Gå til indhold

DIGITAL

Resumé

MR DIGITALs tre överordnade strategiska mål för 2021 – 2024 fastslås i ministerdeklarationen Digital North 2.0:
  • Öka rörligheten och integrationen i Norden och Baltikum genom att bygga ett gemensamt område för gränsöverskridande digitala tjänster.
  • Främja grön ekonomisk tillväxt och hållbar utveckling i den nordisk-baltiska regionen genom datadriven innovation och en rättvis dataekonomi för effektiv delning och återanvändning av data.
  • Främja nordiskt-baltiskt ledarskap inom EU/EES och globalt genom en hållbar och inkluderande digital omställning av våra samhällen.
Det isländska ordförandeskapet har i digitaliseringssektorn hart tydligt fokus på eID interoperablilitet, datautväxling och gränsöverskridande digitala tjänster.  Under året antogs en ministerdeklaration om digital identitet, en viktig milstolpe för att göra gränsöverskridande eID meningsfullt. Vikten av fortsatt politisk prioritering underströks på konferensen Cross Border Digital Services Seminar, som anordnades av CBDS Sekretariatet för att sätta fokus på uppnådda resultat inom det nordisk-baltiska digitaliseringssamarbetet. Bland annat lanserade det finska ordförandeskapsprojektets handbok för gränsöverskridande datautbyte (se 1-8038). Sektorn har under 2023 tagit viktiga steg för att ytterligare stärka det nordisk-baltiska inflytandet i aktuella EU-processer, framför allt genom arbetet inom ramen för det det nordisk-baltiska samarbetet om eID (Nobid-projektet) och genom arbetet med ett projekt relaterat till implemetering av EU-förordningen Single Digital Gateway (SDGR).  
Utrullningen av 5G har stor betydelse för samtliga av sektorns mål och bidrar till utvecklingen av en mer integrerad, sammankopplad och inkluderande nordisk-baltisk region. Projektet Nordic-Baltic 5G Monitoring Tool levererade 2023 sitt viktigaste resultat, the 5G Data Hub, som lanserades på 5G Techritory i Riga där verktyget fick stor internationell uppmörksamhet.
Arbetet med den digitala gröna omställningen har under 2023 ytterligare stärkts genom två stora projekten om datadelning för hållbar förvaltning samt klimatanpassning/digitala tvillingar. 
Digital säkerhet och digital inkludering är båda centrala delar av en hållbar digital omställning av våra samhällen, och sektorn fortsätter att bygga vidare på de två ministeruttalandena på området.  Genom projektet Cybercation/ Cyber Battle Nordic Baltic, satsar sektorn på de unga och kan på sikt bidra till att minska kapacitetsgapet inom cybersäkerhetsområdet.  Projektet ”Digital Inclusion in Action”  lägger grunden för ökat samarbete och kunskapsutbyte på området samt en samordnad uppföljning av digitalt utanförskap i regionen.  Det finns ett nära samarbete mellan NOBID-projektet och Digital Inclusion in Action avseende digital inklusion i förhållande till eID.  

15-8530 MR-Digital

Mål
Opnåede resultater
Att säkra interoperabilitet mellan de de nordiska och baltiska ländernas eID-lösningar.
Målet är delvis uppfyllt genom samarbetet mellan de nordiska och baltiska ländernas myndigheter med ansvar för ländernas nationella eID (NOBID-projektet). Samtliga länder i regionen utom Finland och Island har idag notifierade eID-lösningar.
Att skapa en modell för gränsöverskridande datautbyte och myndighetssamarbete.
Målet är uppfyllt: se 1-8038.
Att bidra till att fler offentliga digitala tjänster kan nyttjas över gränserna.
Målet är delvis uppfyllt: Under året antog de nordiska och baltiska ministrarna en deklaration om identitetsmatchning. Deklarationen är en viktig milstolpe för att göra gränsöverskridande eID meningsfullt.  En analys om hinder och möjligheter för gränsöverskridande identitetsmatchning i regionen har publicerats, ett arbete som nu följs upp inom ramen för NOBID-projektet. I samarbete med Gränshinderrådet identifierades flera möjliga samarbetsprojekt med fokus på gränsöverskridande digitala tjänster för finansiering inom ramen för MR DIGITALs tvärsektoriella satsning.
Att bidra till 1) ökad kunskapsdelning om den offentliga sektorns digitala omställning samt 2) stärkt nordiskt-baltiskt inflytande i relevanta EU-processer. 
Målet är uppfyllt.
Kunskapsdelning: I november 2023 arrangerades ”CBDS Seminariet” i Köpenhamn, där CBDS-projektens resultat presenterades och diskuterades under en heldag. Konferensen var välbesökt och kunde också följas digitalt.  Löpande kunskapsdelning mellan ländernas digitaliseringsstyrelser sker genom projekten, men även genom programkommittén för Cross Border Digital Services Programmet, bestående av representanter från digitaliseringsmyndigheterna i Norden och Baltikum. Kommittén möts fyra gånger om året för att dela kunskap och ge strategisk vägledning åt projekt inom ramen för programmet.
Inflytande i EU: Sektorn har under 2023 tagit viktiga steg för att ytterligare stärka det nordisk-baltiska inflytandet i aktuella EU-processer och i implementeringen av EU-initiativ, framför allt genom arbetet inom ramen för det nordisk-baltiska samarbetet om eID (Nobid-projektet) och genom arbetet med ett projekt relaterat till implemetering av EU-förordningen Single Digital Gateway (SDGR).
Att bidra till ökad delning av data över gränserna för att stärka den digitala gröna omställningen.
Delvis uppfyllt: Två större projekt med fokus på   datadelning för att stärka den gröna omställningen har under 2023 levererat viktiga delresultat.
Inom ramen för projektet ”Nordic Spatial”, som har fokus på hållbar förvaltning, fortsätter utvecklingen av ett instrument för samarbete av planläggning och delning av data, tillsammans med personerna med nationellt ansvar för MSPs (Marine Spatial Plans) i Norden och Baltikum. Projektet ”Nordic Cryosphere Digital Twin” syftar till att utveckla och pilotera den digitala tvillingtekniken och utveckla nya modeller för klimatinformation och klimatpåverkanssektorer som navigering, teknik och fartygsdesign, fiske och sjöfart och förnybar energi. De båda projekten samarbetar även avseende datadelning för havplaner/MSPs.
Att bidra till bättre tillgång till innovativa digitala lösningar för offentlig sektor i regionen.
Inte uppfyllt. Målet kvarstår inte.
Att bidra till att stärka regionala partnerskap och gränsöverskridande samarbete inom ramen för utrullningen av 5G i Norden och Baltikum.
Målet är uppfyllt genom projektet ”the Nordic-Baltic 5G Monitoring Tool”. Projektet har bidragit till utvecklingen av ett mer integrerat, uppkopplat och inkluderande Norden genom
  • att utveckla och underhålla ett evidensbaserat analysverktyg för att övervaka 5G-utvecklingen i de nordisk-baltiska länderna. Verktyget – the 5G Data Hub – lanserades i oktober 2023, finns nu online i the Nordic –Baltic DigiHub
  • flera tvärsektoriella "matchmaking"-event med fokus på hälsa, mobilitet och transport, industri och media. Eventen bidrog till att etablera flera konkreta samarbeten.
  • rapporter och analyser med relevans för beslutsfattare och praktiker. I slutet av 2023 hade den första rapporten laddats ner mer än 700 gånger.
  • att stärka samarbetet i den sk 5G-expertgruppen, bestående 5G-experter från tillsynskontor och departement från hela regionen. 
Att bidra till att stärka det nordisk-baltiska samarbetet avseende en inklusiv digital omställning av våra samhällen.
Målet är uppfyllt genom arbetet inom projektet ”Digital Inclusion in Action”, som under 2023 ytterligare har stärkt sin roll som paraply och plattform för olika projekt och initiativ med relevans för digital inklusion. Genom aktiv inkludering av projektets referensgrupp, bestående av representanter från nationella departement och myndigheter, stärks det regionala samarbetet kontinuerligt.