Gå till innehållet

Mål 1: Norden är ledande i omställningen mot klimatneutralitet och klimatresiliens, och arbetar för ett ambitiöst genomförande av de långsiktiga målen i Parisavtalet

Norden är och ska fortsatt vara ledande i klimatomställningen. Alla aktörer i samhället ska bidra till och ha möjlighet att delta i omställningen och ingen ska lämnas vid sidan av. Norden ska visa att det går att leva inom planetens gränser och samtidigt ha ett högt välstånd. Vi är pådrivande för att utveckla och bättre ta tillvara synergier i arbetet med att minska klimatutsläpp, bevara biologisk mångfald och minska föroreningar. Vi uppmärksammar viktiga nordiska näringar och adresserar både utmaningar och möjligheter. Genom nordiskt samarbete ökar vi möjligheten att påverka och påskynda arbetet mot klimatneutralitet, klimatresiliens och ren luft inom EU och globalt samtidigt som vi tar tillvara goda erfarenheter från omvärlden. De nordiska länderna kan bidra med en stark vetenskaplig grund inom luft och klimat och har därför en unik möjlighet att påverka den globala utvecklingen.
ulf_lundin-enjoying_nature-5310 (1).jpg

Delmål 1.1: Vi är pådrivande i initiativ för en stärkt global ambition för luft och klimat, och stödjer utvecklingen av andra länders arbete på området.

Det nordiska samarbetet ska bidra med hög ambition till utveckling och genomförande av EU:s och FN:s miljö- och klimatarbete. Målet omfattar samarbete om ny kunskap, policyutveckling och genomförande av mål och bestämmelser. Nordiska länder har, i likhet med andra tidigt industrialiserade länder, ett ansvar att bidra till andra länders klimatarbete och att bidra till en rättvis omställning. Detta kan göras genom att ta fram lösningar som visar att det går att minska klimatutsläppen och samtidigt ha ett högt välstånd, samt att bistå med kunskap och kompetens i förhandlingar och andra sammanhang. Vi ska ta tillvara och kommunicera synergier mellan luft och klimat. Vi ska även respektera de olika förutsättningar som jordens befolkning har samt ta tillvara kunskap och lösningar från andra delar av världen.

Delmål 1.2: Vi främjar omställningen till fossilfria transporter genom aktivt samarbete på land, till sjöss och i luften.

Omställningen till helt fossilfria transporter kommer att kräva många åtgärder och ändrade beteenden.  Vi behöver fortsätta utveckla teknik och underlätta för Nordens medborgare och företag att välja hållbara transportsätt. De nordiska länderna ska bland annat samarbeta på områdena luft- och sjöfart, tunga landbaserade godstransporter, infrastruktur för hållbara drivmedel samt med omställningen av fordonsflottan. De nordiska länderna ska dela information sinsemellan och arbeta tillsammans för att minska växthusgasutsläppen från global sjö- och luftfart. Målet är en grön och hållbar övergång av transportsektorn för att minska klimatutsläpp, luftföroreningar och buller.

Delmål 1.3: Vi förstärker samarbetet inom emissionstunga sektorer för att främja transformativa och hållbara lösningar.

Det behövs en grön omställning av emissionstunga sektorer. Koldioxid- och metanutsläpp påverkar både klimat och luft. Utsläpp av ammoniak och kväve kan både skada människors hälsa och natur. Det nordiska samarbetet ska främja omställningen av en rad nyckelsektorer, såsom energi, industri, livsmedelsproduktion, jord- och skogsbruk, fiske, bygg och stadsutveckling. Norden står inför stora utmaningar men även möjligheter när vi behöver öka den fossilfria energiproduktionen kraftigt för att klara framtidens behov. Vi ska stödja ny teknik och utveckling av infrastruktur som gäller infångning, användning och lagring av koldioxid (CCUS). Lösningar som baseras på naturligt upptag ska också främjas. Avskiljning och lagring av biogen koldioxid (BECCS), är en väg att nå negativa koldioxidutsläpp. Även råvaruresurser i form av metaller och mineraler som behövs för den gröna omställningen behöver utvinnas, användas och återcirkuleras på ett ansvarsfullt sätt. Vi ska arbeta för att nordiska lösningar, nätverk, företag och kunskapsinstitutioner, får rätt förutsättningar för utveckling, som t.ex. ökad tydlighet i fråga om regelverk och rapportering.

Delmål 1.4: Vi stärker vår klimatresiliens som en del av våra samhällens motståndskraft.

Extrema väderförhållanden som kan leda till översvämningar, torka och kraftiga stormar förväntas bli mer frekventa även i Norden. Stigande temperaturer får konsekvenser som tinande permafrost och krympande istäcke. Därtill kommer våra samhällen sannolikt att påverkas av klimatförändringarnas effekter i andra delar av världen. Sådana gränsöverskridande effekter inkluderar till exempel migration, inverkan på handel och leveranskedjor, finansiella system och infrastruktur. Det nordiska samarbetet ska främja utvecklingen av politik och åtgärder för klimatanpassning i överensstämmelse med andra samhällsmål och med beaktande av samhällens totala motståndskraft (resiliens). Vi ska utveckla och sprida kunskap om metoder och arbetsmodeller som kan förbättra och effektivisera arbetet med olika aspekter av klimatanpassning, exempelvis gränsöverskridande klimatrisker och robusta uppföljningssystem. Därtill ska det nordiska miljö- och klimatsamarbetet synliggöra utmaningar och stödja lösningar där klimat, biologisk mångfald och föroreningar integreras. Det kan också handla om att ta fram kunskap och analysera hur vattenförsörjning och andra nödvändiga samhällstjänster ska utformas för att vara så robusta som möjligt. Samarbete mellan nationella, regionala och lokala nivåer är avgörande och ska stödjas.