Gå till innehållet
Foto: Harri Tarvainen/Visit Finland. Business Finland. Eeva Anundi/ Business Finland.

Fokus på sAMHÄLLSSÄKERHET samt barn och unga

Under sitt ordförandeskap ägnar Finland särskild uppmärksamhet åt samhälls­säkerhet, inbegripet krisberedskap och resiliens, samt barn och unga.
Under ordförandeskapet betonar vi behovet av att stärka de nordiska ländernas resiliens och främja en övergripande och omfattande beredskap inför olika kriser och hybridhot. Färöarna, Grönland och Åland ska beredas möjlighet att delta i detta arbete. De nordiska ländernas resiliens och handlingskraft vid kriser ska utvecklas konsekvent och alla politiksektorer ska beaktas samordnat i syfte att stärka bered­skapen. Det nordiska regeringssamarbetet i de sektoriella ministerråden utgör en bra ram för detta arbete. Norden ska vara en stark aktör i Europa som snabbt och effektivt kan reagera på kriser som naturkatastrofer, pandemier och organiserad brottslighet. I EU främjar Finland förslaget om utarbetande av en strategi för en beredskapsunion.
I en föränderlig miljö är det viktigt att myndigheterna är uppmärksamma på en garanterad kontinuitet i samhällets grundfunktioner, hanteringen av störningar, såsom cyberhot, försörjningsberedskapen och beredskapen för undantagsförhållanden. I alla nordiska länder finns det nationella samarbetsmodeller för hur aktörer delar och analyserar säkerhetsrelaterad information samt planerar, övar och agerar tillsammans. Coronapandemin lärde oss hur viktigt det är att alla samhällssektorer agerar i krissituationer, bland annat för att säkerställa medborgarnas resiliens, delaktighet och återhämtning. Det finländska samhällets kristålighet baserar sig på modellen för övergripande säkerhet, dvs. förmågan att upprätthålla samhällets vitala funktioner under alla förhållanden, vilket förutsätter ett smidigt samarbete mellan myndigheterna. Finland är berett att erbjuda andra länder kunnande och lärdomar om den övergripande säkerheten och det övergripande försvaret.
Åtgärder på nationell nivå behöver kompletteras med nordiskt samarbete. Under ordförandeskapet främjas beredskaps- och resiliensarbetet inom ministerrådets olika sektorer, vare sig det handlar om kompetensutveckling, grundläggande utredningar, forskning eller steg mot gemensam beredskap, till exempel i form av riskkartläggning. Finland betonar vikten av en tydlig helhetsbild för att stärka beredskapen och utveckla samarbetet. Arbetet i Nordiska ministerrådet bidrar till att göra Norden så starkt, förberett och resilient som möjligt.
_børn.png
Finlands och Ålands ordförandeskap fäster särskild uppmärksamhet vid samhällssäkerhet, inbegripet krisberedskap och resiliens samt barn och unga.

Nordiskt samarbete Samhällssäkerhet inklusive krisberedskap och resiliens; Samhällets vitala funktioner

Billede1.jpg
Tillit spelar en viktig roll både vad gäller att klara av kriser och att förebygga dem. Utbildning och kulturtjänster stärker medborgarnas kunskaper och färdigheter att fungera i ett föränderligt samhälle. Befolkningens välfärd, hälsa och handlingskraft, förebyggande av marginalisering samt ett jämlikt och demokratiskt samhälle stöder social stabilitet och en känsla av rättvisa. Verksamhet inom civilsamhällesorganisationer, kyrkor och andra religiösa samfund samt olika instanser ger invånarna en social referensram som skapar förtroende och ett rättvist samhälle för alla.
Försörjningsberedskapen utgör grunden för samhällets övergripande säkerhet. Finland stärker det nordiska beredskaps- och försörjningsberedskapssamarbetet. Livsmedelssäkerheten och energiförsörjningsberedskapen är en väsentlig del av försörjningsberedskapen. Finland främjar skapandet av ett nordiskt nätverk för försörjningsberedskap. Nätverket skulle inledningsvis utvärdera sådana nordiska ärendehelheter gällande försörjningsberedskap och beredskap som är lämpliga att genomföra på nordisk nivå samt ta fram en handlingsplan.
Tillsammans med Åland främjar Finland barns och ungas rättigheter, välfärd och delaktighet i Norden. Ministerrådets arbete med barn och unga bör följas upp systematiskt.  Barnens rättigheter ska skyddas genom att barnens bästa sätts i främsta rummet, vilket också innebär att stärka barn och ungas delaktighet. FN:s konvention om barnets rättigheter, som är vägledande för ministerrådets arbete, är exceptionellt omfattande, täckande och detaljerad. Barn har rätt till det skydd och den omvårdnad som behövs, vilket förpliktar vuxna att säkerställa att barnens rättigheter förverkligas och likaså att skydda barn mot försummelse av deras rättigheter.