Gå till innehållet

Förord

I en tid av klimatförändringar och geopolitiska utmaningar är nordiskt samarbete viktigt för våra länders gemensamma välstånd och resiliens. Genom att stå tillsammans blir vi tryggare och starkare och genom att vara en region i framkant kan vi bidra till miljö- och klimatarbetet både inom vår region och globalt.
Samarbetsprogrammet för 2025–2030 tar sin utgångspunkt i den av FN benämnda trippelkrisen. Med fokus på klimat, biologisk mångfald och föroreningar samt på cirkulär ekonomi ska det nya samarbetsprogrammet stärka nordisk samverkan där det finns nordisk nytta. Norden ska fortsatt vara ledande i den gröna omställningen och en globalt konkurrenskraftig och socialt hållbar region. Samtidigt är klimat- och miljöfrågorna globala angelägenheter och därför bör de nordiska länderna fortsatt vara en stark och tydlig röst för att främja effektiva lösningar i internationella miljö- och klimatförhandlingar.
I samarbetsprogrammet för 2025–2030 lyfts utmaningar men också möjligheter som kan bidra till att lösa dem. Utmaningarna består bland annat av klimatförändringar som sker allt snabbare, ökande förluster av biologisk mångfald och negativa effekter på människa och miljö på grund av farliga kemikalier. Genom en ambitiös och effektiv politik på miljö- och klimatområdet och via samverkan med centrala aktörer som näringslivet och civilsamhället, har de nordiska länderna goda förutsättningar för att hantera dessa utmaningar och främja cirkulär ekonomi. Samtidigt ska samarbetet inom Nordiska ministerrådet bidra till tillväxt och ökad konkurrenskraft. För att uppnå detta måste vi bli bättre på att samarbeta mellan de olika sektorerna inom Nordiska ministerrådet. På så sätt kan vi skapa goda förutsättningar för den omställning vi står inför, både i Norden och globalt.
Med detta samarbetsprogram ser vi fram emot ett stärkt nordiskt miljö- och klimatsamarbete som både bidrar till att nå vår gemensamma vision om Norden som världens mest integrerade och hållbara region till 2030, och till att de nordiska länderna är en stark och ambitiös röst i det globala klimat- och miljöarbetet.
forord.jpg
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och Nordiska ministerrådets generalsekreterare Karen Ellemann.
665489ca9dd46_GS underskrift KE 2023_svart.png
Romina Pourmokhtari
Klimat- och miljöminister, Sverige
665489ca9dd46_GS underskrift KE 2023_svart.png
Karen Ellemann
Generalsekreterare, Nordiska ministerrådet