Gå till innehållet

Mål 2: Norden har vänt förlusten av biologisk mångfald genom att förstärka och utveckla samarbetet med aktörer inom näringsliv, civilsamhälle och akademi

Nordens medborgare har stor tillgång till naturen och en unik relation till friluftsliv och kulturmiljö. För att värna den nordiska såväl som den globala biologiska mångfalden behöver vi öka intensiteten i arbetet och prioritera frågan högre. Alla aktörer, såsom länder, medborgare, ursprungsbefolkningar, akademi och företag, behöver samverka för att hitta och utveckla lösningar som vänder förlusten av biologisk mångfald.
carl-johan_utsi-hiking-5682.jpg

Delmål 2.1: Vi bidrar till ett ambitiöst genomförande av det globala Kunming-Montreal avtalet, och stödjer utvecklingen av andra länders arbete bland annat genom att visa hur biologisk mångfald kan värnas i samspel med social och ekonomisk utveckling.

Genom nordiskt samarbete ökar vi möjligheten att påverka och påskynda arbetet för att vända förlusten av biologisk mångfald inom EU och globalt. Vi ska bland annat arbeta för att uppnå livskraftiga ekosystem, och kommunicera hur det kan göras i samspel med social och ekonomisk utveckling. Särskilt fokus ska ägnas åt skydd av ekosystem, restaurering av naturtyper och att bekämpa invasiva arter.

Delmål 2.2: Vi stärker insatserna för att Nordens havsområden ska skyddas, förvaltas och nyttjas miljömässigt, biologiskt och ekonomiskt hållbart.

Norden ska fortsätta att utveckla samarbetet kring havsmiljön. Viktiga frågor där nordiskt samarbete behövs är bland annat internationella förhandlingar och processer, bevarande och restaurering av marin natur i ett föränderligt havsklimat, utveckling av kunskap, miljö- och klimatövervakning, en hållbar blå ekonomi och ekosystembaserad planering och förvaltning. Övergödning, havsförsurning, miljögifter, avfall inklusive plast, temperaturförändringar samt invasiva främmande arter är utmaningar där samarbete och informationsutbyte är en grundförutsättning för en positiv utveckling. Ett hållbart fiske är en förutsättning inte bara för att bibehålla ekosystemens mångfald, utan även framtida generationers möjlighet att nyttja fiskebeståndet som en inkomstkälla.

Delmål 2.3: Vi värnar och utvecklar den nordiska natur- och kulturmiljön genom hållbar markanvändning, ekosystembaserad fysisk planering och samverkan med näringsliv, civilsamhälle och akademi.

Betydelsen av biologisk mångfald blir allt tydligare i Norden och globalt, samtidigt som förlusten av den ökar.  Natur, kulturmiljö och friluftsliv bidrar till social hållbarhet och livskvalitet. Vi behöver utveckla vårt sätt att planlägga, hur vi använder vår mark och vårt vatten samt hur vi förvaltar och utvecklar vår unika kulturmiljö. För att lyckas med detta ska vi utveckla samarbetet med näringsliv, finanssektorn, civilsamhälle, ursprungsbefolkningar, akademi samt nordiska kommuner och regioner.

Delmål 2.4: Vi främjar naturbaserade och andra innovativa lösningar för att möta utmaningar inom biologisk mångfald, klimat och föroreningar.

Världens utmaningar kopplade till klimat, biologisk mångfald och föroreningar påverkar varandra, är inbördes relaterade och behöver därför adresseras gemensamt. Det nordiska samarbetet har bidragit till ökad kunskap om och erfarenhet av möjligheterna som ligger i användningen av naturbaserade lösningar. Vi ska fortsatt stödja och främja naturbaserade och andra innovativa lösningar som tar sig an dessa utmaningar. Vi ska även ta tillvara kunskap och erfarenhet och omsätta den i praxis.