Aluekehityksen ja -suunnittelun pohjoismaisen yhteistyön tavoitteena on lisätä osaamista ja tuoda ratkaisuja Pohjoismaiden tärkeisiin yhteisiin ja monialaisiin yhteiskuntahaasteisiin. Jotta voidaan saavuttaa tavoite vihreästä, kilpailukykyisestä ja sosiaalisesti kestävästä Pohjolasta, tarvitaan ratkaisuja, jotka perustuvat alueellisiin vahvuuksiin ja paikalliseen sopeutumiskykyyn ja jotka vahvistavat Pohjoismaiden kaikkien osien välistä luottamusta ja yhteistyötä. Aluekehityksen ja -suunnittelun pohjoismaisen yhteistyön tulee siksi edistää kestävää aluekehitystyötä, joka vahvistaa taloudellista ja sosiaalista kehitystä sekä ympäristön kehittymistä, lisää alueiden häiriönsieto- ja sopeutumiskykyä ja edistää pohjoismaista integraatiota ja yhteenkuuluvuuden tunnetta niin Pohjoismaiden välillä kuin Pohjois-Atlantin alueella.
Aluekehityksen ja -suunnittelun pohjoismaisen yhteistyön tulee edistää työtä, jonka tavoitteena on tehdä elämisestä, opiskelemisesta, työskentelystä ja yritystoiminnan harjoittamisesta entistä houkuttelevampaa kaikkialla Pohjolassa. Pohjoismaiden alueisiin, kaupunkeihin ja maaseutualueisiin vaikuttavat haasteet ovat mutkistuneet entisestään ja ylittävät rajat yhä useammin, ja niiden ratkaiseminen edellyttää koordinointia useiden hallinnollisten ja toiminnallisten rajojen yli sekä selkeästi alueellista näkökulmaa. Aluetaloudellisten, sosiaalisten sekä ilmasto- ja ympäristökysymysten fyysisten rakenteiden yhteissuunnittelu, jolla luodaan Pohjoismaiden elinkeinoelämän kestävän kehityksen, paremman kilpailukyvyn ja tehokkaan siirtymän edellytyksiä, on siksi hyvin tärkeää.
Samaan aikaan uusi geopoliittinen tilanne asettaa entistä suurempia vaatimuksia Pohjolan kaikkien alueiden turvallisuudelle, huoltovarmuudelle ja varautumiselle. Aluekehityksen ja -suunnittelun pohjoismaisen yhteistyön tulee omalta osaltaan edistää Pohjoismaiden kykyä käsitellä erilaisia häiriöitä ja kriisejä. Yksityisten ja julkisten palvelujen kehittäminen, olemassaolo ja vakaa saatavuus sekä tavallisessa arjessa että kriisitilanteissa merkitsevät paljon häiriönsietokykyisille ja mukautumiskykyisille alueille, kaupungeille ja maaseutualueille.