Go to content

Sammendrag på norsk

I denne rapporten presenterer vi funn fra prosjektet Summarizing and sharing the experiences, knowledge, barriers and advices from nature-based solutions pilot projects in the Nordics (S-UMMATION). Prosjektet er finansiert gjennom Nordisk Ministerråds (NMR) fireårige program om naturbaserte løsninger (2021–2024), som har som mål å fremme samarbeid og øke kunnskapen om naturbaserte løsninger (NBL) i Norden for å muliggjøre effektiv implementering.
Naturbaserte løsninger (NBL) har fått økt oppmerksomhet som et alternativ eller supplement til teknologiske, eller «grå» løsninger både nasjonalt og internasjonalt. Det er også kjent at det fortsatt er behov for mer praktisk kunnskap om hvordan løsningene fungerer i praksis under ulike forhold. Vår studie er basert på innsikt fra åtte pågående NBL-pilotprosjekter finansiert av NMR programmet for NBL, observert over halvannet år (februar 2022–november 2023). De representerer en rekke ulike typer løsninger relatert til ulike samfunnsutfordringer og i varierte nordiske natur- og klimaforhold.
Det har ikke vært et mål å evaluere pilotprosjektene i seg selv, men heller å samle praktiske erfaringer som kan bidra til mer effektiv implementering og muliggjøre overføring og oppskalering av NBL i Norden. Informasjonen i rapporten er hentet fra intervjuer og workshops med prosjektledere og -medlemmer, samt prosjektbeskrivelser og annen skriftlig dokumentasjon.
Funnene våre viser hovedtrekk ved pilotprosjektene som er sentrale for utviklingen av NBL i Norden. Vi understreker at funnene fra pilotene ikke alltid er overførbare eller like relevante i andre sammenhenger. Vi beskriver derfor også konteksten for hvert individuelle prosjekt. Funnene samsvarer i stor grad med blant annet funn i et tidligere prosjekt, S-ITUATION, som også er en del av NMRs NBL-program, men tilfører også ytterligere nyanser. Pilotprosjektene viser hvordan ulik kontekst kan påvirke både prosjektprosessen og resultatene av NBL. De belyser også hvor viktig det er å involvere grunneiere og ta hensyn til grunneierforhold. NBL-prosjekter handler ikke bare om naturen, men også om mennesker, involvering av lokale interessenter og administrative prosesser. Prosjektene har lykkes med å oppnå målene sine ved å involvere og samarbeide bredt og gjennom nøye planlegging.
Resultatene fra pilotprosjektene bidrar til verdifull kunnskap for utvikling og gjennomføring av tilsvarende prosjekter knyttet til naturbaserte løsninger. Vi anbefaler at de åtte NBL-prosjektene blir studert videre, både i det som gjenstår av prosjektperiodene og i etterkant. Vi anbefaler også at det legges til rette for videre erfaringsutveksling mellom prosjektene og andre relevante aktører under Nordisk Ministerråds program for naturbaserte løsninger. Dette kan fremme felles læring og innovasjon i utviklingen av naturbaserte løsninger i Norden.