Gå til indhold

SAMARBEJDS­MINISTRENE OG SEKRETARIAT­FUNKTIONER

Resumé

Under 2023 har samarbetsministrarna fortsatt haft fokus på att säkerställa det nordiska samarbetets relevans för invånarna i Norden, de nordiska regeringarna, näringslivet och civilsamhället. Centralt för all verksamhet har varit att Nordiska ministerrådet ska bidra till att genomföra visionen, de tre strategiska prioriteringarna och de underliggande 12 visionsmålen. Samarbetsministrarna har under ledning av det isländska ordförandeskapet särskilt lyft vikten av fred och ett starkt regionalt och internationellt samarbete, hållbar utveckling, civilsamhället samt barn och unga som centrala fokusområden.
Gränshinderarbetet med att främja mobiliteten för medborgare och företag i Norden har stått högt på agendan under 2023. Fokus har legat på större temaområden med koppling till mobilitet, där man arbetat tvärsektoriellt med bland annat digitalisering, erkännande av yrkeskvalifikationer, folkbokföring, gränsregional statistik och skatterelaterade gränshinder. Arbetet har resulterat i att sex gränshinder har avklarats under årets gång, varav fem har lösts och ett har avskrivits.
Det internationella samarbetet har under 2023 bland annat bidragit med finansiering till en rad projekt som genomförs av nordiska ambassader i världen. Dessa projekt profilerar Norden och nordiska lösningar i världen och bidrar till ett ökat informations- och idéutbyte. Kont0ren i Baltikum har också uppnått resultat genom samarbetsministrarnas och andra sektorers stöd till en rad projekt knutna till bland annat demokrati, fria medier och ett starkt civilsamhälle.
Samarbetsministrarna sjösatte under 2023 initiativ för att stärka arbetet med mål- och resultatstyrning i hela Nordiska ministerrådet, som ska säkra att nordiska medel används så effektivt som möjligt och för att resultaten av det nordiska samarbetet blir ännu tydligare och kommunicerbara för allmänheten, det parlamentariska samarbetet i Norden och ministerrådets uppdragsgivare.
Ett arbete med att förbereda politiska prioriteringar som ska gälla från och med 2025 påbörjades under året. Detta är tätt kopplat till arbetet med stärkt mål- och resultatstyrning och innebär bland annat att samarbetsministrarna för första gången kommer att få ett eget samarbetsprogram från och med 2025. Omfattande dialog har genomförts för att säkra god förankring hos relevanta aktörer, däribland Nordiska rådet, av de politiska prioriteringarna som ska gälla från och med 2025.

1-1060 Pulje til fremme af et Grønt Norden

Mål
Opnåede resultater
1. stärka forskning och utveckling och främjande av lösningar som stödjer koldioxidneutralitet och klimatanpassning, bland annat avseende transport-, bygg-, livsmedels- och energiområdet
2. bidra till att säkerställa biologisk mångfald och hållbart nyttjande av Nordens natur och hav
3. främja cirkulär och biobaserad ekonomi, hållbar och konkurrenskraftig produktion, hållbara livsmedelssystem samt resurseffektiva och giftfria kretslopp i Norden
4. göra det mycket enklare och mer attraktivt för nordiska konsumenter att prioritera hälsosamma och miljö- och klimatvänliga val med en gemensam satsning på hållbar konsumtion
5. bidra till en positiv utveckling i det internationella miljö- och klimatsamarbetet, bland annat genom att främja nordiska grönalösningar i resten av världen.
Målene er opfyldt gennem en række projekter, der bidraget til resultater på en lang række områder, herunder, at bidrage til omstilling af transportsektoren, green transition forskning, bæredygtigt byggeri, at styrke og videreudvikle Svanemærket, til omstilling af vores madvaresystem og udvikling af nye nordiske næringsstofanbefalinger, bæredygtige livstiler mv.  

1-1061 Pulje til fremme af et Konkurrencedygtigt Norden

Mål
Opnåede resultater
6. stödja kunskap och innovation och göra det lättare för företag i hela Norden att till fullo utnyttja de utvecklingsmöjligheter som den gröna, tekniska och digitala omställningen och den växande bioekonomin skapar
7. utveckla färdigheter och välfungerande arbetsmarknader som matchar kraven som den gröna omställningen och den digitala utvecklingen ställer och som stödjer den fria rörligheten i Norden
8. dra nytta av digitalisering och utbildning för att binda de nordiska länderna ännu tättare samman
Målene er opfyldt gennem en lang række projekter som bidrager til resultater inden for bl.a. bæredygtig havøkonomi, bioøkonomi, som en drivkraft for vækst og grøn omstilling i rurale områder, digital mobilitet og øget digitalisering af den nordiske-baltiske region, øget inklusion på arbejdsmarkedsmarkedet samt udvikling af det nordiske arbejdsmarked som følge af pandemien.
 

1-1062 Pulje til fremme af et Socialt Bæredygtigt Norden

Mål
Opnåede resultater
9. bidra till en god, jämställd och trygg hälsa och välfärd för alla
10. arbeta för att få med alla nordiska medborgare i den gröna omställningen och den digitala utvecklingen, utnyttja potentialen i omställningen samt motverka att klyftorna i samhället ökar på grund av omställningen
11. ge det nordiska civilsamhället, särskilt barn och unga, en starkare röst och delaktighet i det nordiska samarbetet samt öka deras kunskaper om grannländernas språk och kultur
12. upprätthålla tilliten och sammanhållningen i Norden, de gemensamma värderingarna och den nordiska gemenskapen med fokus på kultur, demokrati, jämställdhet, inkludering, ickediskriminering och yttrandefrihet.
Målene er opfyldt gennem en række projekter, som bidrager til resultater på en lang række områder, herunder bl.a. børn og unges kultur- og sprogforståelse i Norden, ‘best practice’ på digitale løsninger i pleje og omsorg på afstand, integrering af de tværgående perspektiver (ligestilling, bæredygtig udvikling og børn og unge) i det nordiske samarbejde, forskning i samfundssikkerhed med fokus på pandemien, økonomisk vækst i arbejdet med den grønne omstilling, digital retsikkerhed samt styrkelse af demokrati, inklusion og sammenhængskraft i Norden.

1-8038 Världens smidigaste vardag och rörlighet länder emellan tack vare digitaliseringen (Finlands formandskabspulje)

Achieving the world’s smoothest cross-border mobility and daily life through digitalisation
Mål
Opnåede resultater
Färdigställa en modell och praxis för gränsöver­skridande datautbyte och myndighets­samarbete baserat på etablerade internationella standarder.
Uppfyllt: 2023 publicerades "Handbok för gränsöverskridande datautbyte", där de mest relevanta standarderna, initiativen och nätverken inom de tre arbetspaketen 1) hälsa 2) studier och 3) juridik presenterades.  Handboken ger rekommendationer om samarbetsmodeller och praxis, och tar även European Interoperability Framework (EIF) i beaktande. Projektet identifierade nyckelfaktorer för gränsöverskridande datautbyte i Norden och Baltikum, och tog bland annat fram en analys av avtalet om befolkningsdatautbyte samt för utbildningsmodulen för interoperabilitet. Dessa riktar sig till specifika användargrupper och publiceras separat från den mer allmänna, tvärsektoriella handboken. 
Ansluta fler länder och institutioner till EMREX-lösningen för överföring av studieprestationsdata.
Pågående/uppfyllt: Arbetspaket 1, CBDS Study, fortsätter under 2024 som ett separat finansierat projekt. CBDS-Study-initiativet stödjer för närvarande två EMREX-implementeringsfall; den ena med sju lärosäten i Finland och den andra med ett universitet i Lettland. Detta är exempel på konkreta steg mot ökad interoperabilitet och integration i regionen, framför allt avseende sömlös överföring av utbildningsbevis. 
E-recept och elektroniska patientöversikter kan användas över fler nordisk-baltiska landsgränser.
Inte uppfyllt: Det sker ett intensivt arbete i länderna avseende e-recept och elektroniska patientöversikter, men målet att användning sker över fler landgränser har inte uppfyllts. Peer-to-peer-arbete har varit centralt i projektet, vilket gav mycket goda resultat. Det nordiska eHälsonätverket har varit aktivt involverade och överväger att använda samarbetsmetoden i framtida samarbeten. Handboken identifierar sätt att stödja utvecklingen av gränsöverskridande datautbyte inom hälso- och sjukvården, och beskriver statusen för e-recept och elektroniska patientöversikter. 
Färdigställa ett Proof-of-Concept för ett gemensamt gränssnitt för författningssökning ur nordisk-baltiska rättsdatabaser.
Uppfyllt: Ett Proof-of-Concept för ett gemensamt gränssnitt för författningssökning utvecklades, med finska och estniska databaser. Sökningen utvecklades för att fungera baserat på semantisk sökning, och kan tillhandahålla båda lagstiftningarna under en sökning, samt föreslå relaterad europeisk lagstiftning. Resultaten beskrivs i en akademisk uppsats (nu under granskning). För att kunna använda författningsdata mer effektivt måste data stödjas med kontext- och bakgrundsinformation – metadata, synonymordbok och gemensamma format. Dessa, liksom de redan befintliga informationsportalerna för lagstiftning (N-Lex, EUR-Lex, Europeiska e-justitieportalen, Ditt Europa och den europeiska elektroniska åtkomstpunkten) beskrivs i handboken. 

1-8039 Nordiska nätverk för cirkulärt byggande (Finlands formandskabspulje)

Mål
Opnåede resultater
At analysere cirkularitet i den nordiske byggesektor: Nordiske styrker og svagheder vil blive identificerede.
Målet er opfyldt: analyse og publikation udgivet om barrierer og muligheder udgivet under arbejdspakke 2. https://www.norden.org/en/publication/nordic-network-circular-construction
At identificere et forslag til et frivilligt mål for cirkularitet i den nordiske byggesektor – nationale handlingsplaner for at opnå mål, vil blive foreslået.
Målet er opfyldt: Forskning under projektet har udarbejdet en række anbefalinger om, hvordan lokale og nationale offentlige myndigheder samt Nordisk Ministerråd kan påvirke cirkularitet inden for byggebranchen gennem anbefalinger, vejledninger og finansiering.
Opbygge et nordisk netværk mellem universiteter, intitutioner og organisationer.
Målet er opfyldt: Projektet har samlet flere aktører i norden om dette emne og har arbejdet tæt sammen med Nordic Sustainable Construction – det større Nordiske program om byggeri.
At identificerer en fælles nordisk byggekultur. En nordisk beskrivelse af en byggekultur, der inkluderer circularitet og bæredygtigthed. Eksisterende og kommende lovgivning på området vil blive anvendt i dette arbejde i samarbejd med ’New European Bauhaus’ initiativ.
Projektet arrangerede et event på New European Bauhaus festival i 2023 med dette tema. Arkitekter, byplanlæggere, beslutningstagere, påvirkerer, forandringsagenter og interesserede borgere deltog og diskuterede perspektiver og betingelser i EU med henblik på at fremme den kulturelle forandring, der vil fremme den nødvendige overgang til bæredygtigt og cirkulært byggeri.
At samle og formidle best practice
Målet er opfyldt: Projektet har samlet og delt viden om cirkulært byggeri igennem deltagelse i en række events og nået ud til adskillige aktører. Yderlige har projektets publikationer også viderformidlet viden fra projektet.
At påvirke EU samarbejdet gennem revisionen af EU’s byggeprodukt reglement, udvikling af ’Levels’, EU’s green deal o.a.
Projektet har udarbejdet en række anbefalinger til EU-regulering, der har været kommunikeret.

1-8411 Nordisk samarbejde om integration af flygtninge og indvandrere (tidligere Politiske initiativer)

Mål
Opnåede resultater
Målet er at udvikle viden om virkningsfuld politik og effektfulde strategier på integrationsområdet med særligt fokus på temaer med relevans for uddannelse og arbejdsmarked.
Integrationsprogrammet bidrager til nordisk samarbejde om integration gennem følgende delmål:
Målet er opfyldt, da der er i 2023 blev igangsat vidensproduktion og projekter som har ført til formulering af policyanbefalinger indenfor uddannelse og arbejdsmarked. Både forskningsinstitutioner og civilsamfunds­organisationer har bidraget til at udvikle viden om virkningsfuld politik, som blandt andet er fremført på uformelt ministermøde i Reykjavik i december 2023
1. Drift av Clearingcentralen, med styrket fokus på at nå målgrupperne med relevant viden og aktiviteter med vægt på udveksling af viden og erfaringer om integrationsområdet.
1. Clearingcentret har fortsat offentliggjort rapporter, og arrangeret events og møder hvor erfaringer udveksles. Kommunikationen er tilpasset
2. Støtte til pilotprojekter som bidrager til at realiserer visionsmål 7 og 12 med vægt på arbejdsmarked, uddannelse og inklusion.
2. Der er givet bevilling til fem projekter (“Accelerating Nordic Integration through Knowledge and Network”, “ Entrepreneurship as vehicle to inclusion in local economies in the Nordics”, “Kvinder i job”, “Nordconnect” og ”Nordiske komparative mål på migrasjon og integrasjon”). Bevilling er givet på baggrund af ansøgninger til integrationspuljen indenfor tematikkerne arbejdsmarked og uddannelse
3. Fortsat udvikling af netværkssamarbejde mellem aktører indenfor integrationsområdet, herunder myndigheder, kommuner og civilsamfundsaktører, med fokus på udveksling af viden om fælles og aktuelle integrationstematikker. Nordisk Migrant Ekspert Forum bidrager til programmets strategiske, tematiske og operationelle relevans, gennem møder med referencegruppe, clearingscentralen og vidensdelingsaktiviteter.
3. Der er afholdt fysiske og virtuelle netværksmøder for nordiske eksperter og embedsmænd. Hovedstadsnetværket udvekslede erfaring om tiltag på by-niveau indenfor beskæftigelse af flygtninge og indvandrere. Netværk om sproglæring på ministerieniveau drøftede nordiske undervisnings- og inklusionspolitikker. Begge gav ligeledes indspil til netværkssamarbejde 2025-2027
Nordisk Migrant Ekspert Forum mødtes i København og udviklede policyanbefalinger målrettet embedsmænd og ministre. Ligeledes mødtes referencegruppen tilknyttet integrationsprogrammet med henblik på at bidrage til målformulering af nyt integrationsprogram samt udveksle viden om nordiske integrationspolitikker og strategier
4. Der ydes fortsat økonomisk og organisatorisk støtte til netværksaktiviteter såsom Nordic Safe Cities
4. Nordic Safe Cities modtog driftsbevilling til netværksaktiviteter og NMR var i perioden repræsenteret i bestyrelsen
5.  Afholdelse af 1-2 nordiske integrationskonferencer.
5. I samarbejde med det Islandske formandskab afholdtes nordisk integrationskonference i Reykjavik den 5. december 2023 med 120 deltagere fra de nordiske lande.

1-8412 Till disposition för MR-SAM

Mål
Opnåede resultater
Att kunna hantera aktuella problemställningar när det är relevant med en skyndsam igångsättning av gemensamma nordiska initiativ.
Målet är uppfyllt. Budgetposten bidrog under året bland annat till att finansiera huvudparten av de initiativ som ingår i avtalet med Nordiska rådet om Nordiska ministerrådets budget 2023, arbetet med att förbättra tilskudsförvaltningen i Nordiska ministerrådet samt fredskonferensen som ägde rum i regi av det isländska ordförandeskapet.

1-8420 Profilering og positionering

Mål
Opnåede resultater
Profileringsprojektet bidrager til og engagerer sig i 2-3 store internationale begivenheder, f.eks. COP28.
Målet er oppfylt. Profileringsprosjektet var den største økonomiske bidragsyter til COP28, og avholdt flere arrangementer på plass, både i den nordiske paviljong og i andre paviljonger. Videre, bidro profileringsprosjektet på flere av demokratifestivalene i 2023.
Gennemførelse af 1-2 open calls for Nordic Talks.
Målet er oppfylt. Det ble avholdt 1 stort open call for Nordic Talks, der 14 Nordiske ambassader og andre aktører fikk tildelt støtte, til å avholde ét eller flere Nordic Talks arrangementer.
Det forventes at kunne lancere 15-20 Nordic Talks podcast episoder i løbet af året.
Målet er oppfylt. Nordic Talks utga 15 podkast episoder i 2023. I tillegg kom vi ut med 2 spesial sesonger fra COP – én fra COP27 (6 episoder) og én fra COP28 (5 episoder).
Nordic Talks skal markedsføres i en større grad der live-events og podcasten forventes at nå et endda større international publikum.
Målet er oppfylt. Nordic Talks har fokusert på å øke sitt outreach, noe som hovedsakelig har skjedd ved å starte opp LinkedIn, samt arbeide med kvalitetsinnhold, samt annonsering på kanalen. Det har vist seg å være en mer effektiv SoMe kanal å bruke når det kommer til vårt spesifike materiale.  
Større fokus på outreach gennem sociale medier. Arbejdet planlægges og defineres i samarbejde med referencegruppen, primært i forbindelse med Nordic Talks.
Målet er oppfylt. Et forsterket fokus på informasjonsdeling  og samarbeid med referencegruppen i 2023 har hatt et positivt resultat. I tillegg til at det ble avholdt et fysisk møte i KBH i 2023, har referansegruppen blitt inndratt i alt fra open calls, utvikling av prosjekter og i større strategiske beslutninger i profileringsprosjektet.
Revideringen og analysen af The Nordics webside og toolbox i 2022 skal have resulteret i enten nyt kommunikations-materiale eller en gradvis afvikling.
Målet er delvis oppfylt. Traces of North prosjektet er i avslutningsfasen, der det blir laget en coffee-table book og utarbeidet en print-on-demand exhibition. Produktene regnes å være ferdige sommeren 2024, istedenfor innen 2023 – som var det umiddelbare målet. Det skal skje en gradvis avvikling av The Nordics hjemmesiden og toolboxen, der kun det essensielle skal tas vare på og materialet koblet til Traces of North prosjektet skal fjernes. Det er dog ikke gjort en beslutning på akkurat hvordan det skal gjøres, da det henger sammen med ferdiggøringen av Traces of North prosjektene. Målet er derfor flyttet til 2024.

1-0410 Föreningarna Nordens Förbund

Mål
Opnåede resultater
FNF arbetar med att främja det folkliga nordiska samarbetet på alla nivåer med särskild fokus på att i högre grad engagera unga.
Målene er opfyldt jf. nedenfor.
I relation till det officiella nordiska samarbetet är FNF:s roll fortsättningsvis att vara opinionsbildande, informerande och idégivande.
FNF har i 2023 gennemført:
  • Formidling i Flensborg og Slesvig om at søge mod Norden for over 500 deltagere.
  • Seminar i Tórshavn for alle Foreningen Norden foreninger om unge
  • Deltagelse i paneldebatter på Folkemødet og Arendalsuka
  • I samarbejde med nordiske børnefilmsfestivaler et arrangement ifm. med uddeling af to nye filmpriser.
  • Et Nordisk forsvars-arrangement sammen med Foreningen Norden København, DUF, Udenrigspolitisk Råd.  
  • Erhvervsuddannelseskonference sammen med Foreningen Norden Danmark med +100 deltagere fra nøgleaktører  
  • Fire seminarer om Vision 2030 i et regionalt Skåne/Sjælland-fokus.
  • Deltagelse i møder i Grænsehindringsforum om bl.a. mentale barrierer for mobilitet.
FNF fokuserar på samarbete med andra syftesnära institutioner och medborgarrörelser och på digital information K 7 - 8 (50%), S 9 - 12 (50%).
FNF främjar det nordiska skolarbetet och förstärker förståelsen av grannspråken genom att upprätthålla och utveckla inlärningsportalen Norden i skolan. K 8 (50%), S 10 – 12 (50%).
FNF och de nationella Föreningarna Norden informerar om mobilitet, grannspråk och nordisk litteratur till särskilda målgrupper. K 7 – 8 (50%), S 9 – 12 (50%).
Regionale informationsmidler (1,5 mio. fordelt mellem de 8 nationale foreninger) har resulteret i en bred vifte af fysiske arrangementer, såsom:
Skolebesøg for grundskoler og gymnasier om Norden i Skolen og Nordjobb, seminarer om sprog, Nordens Dag og demokrati, dialogmøder om arbejdsmarkedsspørgsmål og litteraturseminarer, politiske seminarer om bl.a. grænseoverskridende samarbejde, årsmøder, demokratifestivaler og kulturmøder. Digitale aktiviteter tæller Ortikler i aviser, (medlems) blade, SoMe indlæg samt kampagner om fx Nordens Dag og nordiske projekter.
Som følge af budgetkompromis 2023 med Nordisk Råd afsættes der på budgetpost 8412 250.000 DKK til Nordisk Litteraturuge.
Nordisk litteraturuge oplevede en stærk opbakning med samlet 2502 deltagende institutioner (+400 institutioner ift. 2022).
Som følge af budgetkompromiset 2023 med Nordisk Råd afsættes der på budgetpost 8412 udover de afsatte midler i budgettet –250.000 DKK til finansieringen af undervisnings­platformen "Norden i Skolen". Dermed omfatter øremærkningen til ”Norden i Skolen” samlet 1.050.000 DKK af FNF’s virksomhedsbidrag.
Pr. dec. 2023 er knap 32.000 lærere registreret på Norden i Skolen platformen samt gennemført en lang række arrangementer, bl.a. besøg i Island og Færøerne på skoler og lærerkonferencer samt seminarer for lærere i sprogfag i samarbejde med bl.a. Danmarks Lærerforening i Århus.

1-0425 Bidrag til Grønland

Mål
Opnåede resultater
Att bidra till att grönländska ämbetsmän och ministrar har möjlighet för att delta i det nordiska samarbetet.
Målet er opfyldt. Bidraget er anvendt til rejsestøtte og tolkning i forbindelse med grønlandske embedsmænds og ministres deltagelse i det nordiske samarbejde.
Att bidra till informationsaktiviteter i Grönland om nordiskt samarbete med 200 000 DKK (2021-nivå). Medlen administreras av NAPA.
Målet er opfyldt. NAPA har informeret om Norden samt om programmer og muligheder under det nordiske samarbejde. Det er sket ved fysiske arrangementer, hjemmesiden, sociale medier, pressen og kampagner. NAPA har foretaget informationsrejser rundt i hele Grønland med workshops for børn og unge og rådgivet om nordiske muligheder.

1-0460 Hållbar utveckling

Mål
Opnåede resultater
Att stöda de nordiska länderna i implementeringen av Agenda 2030 genom kunskapsdelning på lokal, regional och nationell nivå.
Målen för 2023 är uppfyllda.
Att stärka Nordiska ministerrådets implementering av Vår vision 2030 genom arbete med målstyrning, indikatorer, integrering, och koordinering av tvärgående initiativ (ex. program kring hållbar livsstil, projekt kring socialt hållbar grön omställning, och nordiskt civilsamhälles-nätverk). 
Det har genomförts en rad insatser på som knowledge sharing sessions för Expertgruppen för hållbar utveckling samt webinarier i syfte att stärka lokalt samarbete för implementering av Agenda 2030 i Nordregios regi inom ramen för projektet Kunskapsdelning kring Agenda 2030 på lokal, regional och nationell nivå under 2023.
Arbetet genomförs med utgångspunkt i den nordiska arbetsplanen för hållbar utveckling i perioden 2021 – 2024 (dvs. med fokus på visionen som helhet samt visionsmål 4, 10 och 11).
Under året har extra resurser tillsats i arbetet för mål och resultatstyrning, implementeringen av Vår Vision 2030 och koordinering av tvärgående perspektiv via program och projekt (projekt och program med fokus på mål 4, 10 och 11 i Nordiska handlingsplanen för hållbar utveckling). Det har resulterat i att arbetet i processerna, projekten och programmen har fortskridit enligt plan och kunnat leverera konkreta projektresultat under året, så som konferens om Vår Vision 2030, Statusrapporten på Vår Vision 2030 publicerades och framsteg i mål och resultatstyrningsprojektet.

1-1012 Norden i Fokus

Mål
Opnåede resultater
Norden i Fokus har som overordnet mål at styrke synligheden for det nordiske samarbejde og fungere som et værktøj for strategisk kommunikation.
Målet er opfyldt.
Branding af Nordisk Ministerråd som vigtig politisk aktør. Arrangementer i alle nordiske lande. Platform for samarbejdsministre, resortministre samt andre nordiske aktører.
Norden i Fokus’ strategiske udgangspunkt ligger i forlængelse af Kommunikationsstrategien for Nordisk Ministerråd. Arbejdet og arrange­menterne tager udgangspunkt i Vision 2030, Nordisk Ministerråds formandskabs­program 2023. Derudover sker også et arbejde i forbindelse med demokratifestivalerne i Norden.
Målet er opfyldt.
Synliggørelse af temaer inden for Vision.
Synliggørelse af konkrete resultater fra projekter, rapporter mv. Størstedelen af arrangementerne har været på demokrati­festivalerne i de fem lande. Desuden et kampagnesamarbejde med de baltiske kontorer på deres demokratifestivaler.
Involvering af ca. 350 interessenter – fx unge, civilsamfund og erhvervsliv
Norden i Fokus skal knyttes tættere på Nordisk Ministerråds kommunikationsafdeling og fungere som strategisk satsning for at styrke koncerntænkning og kommunikation med og mellem institutioner under Ministerrådet.
Målet er opfyldt.
Norden i Fokus bidrog fx som en integreret del af synliggørelsen af COP-satsning i de nordiske lande. På sessionen og løbende sammen med KOMM og flere institutioner og nordiske kulturhuse.

1-1030 Info Norden

Mål
Opnåede resultater
Info Norden stödjer nordiska ministerrådets vision genom att:
Vidareutveckla tjänster till nordiska medborgare som söker information om att flytta, arbeta, studera, söka stöd eller starta ett företag i ett annat nordiskt land.
Målen för 2023 är uppfyllda. 
Info Norden har tagit fram nya webbartiklar och guider om rörlighet i Norden samt texter om utbildning och e-legitimation. Info Norden har i samarbete med Nordiska ministerrådets avdelning för kunskap och välfärd publicerat en översikt över utbildningsportaler i de nordiska länderna. Info Norden arbetar systematiskt för att sökmotoroptimera och harmonisera tjänstens webbplatsinnehåll.
Utveckla samarbetsformer med de nordiska myndigheter, organisationer och enskilda tjänstemän som är relevanta för att upprätt­hålla och förbättra Info Nordens service.
Info Norden har fortsatt samarbetet med socialförsäkrings-myndigheterna i Norden och samverkar aktivt med Nordisk eTax och andra informationstjänster. IN har löpande varit i kontakt med myndigheter, organisationer, tjänstemän och politiker för att informera om områden som Info Norden bevakar.
Ge relevant information till nordiska medborgare och besvara samtliga inkomna frågor från nordiska medborgare som behöver stöd på de områden som Info Norden bevakar.
Info Nordens webbsidor hade 2,0 miljoner besök under 2023. Resultatet är det högsta besöksantalet för Info Nordens webbplats någonsin. Info Norden bevarade 4 614 frågor under 2023.
Rapportera in potentiella gränshinder till Nordiska ministerrådet och vid behov på andra sätt bistå i arbetet med gränshinder hos Nordiska ministerrådet, samt för relevanta aktörer lyfta fram övriga problemställningar som hindrar eller komplicerar mobilitet, för att få fokus på att lösa problem och för att underlätta mobiliteten i Norden.
Info Norden har löpande haft en dialog med Gränshinderrådet och dets sekretariat och rapporterat in 152 nya potentiella gränshinder som upptäckts under 2023. Info Norden arrangerade under 2023 ett antal tematiserade möten om gränshinder för sina samarbetspartners.
Genomföra informationsaktiviteter i Norden. 
Info Norden har informerat intressenter om mobilitet och gränshinder genom konferenser, webbinarier, informationsmöten, föreläsningar, digitala nyhetsbrev, brev, rapporter, videor och intervjuer i tidningar. Info Norden har varit arrangör eller bidragsgivare vid 47 olika evenemang under 2023 med cirka 3 500 deltagare. Info Norden producerade i samband med sitt 25-årsjubileum fyra filmer om tjänstens arbete och service. Filmerna har visats cirka 740 000 gånger på Facebook och YouTube.

1-1036 Grænsehindringer i Norden

Mål
Opnåede resultater
Att GR bidrar till Vision2030 och för upp gränshinder och mobilitet på den nordiska dagordningen.
Målet är uppfyllt. Lyfter upp gränshinder och mobilitet på den nordiska dagordningen och bidrar särskilt till ett konkurrenskraftigt Norden.
Att lösa eller avskriva som olösbart 5 – 8 gränshinder per år.
Målet är uppfyllt. Sex gränshinder har avklarats, varav fem har lösts och ett har avskrivits såsom olösbart.
Att fokusera på större kvalitativa temaområden, genom tvärsektoriellt samarbete med berörda sektorer, i syfte att understödja visionsarbetet.
Målet är uppfyllt. Arbetat med 5 temaområden med koppling till mobilitet: Digitalisering, Erkännande av yrkeskvalifikationer, Folkbokföringssamarbete, Gränsregional statistik och Skatterelaterade gränshinder.
Att minst en gång ha dialog om gränshinderarbetet med MR-SAM och vid behov även med andra relevanta MR/ÄK.
Målet är uppfyllt. Haft ett gemensamt möte med MR-SAM samt deltagit på ÄK-A och ÄK-F.
Att initiera relevanta analyser och bidra till lösningsorienterade seminarier som kan stödja gränshinderarbetet.
Målet är uppfyllt. Initierat en rapport på skatteområdet och bidragit till informationstjänsternas lösningsfokuserade seminarier.
Att stärka och utveckla samarbetet med informations­tjänsterna i Norden.
Målet är uppfyllt. Haft regelbunden kontakt med info.tjänsterna, ett årligt nätverksmöte samt gemensamt möte mellan info.tjänster och Gränshinderrådet.
Att fortsätta utveckla sitt nationella nätverk.
Målet är uppfyllt. Gränshinderrådet och sekretariatet är i kontakt med sina nationella nätverk.
Att stärka samarbetet med Nordiska rådets Gränshindergrupp.
Målet är uppfyllt. Hållit möten med Gränshindergruppen och Nordiska rådets sekretariat.
Att i kristider bidra till ett bättre kunskapsunderlag för en mer effektiv nordisk samordning rörande mobilitetsproblem.
Målet är uppfyllt. Lyft risker för den fria rörligheten när mobilitetshämmande åtgärder/lagstiftning planerats.
Att Gränshinderdatabasen uppdateras.
Målet är ej uppfyllt. Gränshinderdatabasen uppdaterades 2022 och uppdateras vartannat år.

1-1050 Nordisk utbytesordning (NORUT) (tidigare Tjänstemannautbyte)

Mål
Opnåede resultater
Att genom riktade insatser på nationell nivå arbeta för ett ökat deltagande i tjänstemannautbytet.
Målsättningarna är uppnådda.
Att öka antalet statligt anställda – särskilt anställda på ministerier och departement – som mottar stipendium för att arbeta under en period i annat nordiskt land inklusive Färöarna, Grönland och Åland.
NORUT:s årsrapport för 2023 visar att 40 stipendiater deltog i utbyten i annat nordiskt land inklusive Färöarna och Grönland (ej Åland), en ökning med 21% jämfört med 2022.
Antalet stipendiater anställda på ministerier och departement var sex personer 2023, en ökning med en person jämfört med 2022.
Stipendiaternas feedback är mycket positiv och  betonande både personliga och professionella vinster.
Kontaktgruppen har under 2023 arbetat med  riktade insatser på nationell nivå för att öka ordningens synlighet och attraktivitet genom marknadsföringsfilmer, intervjuer med deltagare, webbinarier och nyhetsbrev.
Ca 50 % av utdelningspengarna kom till användning.

1-2212 Nordisk Børne- og Ungdomskomité (NORDBUK)

Mål
Opnåede resultater
A) Att främja implementeringen av visionen, med särskild fokus på mål 9 och 11, samt ministerrådets nya strategi för barn och unga genom att stärka förutsättningarna inom Nordiska ministerrådet för att integrera ett barnrätts- och ungdomsperspektiv i sin verksamhet, inklusive främjade av barnets bästa, icke-diskriminering, rätten att utvecklas samt deltagande av barn och unga.
A) Målet er delvis opnået.  NORDBUK har medfinansieret ministerrådets ”Policy för integrering av hållbar utveckling jämställdhet och ett barnrätts och ungdomsperspektiv”. 
B) Att främja implementeringen av visionen, med särskild fokus på mål 9 och 11, samt ministerrådets strategi för barn och unga genom att stödja barn och ungas egen organisering, inflytande och delaktighet, främja erfarenhetsutbyte och nätverksbyggande mellan barn och unga i Norden, samt stärka samarbete med civilsamhällets organisationer
B) Målet er opnået. Programmet Norden 0-30 har bidraget til børn og unges egen organisering ved at give støtte til i alt 25 projekt i 2023. Herudover har NORDBUK medfinansieret en indsats i under programmet ”Nordic Leadership for Gender Equality in Climate Action” og igangsat et Nordisk-Baltisk samarbejde på børne- og ungeområdet ”Nordic Baltic Youth Summit 2024”.  
C) Att främja implementeringen av visionen, med särskild fokus på mål 9 och 11, samt ministerrådets strategi för barn och unga genom att ta fram kunskap om olika barn och ungas levnadsvillkor i Norden samt stödja insatser som främjar kunskapsallianser inom Norden.
C) Målet er opnået. NORDBUK har løbende arbejdet med at tage frem kundskab om børn og unges levevilkår i Norden. Herunder har NORDBUK bl.a. medfinansieret følgende indsatser ”Nordic Youth Month 2023”, ”Barn och ungas rätt till att bli hörda - coronakrisens konsekvenser för barn och unga i Norden” og projektet ”Kommunikationsprojektet av och för unga inom hållbar livsstil”. Yderligere har NORDBUK finansieret oprettelsen af en nordisk arbejdsgruppe ”Tryggere digitalt demokrati - Nordisk samarbejde om et tryggere digitalt demokrati for børn og unge” NORDBUK har også finansieret en opdatering af de nordiske indikatorer på børne- og ungeområdet.

1-0435 Generalsekreterarens disponeringsreserv

Mål
Opnåede resultater
Att sätta fokus på särskilda problemställningar och täcka oförutsedda utgifter för avslutade projekt, samt att igångsätta nya projekt och undersökningar.
Målet är uppfyllt. Budgetposten finansierade under året bland annat insatser för att stötta upp om Nordiska ministerrådets arbete med att uppfylla visionen från och med 2025, däribland en kickoff-konferens hösten 2023.

1-1011 Kommunikationsaktiviteter

Mål
Opnåede resultater
At knytte kommunikations­aktiviteterne endnu tydeligere til handlingsplanens mål og dermed styrke gennemførelsen af Vision 2030.
Målet er oppfylt. Kommunikasjonsavdelingen har gjennom hele året arbeidet målrettet med å knytte ministerrådets kommunikative budskap tett på handlingplanens mål og visjon 2030.
At styrke de digitale kanaler og sikkerstille deres funktionalitet ved vedligeholdelse og anskaffelse af tekniske løsninger og tjenester med henblik på at sørge for gode rammer både for intern og ekstern kommunikation.
Målet er oppfylt. Arbeidet med å utvikle norden.org er godt i gang med grundige prosesser for å imøtekomme behovene både i NMR og NR.
At styrke de velfungerende eksisterende koncepter og udvikle nye måder at kommunikere resultater på.
I løpet av året lanserte vi også et nytt intranett/Nordlys som for første gang inkludere alle institusjoner og kontorer. Plattformen er tatt godt imot i hele konsernet.
Et styrket fokus på forskellige målgrupper og deres respektive behov. Posten omfatter følgende aktiviteter:
  • Mediestrategiske satsninger
  • Nye kommunikationstiltag
  • Indkøb af teknisk udstyr
  • Presseovervågning
  • Kommunikation vedr. Vision 2030 og handlingsplanen Vision
  • Økonomistyring i forbindelse med COP
  • Udviklingsprojekter vedr. PUB
  • KOMM bestillinger hos PUB
  • Session – udgifter til bl.a. journalister m.m.
  • Kampagner til eksterne events - NR/Prisudd.
  • Ad-hoc udgifter til krisestyring
Årlige midler fra KOMM til TOLK
Kommnuikasjonsavdelingen har også anskaffet et nytt system for medieovervåking som skal sikre bedre treffsikkerhet ift målgruppene.
 
 

1-1013 Statistik

Mål
Opnåede resultater
Statistikken skal bidrage tydeligt til arbejdet med at realisere Vision 2030 bl.a. i forbindelse med halvtidsevalueringen af handlingsplan for Vores Vision 2030.
Målen för 2023 är uppfyllda.
Arbejdet med statistik skal understøtte den fortsatte udvikling af statistik for mobilitet i Norden samt formidlingen af denne via den nordiske statistikdatabase.
Nordisk statistikdatabas har uppdaterats under 2023 med senast tillgänglig statistik.
Det skal gøres nemmere for Nordisk Ministerråds sekretariats sektorer, at anvende statistikken som grundlag for det politiske arbejde. Ligeledes skal statistikken fortsat anvendes regelmæssigt i Nordisk Ministerråds eksterne kommunikation herunder på Norden.org.
Indikatorerna för Vision 2030 uppdateras månadsvis eller kvartalsvis och är tillgängliga via dashboards på hemsidan för Nordisk statistik. Ett nytt projekt tillsammans med Gränshinderrådet och Danmarks statstik har startats för att utveckla mobilitetsstatistiken över landgränser.
Nya indikatorer för barn och unga samt för jämställdhet har tagit fram och presenteras på hemsidan för Nordisk statistik.
Den webbaserede database Nordic Statistics skal videreudvikles formidlingsmæssigt, således at brugerne endnu lettere kan tilgå indholdet.
Sedan Nordregio tagit över ansvaret för Nordisk statistik den 1 oktober genomförs flera agila utvecklingsprojekt för att underlätta tillgänglighet och användarvänlighet. 

1-0180 Ministerrådets sekretariat (NMRs)

Mål
Opnåede resultater
Sekretariatet ska bidra till att genomföra och följa upp på handlingsplanen för Vår Vision 2030 och dess tre strategiska prioriteringar: Ett Grönt, Konkurrenskraftigt och Socialt hållbart Norden.
Målet är delvist uppfyllt. Mål- och resultatstyrning sker i linje med antagna styrnings- och rapporteringsprocesser för visionsarbetet samt genom en ny, samlad årsrapport för arbetet under år 2023.
Sekretariatet ska arbeta utifrån en princip om målstyrning.
Målet är delvist uppfyllt.  Sekretariatet påbörjade under året ett omfattande arbete för att utveckla ett nytt, samlat system för mål- och resultatstyrning som kommer att träda i kraft från och med 2025.
Sekretariatet ska stärka arbetet med att integrera de tvärgående perspektiven barn- och unga, hållbar utveckling och jämställdhet.
Målet är uppfyllt i och med att sekretariatet under året haft ett stort fokus på att stärka arbetet med att integrera de tvärgående perspektiven barn- och unga, hållbar utveckling och jämställdhet, bland annat genom implementering i program- och projektmallar samt fortbildning och externa såväl som interna evenemang.
Sekretariatet ska bidra till ett fortsatt gott samarbete med Nordiska rådet samt Nordiska ministerrådets strategiska samarbetspartners.
Målet är uppfyllt. Sekretariatet har arbetat aktivt för att stärka samarbetsprocesser med Nordiska rådet och andra relevanta aktörer, däribland civilsamhället. Bland annat har det under året genomförts en omfattande involvering av Nordiska rådet och civilsamhället i arbetet med att ta fram nya samarbetsprogram för ministerråden från  2025.
Sekretariatet ska inrättas på ett sätt som understöder och uppmuntrar till samarbete på tvärs av ämnesområden och avdelningar samt säkrar en effektiv och korrekt förvaltning av offentliga medel.
Målet är delvist uppfyllt. Under året fortsatte arbetet med ett större antal samarbetsprojekt på tvärs av sektorer inom ramen för bl.a. 4x40 MDKK-puljen. Samtidigt genomfördes under året väsentliga förbättringar i Nordiska ministerrådets förvaltningsmässiga styrning av projekt och program.
Sekretariatet ska arbeta för att stärka Nordiska ministerrådets ställning som en attraktiv arbetsplats som genom dynamiska arbetsuppgifter och samarbetsrelationer med mera erbjuder goda utvecklingsmöjligheter för medarbetarna.
Målet är delvist uppfyllt. Sekretariatet erbjuder en rad initiativ för att förbättra trivseln och öka attraktiviteten för ministerrådets sekretariat som arbetsplats, däribland fortlöpande trivselsmätningar samt goda möjligheter för understöd till fortbildning. Sekretariatet påbörjade under året även en process med att genomgå nuvarande löne- och anställningsvillkor.
Sekretariatet ska säkra en effektiv drift och administration av ministerrådets ekonomi och program samt en effektiv styrning av de nordiska institutionerna.
Målet är delvist uppfyllt. Sekretariatet genomförde under året fortsatta förbättringar av Nordiska ministerrådets ekonomiförvaltning samt styrningen av de samnordiska institutionerna. Arbetet hör nära ihop med det nya systemet för mål- och resultatstyrning, som förväntas färdiggöras under år 2024.
Sekretariatet levererar i enlighet med gällande avtal administrativa tjänster till Nordiska rådet och Nordiska Kulturfonden samt kommunikations­tjänster till Nordiska rådet.
Målet är uppfyllt genom att sekretariatet har levererat administrativa tjänster till Nordiska Kulturfonden samt kommunikationstjänster till Nordiska rådet.
Sekretariatet ska kommunicera om det nordiska samarbetet, dess resultat och målsättningar till alla nordbor och civilsamhällets representanter i hela Norden, samt till politiker, media och näringslivets representanter.
Målet är uppfyllt genom att sekretariatet i linje med gällande strategi kommunicerat om det nordiska samarbetet generellt och väsentliga, politiskt förankrade initiativ till nämnda grupper genom relevanta kanaler.
Sekretariatets ska bidra till att stärka den interna kommunikationen mellan Nordiska ministerrådet och institutionerna.
Målet är uppfyllt. Under året lanserades ett nytt, gemensamt intranät för ministerrådets sekretariat och de samnordiska institutionerna som väsentligt förbättrat den interna kommunikationen.

1-0184 IT-investeringer i NMRs

Mål
Opnåede resultater
Budgetposten benyttes til ekstraordinære behov for investeringer i IT-infrastruktur i sekretariatet for blandt andet at støtte en hensigtsmæssig økonomi- og tilskudsforvaltning, herunder indkøb af kvalitetssystem.
Målet er opfyldt.
Budgetposten har under året finansieret en opgradering af ESDH-systemet, fornyelse af platform for intern kommunikation, videreudvikling af Unit4 i de baltiske kontorer samt af norden.org.

1-0820 Nordens nærområdesamarbejde

Mål
Opnåede resultater
Sammen med kontorerne i Estland, Letland og Litauen udvikle og gennemføre nordisk-baltiske samarbejdsprojekter til støtte for et eller flere visionsmål og med inddragelse af NMR’s tværgående temaer.
Målet er oppfylt. Det er utviklet og gjennomført en rekke samarbeidsprosjekter med støtte til visjonsmålene og de tverrgående tema.
Gennemføre og udvikle eksisterende nordisk-baltiske mobilitetsprogrammer inden for offentlig forvaltning, og kultur samt styrke netværk mellem NMR-institutioner m.fl. samarbejdsorganer og relevante baltiske parter (NOIM).
Målet er oppfylt. Det er utlyst og tildelt midler til utveksling gjennom de nordisk-baltiske mobilitetsprogrammer samt styrket samarbeidet mellom NMR – institusjoner (kontorene) og baltiske partnere.
Gennemføre og udvikle program for nordisk-baltisk NGO-samarbejde.
Målet er oppfylt gjennom gennemførelse af ansøgningsprogrammet samt kontorenes egne NGO – midler.
Udvikle, tilpasse og gennemføre NGO-ansøgningsprogrammet for Østersøregionen under hensyntagen til udviklingen i den geopolitiske situation med henblik på at styrke civilsamfundssamarbejde i Nordens nærområde.
Målet er oppfylt. Kontorene i Baltikum har gitt støtte til ulike prosjekter knyttet til støtte til ytringsfrihet og demokrati. Gjennom Prosperous Future – puljen er det gitt støtte til en rekke prosjekter knyttet til det samme, i tillegg til prosjekter knyttet til integrasjon av bl.a. ukrainske flyktninger og migranter. Dette arbeidet er utviklet videre  gjennom en andre utlysningsrunde, hvor det også etablert en ny digital søkeportal for Prosperous Future – programmet.
MR-SAM har i april 2022 anmodet Generalsekretæren om at påbegynde en analyse af forudsætningerne for NMRs fremtidige engagement i Nordens nærområder, som bl.a. kan bidrage til beslutninger om prioriteringer og kommende budgettildelinger m.m.
Målet er oppfylt. En endelig analyse ble presentert NSK 12. mars 2024 sammen med NMRS anbefalinger knyttet til NMR’s fremtidige engasjement.

1-0810 Repræsentation og projektgennemførelse i Estland, Letland, Litauen

Mål
Opnåede resultater
Sikre, at kontorerne i Baltikum har de nødvendige resurser til at gennemføre generelle og højt prioriterede Norden-fremmende aktiviteter i Estland, Letland og Litauen. Litauen-kontoret skal desuden gennemføre samnordiske aktiviteter i relation til Belarus. Hvis det besluttes, kan et eller flere af kontorerne i Baltikum få mulige opgaver med hensyn til nordiske aktiviteter i relation til Ukraine.
Målet er oppfylt.
Det er åpnet opp for deltagelse fra ukrainske aktører i de nordisk-baltiske mobilitetsprogram for tjenestemenn og for kultursektoren.
Det er videreført og utviklet en rekke prosjekt rettet mot belarussiske aktører med fokus på frie og uavhengige media, herunder gjennom søknadsprgrammet Belarus Media Grant Scheme.
Medvirke til at kontorerne i Estland, Letland og Litauen kan udfylde en nøglefunktion med at etablere og forvalte nordisk-baltiske samarbejdsprojekter i et tæt samarbejde med ministerrådssekretariatet og andre nordiske institutioner samt de baltiske landes myndigheder og civilsamfund, andre internationale og regionale organisationer samt de nordiske landes ambassader i de baltiske lande.
NMRS’ kontorer i Baltikum har samarbeidet tett på alle sine områder med nasjonale og lokale myndigheter, sivilsamfunn, de nordiske lands ambassader og internasjonale organisasjoner. Intergrasjonsprosjektet FOR-IN som retter seg mot ukrainse flyktninger og immigranter er eksempel på dette.
Vurdere muligheder og i givet fald fastholde en vis minimumstilstedeværelse i Nordvestrusland - alternativt at afslutte afviklingen af kontorerne i Rusland.
Afvikling af NMR’s kontorer i Rusland er sket.  
Gennem Prosperous Future-programmet er der mulighed for at inkludere uafhængige partnere med relation til Rusland. 

1-0851 Støtte til nordiske repræsentationers samarbejde

Mål
Opnåede resultater
Strategiske og langsigtede samarbejder med nordiske repræsentationer udføres i udvalgte lande.
Målet er opnået.
NMR har finansieret strategisk og langsigtede samarbejder mellem landenes ambassader i Washington D.C. (toårig projektperiode for 2023 – 2024) og Berlin (etårig projektperiode for 2023).
Der gennemføres en til to årlige ansøgningsrunder med ambassadepuljen. I den forbindelse sikres god sammenhæng med eventuel øvrig ambassaderettet projekt­finansiering, herunder profileringsarbejdet. En del af puljen øremærkes til profileringsrelaterede aktiviteter, der udelukkende kan søges af ambassader.
NMR uddelegerede i Q2 2023 administration og forvaltning af den åbne pulje, “Ambassade­puljen”, til NMR-kontoret i Tallinn, Estland.
En fast track-ansøgningspulje for mindre profileringsrelaterede aktiviteter rettet mod ambassader gennemføres med løbende ansøgningsfrist.
NMR gennemførte én åben ansøgningsrunde på ambassadepuljen i Q3-Q4 2023. I alt modtog NMR 31 ansøgninger, der samlet ansøgte for 8,2 MDKK. 15 ansøgninger modtog tilsagn for en samlet sum på 3,2 MDKK. De 15 støttede projekter dækker både mindre profileringsrelaterede aktiviteter såvel som større og mere langsigtede indsatser.
Der sker en løbende opfølgning og tilpasning af den budgetmæssige balance mellem programmets fire søjler, herunder indsatsområder og geografisk fordeling, afhængigt af interessen og de opnåede resultater.
“Fast track-puljen" blev integreret i ambassadepuljen for at sikre tydeligere strømlining og simplificering i forvaltningen af ambassadeprogrammet som helhed.

1-0870 Arktisk samarbejdsprogram

Mål
Opnåede resultater
At gennemføre processen for de politiske prioriteringer i 2023.
Opnået. I alt modtog 4 projekter støtte via puljen politiske prioriteringer.
  • Arktiske Bølger på Iceland Airwaves-festivalen i 2023
  • Forvaltningsnetværk mellem små universiteter i Arktis
  • Den vestnordiske forskningsadministrative platform målrettet tværfagligt og tværsektorielt samarbejde i Vestnorden
  • Workshop for konsultasjon og faglig samarbeid med urfolksorganisasjonene til å styrke involvering av urfolksorganisasjonene i arbeidet med ECONOR V 
At profilere og positionere Nordens arbejde med Arktis, herunder profi­lere NMR nye arktiske samarbejdspro­gram 2022 – 2024.
Opnået gennem deltagelse i internationale konferencer om arktiske forhold, blandt andet Arctic Frontiers og Arctic Circle Assembly, af NMR herunder Norden i Fokus og NAPA.
Yderligere bidrag til at profilere Arktiske regionens betydning for de nordiske lande ‐ både inden for Norden og internationalt.
Delvist opfyldt. Den arktiske regions betydning for Norden har været et centralt element i deltagelsen og profileringen af Nordisk Ministerråds arbejde ved internationale konferencer i Norden. Dette har dog været med begrænset rækkevidde udenfor de nordiske lande, hvilket forventes intensiveret i forbindelse med promoveringen af det ny arktiske samarbejdsprogram for 2025-2027.

1-0990 Samarbejdet med Nordens naboer i Vest

Mål
Opnåede resultater
At fastholde udbredelsen af kend­skab til Norden og de nordiske samfunds- og velfærdsmodeller i Nordamerika og andre naboer i vest.
Målet er opnået. 4 projekter modtog støtte via Naboer i Vest programmet i 2023. I tillæg modtog 8 projekter støtte via Québecpuljen (50% finansieret af NMR og 50% finansieret af provinsregionen i Québec).
At styrke uddannelse, forskning og udveksling mellem Norden og Nordamerika.
Målet er opnået. Finansieringen af alle 12 projekter understøttede opfyldelsen af denne målsætning.
At bidrage til relevante fælles nordi­ske initiativer med naboer i vest.
Målet er opnået via samtlige projekter støttet i programmet.
Øge samarbejdet med Skotland primert på energiområdet med relevant samarbejdsprojekter.
Projektet ”Net Zero Islands Network” er et fælles nordisk-skots projekt med fokus på grønne energiløsninger på øer og isolerede områder. Projektet modtog støtte på 600.000 kr. i 2023.
At fortsætte og konsolidere samar­bejdet med provinsregeringen i Québec.
Jf. ovenfor forsatte samarbejdet med provinsregeringen i Québec igennem fællesstøtte til 8 konkrete projekter.