Om guiden

Denne guide er udarbejdet af Rambøll Management Consulting. Rambøll har på vegne af Nordisk Ministerråd indsamlet erfaringer med kommunikation til etniske minoritetsgrupper under Covid-19 pandemien på tværs af de fire nordiske lande Danmark, Norge, Sverige og Finland. Guiden fokuserer imidlertid bredere end på denne pandemi og rummer råd, lærerige eksempler og skabeloner, der kan anvendes i andre typer af kriser også. Konkret indeholder guiden lærerige eksempler fra seks forskellige nordiske cases på tværs af Danmark, Norge, Sverige og Finland.

Guidens formål og baggrund 

Under Covid-19 pandemien var behovet for kommunikation og information til målgruppen af borgere med etnisk minoritetsbaggrund særlig stort. Der herskede en stor usikkerhed og tvivl omkring sygdommen og vaccinerne i denne målgruppe.  
Formålet med denne guide er at styrke vidensgrundlaget for at kommunikere med gennemslagskraft og effekt i krisesituationer til borgere med etnisk minoritetsbaggrund og for at styrke samarbejdet med aktører, som målgruppen har tillid til. Guiden har særligt fokus på kommunikation om nordiske sundheds-og integrationsindsatser 
 
Baggrunden for guiden er, at Rambøll og Nordisk Ministerråd - med udgangspunkt i Covid-19 pandemien som eksempel - har undersøgt, hvordan kommunikation og information til målgruppen af borgere med etnisk minoritetsbaggrund er blevet effektivt tilrettelagt og udført i en krisesituation. 

Datagrundlag og fremgangsmåde 

Dataindsamlingen er udført af konsulenter fra Rambøll Management Consulting (Danmark, Norge og Sverige) samt eksterne samarbejdspartnere i Finland i foråret og sommeren 2022.  
Fremgangsmåden for dataindsamlingen har været styret af tre overordnede delmål, der havde til formål at:  
  1. Styrke viden om etniske minoriteters forståelse og handling på tiltag og sundhedskommunikation fra myndigheder og civilsamfund.
  2. Udpege virksomme modeller for samarbejdet mellem civilsamfund og offentlige tiltag under Covid-19 pandemien.
  3. Sætte projektets viden i spil via nordiske netværk og vidensformidling. 

Datagrundlaget bygger først og fremmest på kvalitative interviews med både myndigheder og fagfolk med kendskab til de etniske minoritetssamfund i både Danmark, Norge, Sverige og Finland. På baggrund af de indledende interviews med myndigheder og fagpersoner har Rambøll udpeget lokale interessenter fra de fire lande. Interessenterne repræsenterer alle en lokal indsats, der har haft til formål at kommunikere omkring Covid-19 til borgere med etnisk minoritetsbaggrund.  
Interessenterne har været informationscentrene Caritas Norge, NorSom News samt organisationer som Røde Kors (Sverige og Finland). Derudover har lokale interessenter også været repræsenteret fra Finsk institut for sundhed og velfærd samt Landsstyrelsen Skåne. Derudover har mindre lokale netværk - som Netværk af læger med minoritetsbaggrund - delt viden om gode indsatser, der har haft til formål at kommunikere omkring Covid-19 til borgere med etnisk minoritetsbaggrund. 
Afslutningsvist har Rambøll udvalgt seks cases, som i denne guide repræsenterer seks eksempler på effektive kommunikations- og informationsindsatser. Under hver af de seks cases kan man læse mere om, hvilke aktører Rambøll har interviewet i forbindelse med den enkelte indsats.   
Rambøll har undervejs i processen afholdt en valideringsworkshop, hvor repræsentanterne fra de seks cases var inviteret. Derudover deltog fageksperter og netværksinteressenter i workshoppen. Formålet var at validere de fund, som Rambøll fandt på tværs af de nordiske lande. Derudover var hensigten også at få deltagernes perspektiver på Rambølls fund. Her har Rambøll særligt efterspurgt deltagernes perspektiver på de centrale muligheder og udfordringer, der kan være forbundet med at planlægge og udføre en kommunikationsindsats målrettet borgere med etnisk minoritetsbaggrund. Analysen af casebeskrivelser og fageksperternes nuanceringer fra workshoppen danner udgangspunktet for nærværende videnspakke.   
Gå til indhold