjolan eri alueilla, kaupungeilla ja maaseutualueilla on erilaiset lähtökohdat ja kehittymiskyky. Tämä on tärkeää ottaa huomioon etsittäessä ratkaisuja Pohjoismaiden kohtaamiin suuriin ja monimutkaisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin. Esimerkiksi vihreä ja digitaalinen siirtymä sekä väestönkehityksen muutokset vaikuttavat eri lailla eri alueisiin, kaupunkeihin ja maaseutuun.
Pohjola on yksi maailman innovatiivisimmista ja kilpailukykyisimmistä alueista, jossa innovatiiviset yritykset luovat vaurauden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeää talouskasvua. Tämä luo puitteet hyvälle ja turvalliselle elämälle niin kaupungeissa kuin maaseudulla.
Samaan aikaan geopoliittisen tilanteen heikkeneminen ja lisääntynyt epävarmuus maailmalla ovat tehneet selväksi tarpeen vahvistaa Pohjoismaiden häiriönsieto- ja sopeutumiskykyä sekä kykyämme kestää ja käsitellä erilaisia paineita, häiriöitä ja kriisejä. Vahva kansalaisyhteiskunta, työnsaantimahdollisuudet, koulutus, liikenne sekä julkiset ja yksityiset palvelut niin normaalioloissa kuin kriisiaikoina ovat tärkeitä tekijöitä turvallisten ja vakaiden alueiden, kaupunkien ja maaseutualueiden turvaamiseksi kaikkialla Pohjolassa.
Kestävän kasvun ministerineuvosto (aluepolitiikka) tarjoaa puitteet aluekehityksen ja -suunnittelun pohjoismaiselle yhteistyölle. Tässä vuosien 2025–2030 yhteistyöohjelmassa määritetään aluekehityksessä ja -suunnittelussa tehtävän pohjoismaisen yhteistyön poliittiset tavoitteet ja priorisoinnit. Keskiössä ovat osa-alueet, joilla Pohjoismaat voivat yhdessä – yhteistyön, yhteisten panostusten, kokemustenvaihdon ja oppimisen avulla – edistää Pohjolaa vihreämpänä, kilpailukykyisempänä ja sosiaalisesti kestävämpänä alueena.