Gå till innehållet

Mål 3: De nordiska länderna har minskat sitt ekologiska fotavtryck genom cirkulär ekonomi och bidrar till att farliga kemikalier och föroreningar reduceras globalt och lokalt

De nordiska länderna lever ännu inte inom planetens gränser och behöver minska den negativa miljöpåverkan genom effektiv och cirkulär resursanvändning. Nordiska företag har generellt sett en hög konkurrenskraft i EU och globalt, bland annat mot bakgrund av att vi har höga miljökrav, aktiva företag och engagerade medborgare. Det är viktigt att Norden fortsatt arbetar för att främja näringslivets ambitioner kopplat till miljö och klimat. På så sätt främjar vi både konkurrenskraft, välfärd och miljö. Vi ska fortsätta samarbeta kring utvecklingen mot en cirkulär ekonomi genom att förebygga förekomsten av farliga ämnen, föreslå avfallsförebyggande åtgärder, påverka produktpolitik och vara delaktiga i utvecklingen av nya finansieringslösningar och cirkulära affärsmodeller. Frivilliga verktyg såsom officiellt erkänd miljömärkning är viktiga och kan vägleda konsumenter och företag som vill ligga i framkant. Norden har i miljömärket Svanen ett kraftfullt, välkänt och etablerat verktyg som kan bidra till att driva på omställningen.
Vi ska fortsätta samverka och bygga vidare på det som har gjorts hittills för att minska skadliga effekter av kemikalier och föroreningar på människa och miljö. I samverkan med medborgare och företag ska vi arbeta med beteendeförändringar, lagstiftning, standardisering, övervakning, kunskapsbaserad fakta, innovation och kommunikation. Att bekämpa plastföroreningar i Norden, globalt och lokalt ska ha fortsatt prioritet i det nordiska samarbetet. Miljökriminalitet, exempelvis illegal avfallshantering, är ett område där samverkan sannolikt också kommer att behöva förstärkas framöver.
mål 3.jpg

Delmål 3.1: Vi bidrar med hög ambitionsnivå i förhandlingar och genomför aktivt internationella avtal kopplade till exempelvis kemikalier, avfall, föroreningar och plast.

Det nordiska samarbetet ska vara en starkt pådrivande kraft i internationella processer. Vi ska fortsätta på den inslagna vägen exempelvis gällande det globala ramverket om kemikalier, marin nedskräpning och förhandlingar om det globala avtalet mot plastföroreningar. Samarbetet ska fortsatt bidra aktivt till utveckling och genomförande av EU-initiativ inom exempelvis produktlagstiftning och avfallsförebyggande. Vårt samarbete kopplat till föroreningar och resurseffektivitet ska synliggöras och användas för att bidra till genomförande av internationella avtal och processer.

Delmål 3.2: Vi främjar cirkulära lösningar som får företag att designa och producera resurseffektivt och medborgare att konsumera hållbart.

Cirkulär ekonomi bidrar till att begränsa användningen av naturresurser och har därmed en positiv inverkan på naturen. Omställningen till en cirkulär ekonomi innebär förändringar i design, produktion, val av produktionsmetoder och konsumtionsmönster. Det kräver också incitament som främjar affärsmodeller som bidrar till exempelvis lång livslängd, återanvändning och återvinning samt effektiv kommunikation och spridning av information. Ekonomiska och regulatoriska hinder behöver minskas så att cirkulära affärsmodeller kan konkurrerar på samma villkor/nivå som traditionella linjära affärsmodeller.  
Det nordiska samarbetet ska främja utvecklingen av innovativa lösningar och gränsöverskridande samarbete där en gemensam nordisk marknad kan möjliggöra utveckling av exempelvis återanvändning och återvinning, inte minst inom byggsektorn. Viktiga styrmedel är bland annat offentlig upphandling, miljömärkning, ekonomiska incitament, utbildning, ekodesign och producentansvar. Bygg- och rivningsavfall, plast, textil, kritiska råmaterial samt farligt avfall är särskilt prioriterade områden.

Delmål 3.3: Vi minskar riskerna för människa och miljö av kemiska ämnen och produkter genom att fasa ut farliga kemikalier, ta fram ny kunskap och informera viktiga målgrupper.

För att nå en cirkulär ekonomi krävs giftfria kretslopp. Norden har en lång tradition av framgångsrikt samarbete på kemikalieområdet. Det nordiska samarbetet ska därför fortsätta arbetet med att förebygga förekomsten av farliga ämnen i produkter och säkerställa att problematiska ämnen inte återfinns i den cirkulära ekonomin. Vi ska främja tillverkning av produkter och varor som är säkra och hållbara genom design. Vi ska fortsätta och utveckla samarbetet genom att bland annat fokusera på att minska användningen av farliga ämnen, samarbeta kring genomförande av EU-lagstiftning, tillsyn, riskbedömningar samt dela erfarenheter av metoder och data från screening och övervakning för exempelvis humanhälsa. Kemikaliefrågor reglerade i all relevant lagstiftning, som kemikalielagstiftning men även lagstiftning kopplad till luft- och vattenkvalitet, förekomst i livsmedel samt antibiotikaresistens ska också uppmärksammas i det nordiska arbetet.

Delmål 3.4: Vi bidrar till att synliggöra hur nordiska medborgare kan leva ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart liv inom planetens gränser.

Nordiska medborgare vill bidra till en hållbar utveckling. Miljö- och klimatsektorn ska lyfta fram och kommunicera värden såsom tillgång till livskraftig natur- och kulturmiljö, rent hav, ett samhälle fritt från skadliga kemikalier och föroreningar, och trygghet trots effekter av ett förändrat klimat. Vi ska samtidigt visa hur den enskilda medborgaren och företag kan göra hållbara val med tanke på klimat och miljö.