Siirry sisältöön

Tavoite 1: Korkea energiahuolto­varmuus Pohjoismaiden kuluttajille ja yrityksille

Pohjoismaille on oleellista varmistaa energiansaanti kohtuuhintaan, ja samanaikaisesti maiden ilmastopolitiikka on proaktiivista ja ilmastotavoitteet kunnianhimoisia. Pohjoismaiden luonnonvarat ovat erilaisia, ja maat ovat valinneet eri teitä huoltovarmuuteen, mutta erilaiset energianlähteet täydentävät hyvin toisiaan ja parantavat osaltaan Pohjoismaiden huoltovarmuutta.
Viime vuosien tapahtumat geopoliittisten jännitteiden yms. osalta ovat muodostaneet haasteita huoltovarmuus- ja energianhintajärjestelmille. Pohjoismaiden huoltovarmuusyhteistyö voi osaltaan vahvistaa järjestelmiä kohtaamaan tulevia haasteita.
michael-held-4VxfEw8my-I-unsplash.jpg

Osatavoite 1.1: Yhteistyön ja kokemustenvaihdon vahvistaminen uusiutuvan ja fossiilittoman energian kehysedellytyksistä

Riittävä energiantuotanto, johon sisältyy erityisesti sähköntuotanto, on Pohjoismaiden korkean energiahuoltovarmuuden säilyttämisen edellytys. Yhteiskuntiemme sähköistämisen ja uusien teknologioiden (esimerkiksi vedyntuotannon) tahdissa myös sähkön kysyntä lisääntyy huomattavasti, ja tarvitaan huomattavasti suurempaa sähköntuotantokapasiteettia. Pohjoismailla on edessään useita samanlaisia haasteita, kun pyritään luomaan sellaiset kehysedellytykset, joilla voidaan varmistaa riittävä kapasiteetti, ja ne haluavat vahvistaa tähän liittyvää yhteistyötä.

Osatavoite 1.2: Yhteistyö energiasiirtymän järjestämiseksi sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristön kannalta hyväksyttävämmin

Energiasektorin välttämätön siirtymä koskee monia ihmisiä ja edellyttää, että siirtymä toteutetaan tavalla, joka on asianomaisten kannalta hyväksyttävissä. Tiedonvaihto Pohjoismaiden välillä, osallistavien prosessien kehittäminen ja tiedon ja ymmärryksen kartuttaminen voivat edistää siirtymän onnistunutta toteutumista. Tämä koskee sekä fyysisten rakennelmien että siirtymästä koituvien kulujen jakautumista.