Siirry sisältöön

Esipuhe

Pohjoismaiden pääministerit hyväksyivät vuonna 2019 pohjoismaista yhteistyötä koskevan vision, jonka mukaan Pohjolasta tulee maailman kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä. Vision toteuttamisessa priorisoidaan kolmea painopistealuetta, joiden tarkoituksena on varmistaa vihreä, kilpailukykyinen ja sosiaalisesti kestävä Pohjola. Työelämä on pohjoismaisten hyvinvointiyhteiskuntien kantava voima, ja sillä on keskeinen merkitys vision toteuttamiselle.
Vision toteuttamisen aikana meillä on edessämme useita haasteita mutta myös mahdollisuuksia, jotka leimaavat Pohjoismaiden työmarkkinoita ja ovat meille kaikille yhteisiä:
  • Vihreä siirtymä asettaa vaatimuksia pohjoismaisille työmarkkinoille siirtymän toteuttamisesta ja oikeiden investointien tekemisestä kestävän tulevaisuuden hyväksi mutta myös, jotta Pohjola voi edelleen olla vihreä edelläkävijämaa.
  • Demografinen kehitys edellyttää huomion kiinnittämistä erityisesti työvoiman tarjontaan, jotta varmistamme osaavan työvoiman hyvän saatavuuden ja voimme jatkossakin rahoittaa hyvinvointiyhteiskuntamme.
  • Digitalisaation, tekoälyn ja uuden teknologian lisääntynyt käyttö tarjoaa uusia mahdollisuuksia mutta lisää myös tarvetta muutoksiin ja osaamisen kehittämiseen sekä keskittymistä työympäristöön. Asia koskee paitsi yksittäisiä työnantajia ja työntekijöitä myös työelämän ansiosidonnaista viitekehystä, joka on pohjoismaisen hyvinvointimallin perusta.
Pohjoismailla on ollut yhteiset työmarkkinat jo yli 70 vuoden ajan. Vaikka olemmekin erilaisia, meitä yhdistää ainutlaatuinen yhteisöllisyys, jota tulee hyödyntää, jotta löydetään parhaat ja kestävimmät ratkaisut yhteisiä mahdollisuuksia ja haasteita varten. Tämän takia olemme järjestäytyneet työelämäalan ministerineuvostoksi (MR-A), jonka tehtävänä on priorisoida työelämäalaan liittyviä toimia, niin että ne ovat mahdollisimman monelle Pohjoismaiden asukkaalle hyödyksi. Tähän pyritään keskittymällä työmarkkinapolitiikkaan, työoikeuteen ja työympäristöön kansallisesti, alueellisesti ja kansainvälisesti.
Yhteistyöohjelman tavoitteena on antaa kaikille työelämäalan ministerineuvoston alaisuudessa toteutettaville panostuksille ja toimille strategiset suuntaviivat kaudella 2025–2030. Visiomme on, että voimme vahvistaa pohjoismaista yhteistyötä ja varmistaa, että mahdollisimman moni saa työpaikan, jolle on tunnusomaista hyvä työympäristö, hyvät työehdot ja tasa-arvo. 
Näin vahvistamme pohjoismaisten työmarkkinoiden muutosvalmiutta ja kilpailukykyä ja valmistamme Pohjolaa saavuttamaan vision maailman kestävimmästä ja integroituneimmasta alueesta vuoteen 2030 mennessä.
forord.jpg
Ruotsin työ- ja kotouttamisministeri Mats Persson ja Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteeri Karen Ellemann
MatsPersson signatur.jpg
Mats Persson
Ruotsin työ- ja kotouttamisministeri
665489ca9dd46_GS underskrift KE 2023_svart.png
Karen Ellemann
Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteeri