Gå til indhold

MILJØ OG KLIMA

Resumé

Under 2023 fokuserade miljö och klimatsektorn på implementering av de fleråriga visionsprojekt som utgör sektorns inspel till handlingsplanen för Vision 2030. Dessa projekt bidrar inte enbart till implementering av Vision 2030 utan även till prioriteringarna i sektorns samarbetsprogram under 2019–2024. Miljö och klimatsektorns projekt bidrar till flera av SDG målen, särskilt mål 3 (miljö och hälsa), mål 7 (hållbar energi och utfasning av fossila bränslen), mål 11 (hållbara städer och samhällen), mål 12 (cirkulär ekonomi och kemikalier), mål 13 (klimat och luft), mål 14 (hav och marina resurser) och 15 (ekosystem och biologisk mångfald).
Under år 2023 var Island ordförandeskap i Nordiska ministerrådet. Prioriterade frågor för det isländska ordförandeskapet var insatser för att stärka det nordiska klimatanpassningsarbetet genom den nordiska konferensen ”Nordic Conference on Climate Change Adaptation 2023 in Iceland” som genomfördes på Island. Konferensen gav inspel till den europeiska klimatanpassningskonferensen som hölls senare under året.  Miljö och klimatsektorn finansierade också projektet ” Äldre folk och klimat - Nytta för båda två” som fokuserade på hur man kan involvera fler seniorer i klimatfrågor genom att skapa en nordisk plattform för utväxling av idéer, inspiration och goda exempel.
Under året genomfördes flera högrelevanta politiska projekt, bland annat projektet Nordic Stocktake and Visions som gjorde en genomgång hur de nordiska länderna ligger till avseende vägen mot klimatneutrala samhällen. Projektet resulterade också i rekommendationer och identifiering av samarbetsområden som togs vidare i en ministerdeklaration om COP29 och kommande insatser under år 2024.

8-3310 Dispositionsmedel – Miljö

Mål
Opnåede resultater
Stärka och fördjupa genomförandet av miljö- och klimatsektorns insatser under handlingsplanens mål 1–5 under ”Ett grönt Norden”.
Målet är uppnått. Under året finansierade miljö och klimatsektorn riktade insatser inom alla fem målsättningar under ett grönt Norden.
Följa upp och intensifiera insatser kring politiskt prioriterade och aktuella initiativ och agendor.
Målet är uppnått. Sektorn finansierade bland annat projekt som hade inspel till internationella FN processer inom förhandlingar om nytt globalt avtal om plast, FN:s klimatkonvention och nordiska bidrag till implementering av EU direktiv såsom Nordic Bauhaus med mera.
Bidra till att ytterligare främja tvärsektoriella gröna initiativ i Norden och nordiska lösningar internationellt i prioriterade internationella forum, förhandlingar och policyinitiativ.
Målet är uppfyllt. Under året stärkte sektorn sina bidrag till ökat arbete tvärsektoriellt och till att sprida nordiska lösningar internationellt bland annat vid COP28. 
Som følge af budgetkompromis 2023 med Nordisk Råd afsættes der 3 MDKK til at unge kan søge om tilskud til at arrangere eller deltage i nordiske aktiviteter, som fremmer nordiske unges engagement i klima- og biodiversitetsdagsordenen.
Målet är delvis uppfyllt. Under året genomfördes (i dialog med Nordiska rådets sekretariatet) en kartläggning över lämpliga  förvaltningsorgan för puljen. Detta mynnade ut till att man gått vidare med val av förvaltningsorgan nu i år 2024 med förhoppning att puljen ska vara operativ till sommaren 2024. 

8-3311 Miljøsektorens arbejdsgrupper

Mål
Opnåede resultater
Grøn samfundsudvikling
Bidra till omställningen för en grön cirkulär ekonomi genom att utveckla och stärka kunskapsbasen inom områden som identifierats som viktiga för Norden.
Målet er opfyldt med initiativer som den syvende Nordiske PEF (Product Environmental Footprint) konference afholdt i Kbh. Samt deltagelse ved World Circular Economy Forum i Helsinki og Nordic Circular Summit i Reykjavik.
Spridning och dialog om resultat från nordiska projekt som kan vara viktiga bidrag i omställningen till en cirkulär ekonomi, med syfte att skapa engagemang för en grön omställning.
Målet är uppnått. Det har gennemførts indsatser med fokus konsumentbaserede udslip og brugen af økonomiske instrumenter i miljø- og klimapolitikken samt kortlægning af regelværket for CCS i de nordiske lande. Endelig er der arbejdet med økonomiske styremidlers rolle i en cirkulær økonomi med særligt fokus på bygningsmaterialer og textiler.
Följa EU:s strategier för grön tillväxt och hållbar omställning. Bidra med inspel samt skapa dialog och plattformar för de nordiska myndigheterna kring tolkning och implementering av nya regelverk på området.
Målet är uppnått. Der er gennemført projektindsatser vedrørende grønne investeringer og betydningen af EU’s taxonomi, analyse af modeller for alternativ velfærdsmåling samt kompensations- og fordelingsmekanismer som følge af stigende energipriser.
Klimaændringer og luftforureninger
Att bidra till insatser som kan främja transitionen till ett karbonneutralt samhälle.
Målet är uppfyllt. Nordic Stocktake and Visions för grön omställning i Norden och nordiska visioner för ett klimatneutralt samhälle. Utöver det har projekt såsom konsumtionsrelaterade utsläpp och styrmedel analys initierats samt projekt om näringslivets bidrag till klimatomställningen i sektorer genom och frivillig klimatkompensation genomförts.
Att bidra till de internationella klimatförhandlingarna.
Målet är uppfyllt. Detta inkluderar genomförande av förhandlingsrelevanta projekt såsom analys av innovativ finansiering till förlust och skador, inspel till Nordisk ministerdeklaration inför C0P28, input till Sharm el Sheikh ambition and mitigation work program (MWP) genom nordisk dialogplattform för näringsliv och andra intressenter för en rättvis energiomställning samt insatser som bidragit till arbetet kring pensionssällskaps mobilisering av klimatfinansiering.
Att bidra till att förstärka arbetet inom luftkonventionen CLRTAP och EU/EES.
Målet är uppfyllt. Det har genomförts insatser med inspel till Saltsjöbadenprocessen med riktade rekommendationer för fortsatt arbete inom luftvård nationellt, regionalt och globalt som har tagits vidare inom CLRTAP och EU. Det har genomförts analys av hur WHO:s nya riktlinjer för Iuftkvalitet samt insatser för att på sikt främja ökad implementering av Göteborgsprotokollet, samt utveckling av e-learning verktyg inom CLRTAP.
Att bidra till ökad kunskap om effekterna av luftföroreningar och sambandet mellan luft och klimat.
Målet är uppfyllt. Det har genomförts insatser såsom analys av synergier mellan klimat och luft med bästa praxisöversikt, analys av balanserade åtgärdsstrategier för att undgå målkonflikt. Det har initierats analyser för synergier mellan klimat, luft och biodiversitet och kostnaderna av luftföroreningars påverkan på Nordisk natur. Indsatser har ökat kunskapen om effekter på den biologiska mångfalden i havet av klimatförändringen och av olika klimatåtgärder.
Det har genomförts insatser för att främja tvärvetenskapligt samarbete kring klimatförändringar och biodiversitet i Arktis mellan urfolksorganisation och nordiska universitet för integrerade klimatanpassningsstrategier.
Att främja kunskapsutbyte kring klimatanpassning i syfte att främja arbetet kring övervakning och bedömning av klimatrelaterade effekter samt planering, genomförande och utvärdering av anpassningsåtgärder.
Målet är uppfyllt. Under 2023 har det genomförts Insatser såsom Nordiska klimatanpassningskonferensen NOCCA inom Islands ordförandeskap för att främja kommun-, stat-, forsknings- och näringssamarbete på klimatanpassningsområdet. Det har genomförts analys av policy- och finansieringsmekanismer för klimatanpassning i Norden samt dialog om gränsöverskridande klimatrisker vid Europeiska klimatanpassningskonferensen ECCA och C0P28.
Endvidere er gennemført initiativer med selvstændigt fokus de nordiske finansieringsinstitutioners arbejde med finansiering af biodiversitet.
Biologisk mangfoldighed
Att bidra till att stoppa förlusten av biologisk mångfald med särskilt fokus på insatser som får störst effekt som helhet, eller har störst effekt på arter, till exempel rödlistade arter.
Målet är uppfyllt. Det har genomförts två projekt som levererar på denna målsättning dels om skyddade områden och områden med särskilt fokus på Arktis samt dels via REDLIST II projektet som ska uppdatera information om rödlistade arter för Östersjöområdet. Endvidere er gennemført projektindsatser för att utreda människans påverkan på fisk och havsbottenvegetation, samt begränsa invasiva främmande arter och sjukdomars spridning og fremme ecosystembaseret havsforvaltning.
Att öka kunskapen om miljö- och kulturbrott i Norden samt effekter på biologisk mångfald, ekosystem och kulturmiljöer.
Målet är uppfyllt. Det har genomförts insatser för att öka kunskapen om dels implementering av det nya globala avtalet för biodiversitet samt insatser för att genomföra kunskapshöjande åtgärder med fokus på städer samt insatser i form av onlinekurser om akuta problem kopplat till förlust av biodiversitet.
Att bidra till implementeringen av FN:s nya ramverk under globala konvention om biologisk mångfald.
 
 
Målet är uppfyllt. Det har genomförts projekt såsom Man & the Biosphere – Local actions for the new global framework for biodiversity som omsätter Kunming-Montreal biodiversitetsramverket till nordisk lokal context.
Att fokusera på hållbara städer och tätorter i kombination med främjande av biologisk mångfald, ekosystemtjänster, kulturmiljöer och landskap, samt friluftsliv och rekreation.
Målet är uppfyllt. Det har genomförts insatser på temat hållbara städer, bland annat projektet Cities for biodiversity som organiserade en konferens om  “cities for biodiversity”. Vid konferensen deltog deltagare från alla nordiska länderna samt baltiska och europeiska länder.
Helse og miljøfarlige kemikalier
Att bidra till att skydda hälsa och miljö från farliga ämnen och kemikalier i produkter samt arbeta för ett giftfritt kretslopp.
Målet er opfyldt. Der er blevet gennemført projekter som: “Analysis of needs for enforcement of PFAS in articles and chemical product (NORAP)”.
Att bidra till ökad kunskap och utveckling i det internationella kemikalie- och miljösamarbetet.
Att bidra till ökad kunskap om farliga stoffer och utveckling av nya metoder for riskbedömning av kemikalier.
Målene er opfyldt. Bl.a er tre projekter gennemført, der har til formål at videreudvikle OECD-testretningslinjer. Projekterne har gjort konkrete fremskridt,forskningsprojekter er godt modtaget, og to projekter er inkluderet i OECD's arbejdsprogram.

8-3312 Nordisk Råds miljøpris

Mål
Opnåede resultater
Målet er at fremme den vigtige satsning som Nordisk råds miljøpris repræsenterer indenfor miljøsamarbejdet i Norden.
Målet for 2023 er at skabe endnu større synlighed for prisen i samarbejde med EK-MK og resten af Nordisk Råds priser.
Målet är uppfyllt. Själva temat för priset, hållbar textilproduktion- och konsumtion, skapade mycket engagemang då det är något som ligger nära folks vardag och är även väldigt relevant med tanke på den massiva användningen av textil i Norden. Prisutdelningen som genomfördes i samband med Nordiska Rådets session i Oslo direktsändes i norsk television och nådde ut brett.

8-3320 NEFCOS Miljøudviklingsfond

Mål
Opnåede resultater
Det geopolitiska läget i Europa med konflikten i Ukraina gör läget svårbedömt. I början av mars 2022 beslutade Nefcos styrelse att all verksamhet i Ryssland och Belarus ska avslutas. Styrelsen ser att Nefco kan komma att få en tydligarestörre roll i Ukraina i samband med återuppbyggnad av landet. Nefco kommer även att få en betydande roll då övergången från fossila bränslen nu är under press.
Målet för verksamheten under Nordiska Miljöutvecklingsfonden (NMF) kommer således att vara föremål för revidering av verksamheten. Verksamheten kommer också att fortsätta i Moldavien, Armenien och Georgien. Nytt för fonden är att i synergi med Nefcos Investeringsfond testa konkreta åtgärder för biologisk mångfald i projekt. För detta ändamål har det upprättats ett pilotprogram.
Målene er opfyldt. Den nordiske mijøudviklingfond (NMF) under NEFCO modtog i 2023 10.490 MDKK fra MK-sektoren. Disse midler indgik i 2023 i programmer med følgende fokus:
1) Genopbygning og energieffektivisering i sociale projekter såsom skoler, plejehjem og sygehuse samt gadebelysning i Ukraine;
2) Biodiversity Pilot Programme, som omfatter test af konkrete indsatser til fremme af biologisk mångfald i samarbejde med små og mellemstore, og i samarbejde med Nefco’s investeringsfond;
3) Gavemiddelsfinansieret projektstøtte inden for rammerne af Nefco Green Recovery Programme for Ukraine, hvor NMFs bidrag udgør en vigtig del i finansiering af bl.a. forstudier og konsulentbistand i forbindelse med gennemførelse af projekter.
För låneprogrammen förväntas den ekonomiska målsättningen för 2023 att utökas jämfört med tidigare år dvs. 20-30 nya projekt på sammanlagt ca 80 miljoner DKK.
Ad 1: De 6 kommunale miljø- og energieffektiviseringsprojekter, samt energieffektiviseringsprogrammet Ukraine Higher Education, som er støttet i en garantiform via NMF, har gjort fremskridt, om end i en lavere takt en forventet – særligt på grund af den øgede rekruttering af folk til krigen i Ukraine.
Ad 2: Programmet har via workshops involveret 6 virksomheder, som sammen og hver for sig har udviklet og analyseret pilotprojekter og deres effekter. Som resultat har alle 6 virksomheder nu færdigudviklet planer for forvaltning af biologisk mångfald. Pilotprogrammet ventes afsluttet primo 2024, men forventes fortsat som ”Biodiversity Programme 2.0”, såfremt Nefco’s styrelse godkender dette.
Ad. 3: Støtten har bl.a. gået til et forstudie af små, standardiserede off-grid solenergi-løsninger, hvilket har en voksende interesse blandt 100 ukrainske kommuner, som Nefco alle har eller tidligere har samarbejdet med om lokale projekter. Endvidere er støtten gået til tre pilotplaner omhandlende ”Local green recovery plans för kommuner”. Også dette arbejde ventes at danne basis for en opskalering af grønne genopbygningsplaner for over 40 ukrainske kommuner.
Endelig er midler (2,2 MDKK) gået til finansiering af konsulentbistand til lokal ekstern rådgivning i relation til en række nødstedte projekter inden for Nefco’s investeringsfond, samt til rådgivning om due diligence relateret til Nefco’s etiske standarde.

8-6720 SVANEN – Nordisk Miljömärkning

Mål
Opnåede resultater
Utveckla miljömärkningskriterier för nya produktgrupper med bäring på klimatfrågan, cirkulär ekonomi och biologisk mångfald. Revidering av kriterier för existerande produktgrupper ska beakta miljömärkningskriterier för klimatpåverkan, cirkulär ekonomi och biologisk mångfald.
Målet är uppfyllt. Under 2023 har Nordisk Miljömärkning utvecklat och startat upp kriterieutveckling för nya produktgrupper samt genomfört en större utvidgning av existerande produktgruppen ”Nya byggnader”. Det har genomförts revisioner av kriterier för befintliga produktgrupper. Under år 2023 har Svanen haft ett extra fokus på klimatfrågor i produktutvecklingen.
Digitalisera
Alla Svanens kriterier och all kundhantering ska ske digitalt genom en nätbaserad plattform. Svanen ska bli världens mest digitala miljömärkning.
Målet är delvis uppfyllt. I år 2023 arbetade Svanen på att förbättra digitala arbetsprocesser, med kontinuerlig utbildning av våra handläggare så snart en produktgrupp fått en digital lösning. Det är krävande att digitalisera arbetsprocesser och Nordisk Miljömärkning ser behov för en förstärkt IT-organisering i framtiden. Man har också bytt portalplattform som ger möjlighet att under de kommande åren att göra våra portaler mer användarvänliga. Under året publicerades kriterier för 8 produktgrupper (2022 var det 6) av våra 55 produktgrupper i portalen (totalt 22 (2022 var det 14 produktgrupper). 
Organisera
Svanen ska arbeta effektivt enligt nya riktlinjer och har implementerat ett arbetssätt och samarbete mellan de nationella miljömärknings­organisationerna, så att Svanen snabbare och effektivare kan möta förändringar hos marknaden och kunderna.
Målet är uppfyllt. I 2023 har det varit fokus på reviderings och licensieringsarbetet som möjliggör att genomföra än fler revisioner och licensieringsärenden. Under 2023 har det utvecklats ett nordiskt kommunikationskoncept. Kampanjen implementerades brett i olika medieslag. Det har genomförts en kampanjmätning där det kunde konstateras att kampanjen gett mycket gott resultat gällande räckvidd och genomslag. I alla nordiska länder har det varit ökat fokus på offentlig och professionell upphandling 2023 vilket gjort att fler har anställts som arbetar med detta.