Utmaningar
Norden består av stora land- och havsområden, från de arktiska och subarktiska trakterna i norr till de tempererade områdena i söder. Det finns skogar, berg, vulkaner, slätter, jordbruksmark, öar, småsamhällen och städer. Havsområdena omfattar Östersjön i sydost, Nordsjön, Norska havet, Nordostatlanten och Grönlandshavet i väster och Norra ishavet i norr.
Ekosystemen på land och i hav utsätts för belastningar från mänskliga aktiviteter som påverkar miljötillståndet negativt. Övergödning, havsförsurning, miljögifter, avfall inklusive plast, överfiske samt invasiva främmande arter är allvarliga problem. Effekter av klimatförändringarna bidrar ytterligare till den samlade belastningen på ekosystemen. Klimatförändringarna sker snabbare norr om polcirkeln än i resten av världen och den genomsnittliga årstemperaturen i Arktis har ökat fyra gånger så mycket som på sydligare breddgrader de senaste decennierna med konsekvenser som tinande permafrost och krympande istäcke.
De geopolitiska förutsättningarna har förändrats i och omkring Norden. Vi har ett förändrat säkerhetsläge, en allt mer polariserad omvärld och klimatförändringarna utmanar oss. Det blir därför än mer betydelsefullt att söka samarbete med andra länder, och att stärka vår beredskap ur flera perspektiv. Miljö- och klimatsektorn kan bland annat bidra till att skydda och utveckla motståndskraftiga samhällen ur miljö- och klimatperspektiv.
De nordiska länderna står sig relativt väl i relation till Agenda 2030 och de 17 globala målen för hållbar utveckling, men har liksom många industrialiserade länder fortsatta utmaningar kopplade till klimat, förlust av biologisk mångfald, föroreningar och en alltför hög resursförbrukning. Utmaningarna består bland annat i att lyckas uppnå de ambitiösa målen om klimatneutralitet till perioden 2035-2050, genomföra det nya globala Kunming Montrealramverket för biologisk mångfald i konventionen om biologisk mångfald (CBD) och det nya ramverket för kemikalier samt att minska den höga resursförbrukningen. De nordiska ländernas ekologiska fotavtryck är bland världens högsta och behöver minska kraftigt. Både för att bidra till ett minskat tryck på jordens resurser, men även för att visa att det går att leva inom planetens gränser och samtidigt ha ett högt välstånd. De övergripande och största utmaningarna inom miljö- och klimatsektorn har således både en nordisk-regional och internationell dimension i förhållande till EU och det internationella samfundet.
De nordiska ländernas utmaningar, och därigenom också möjligheter, överensstämmer i stora delar med den av FN benämnda ”Trippelkrisen”, dvs utmaningarna kopplade till klimat, biologisk mångfald och föroreningar. I en nordisk kontext kopplar vi föroreningar bland annat till vår höga resursförbrukning. Det kan till exempel handla om vår konsumtion av produkter som innehåller plast, kritiska råvarumetaller och farliga kemikalier.