Gå till innehållet

Dagens statistik i NSD

I NSD redovisas uppgifter om de offentliga utgifterna för kultur i tabellen CULT20. De redovisas i miljoner euro och som andel av respektive lands BNP. Den andra uppgiften är en enkel bearbetning av den första, och finns alltid om den första finns. Därför resoneras det nedan enbart om den första uppgiften, men resonemangen gäller alltså även den andra.
Uppgifterna i CULT20 för Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige är hämtade från Eurostat. Uppgifter om Färöarna och Grönland finns inte hos Eurostat, utan har hämtats direkt från dessa länders nationella statistikinstitut (NSI). En kontroll med Danmarks statistik och Grönlands och Färöarnas NSI har bekräftat att Euro­stats uppgifter om Danmark inte inkluderar Färöarna och Grönland. CULT20 inne­håller inga uppgifter om Åland för sig, men de är inkluderade i Finlands uppgifter.
Samtliga uppgifter är hämtade från större sammanställningar av de offentliga utgifternas användning i respektive land, baserade på det statistiska ramverket Classification of the functions of government (COFOG). COFOG har tagits fram av OECD i syfte att skapa internationell, jämförbar statistik över länders offentliga utgifter och finansiella tillgångar (Eurostat 2019: 9–10). Den världsgemensamma förteckningen över kategorierna och dess innehåll finns hos FN:s statistikavdelning (2000). Sedan har Eurostat (2019) tagit fram en manual för hur detta ramverk ska användas i Europa (närmare bestämt inom EU och EEA samt i Schweiz). COFOG ingår i det sammanhanget även i ett större ramverk för beskrivning av ekonomin i sin helhet: European System of Accounts (Eurostat 2013). I den senare rapporten finns även en närmare definition av vad som avses med offentliga utgifter (Eurostat 2013, avsnitten 8 100 och 20.91–20 108).
Inom COFOG klassificeras offentliga utgifter först enligt tio olika ändamål (divisions). CULT20 utgörs av det ändamål inom COFOG som kallas ”Fritidsverksamhet, kultur och religion” (”Recreation, culture and religion”). Ändamålen delas i sin tur in i grupper av utgifter. För det aktuella ändamålet finns sex grupper (groups):
  • fritids- och idrottsverksamhet
  • kulturell verksamhet
  • radio-, TV och förlagsverksamhet
  • religiös verksamhet och annan samhällsverksamhet
  • FOU fritidsverksamhet, kultur och religion
  • övrig fritidsverksamhet, kultur och religion.
    De engelska namnen på dessa grupper är: recreational and sporting services; cultural services; broadcasting and publishing services; religious and other community services, R&D related to recreation, culture and religion; recreation; culture and religion n.e.c. De svenska översättningarna har hämtats från Statistikmyndigheten SCB.
Det finns några mindre variationer kring vilka år och grupper det finns uppgifter för. Tabellen i NSD omfattar perioden 2005–2021. För Danmark och Norge finns uppgifter för samtliga år och samtliga grupper. För Finland, Sverige och Island finns ännu inte uppgifter för 2021. För Island finns enbart uppgifter om totala utgifter för hela ändamålet under perioden 2005–2012. Under perioden 2013–2020 finns uppgifter för samtliga underkategorier.
För Färöarna finns alla uppgifter för samtliga år, utom FOU fritidsverksamhet, kultur och religion, som saknas för samtliga år. Vid en fråga om detta till Hagstova Føroya blev svaret att de just nu håller på med ett projekt om att förbättra insamlandet av data om FOU. Detta kan alltså komma att bli komplett inom en relativt snar framtid.
Grönland saknar uppgifter för FOU fritidsverksamhet, kultur och religion (08.5) samt radio-, TV och förlagsverksamhet (08.3) för samtliga år. Enligt kontakter med Naatsorsueqqissaartarfik har 08.3 inkluderats i kategorin kulturell verksamhet (08.2), då 08.3 i alltför stor utsträckning domineras av en enda aktör. Kategorin FOU fritidsverksamhet, kultur och religion (08.5) har inkluderats i övrig fritidsverksamhet, kultur och religion (08.6), eftersom de utgifterna är mycket små. Det kan observeras att Naatsorsueqqissaartarfik till följd av dessa sammanslagningar delvis använder andra sifferbeteckningar i den COFOG-statistik de publicerar, än de som finns i Eurostats manualer. Inget av detta är dock något problem för jämförbarheten i den statistik som publiceras i NSD.
För Åland som eget område saknas uppgifter i CULT20. De ingår dock, som sagt, i uppgifterna om Finland.