Siirry sisältöön

Esipuhe

Pohjoismaiden pääministerit hyväksyivät vuonna 2019 pohjoismaista yhteistyötä koskevan vision, jonka mukaan Pohjolasta on määrä tulla maailman kestävin ja integroitunein alue. Pohjoismaiden ministerineuvostossa tehtävä yhteistyö palvelee tätä tarkoitusta ja toimii samalla energia-alan yhteistyön yleisenä visiona. 
Pohjoismaisten yhteiskuntien kestävä muutos ei ole mahdollinen ilman merkittävää kestävää energiasiirtymää, ja sitä pohjoismainen energiayhteistyö on mukana edistämässä. Pohjoismailla on pitkä kokemus rakentavasta energiayhteistyöstä, ja vaikka maat ovat erilaisia, niitä yhdistää ainutlaatuinen yhteisöllisyys ja määrätietoinen yhteistyö, joka tukee työtä maailman parhaimpien kestävien ratkaisujen luomiseksi ja yhteisten haasteiden käsittelemiseksi.
Pohjoismailla on vahvat energiajärjestelmät, ja maat ovat edenneet pitkälle ilmastohaasteiden kohtaamisessa. Mailla on erilaiset edellytykset ja priorisoinnit, mutta monet haasteista ja mahdollisuuksista ovat myös yhteisiä kaikille Pohjoismaille. Tuemme yhteisiä tavoitteitamme.  Ilmastonmuutos asettaa vaatimuksia yhteiskunnan kaikille osa-alueille, joita on muutettava kestävän tulevaisuuden aikaansaamiseksi. Pohjoismaiden on myös toimittava geopoliittisessa todellisuudessa, joka vaikuttaa maiden turvallisuuteen ja huoltoketjuihin. Energiasiirtymä edellyttää uusien tekniikoiden kehittämistä, ja tässä Pohjoismaat ovat osoittaneet olevansa globaalisti johtavassa asemassa. Pohjoismaiden vahva asema energia-alalla on tärkeä edellytys maiden kilpailukyvyn ja taloudellisen kasvun kannalta.
Yhteistyön kannalta on myös keskeistä, että pohjoismaisilla energiankuluttajilla on käytössään fossiilittoman energian toimitusvarmuus mahdollisimman alhaisin kustannuksin huomioiden samalla paikallisyhteisöt, ympäristö ja luonto. 
Energiapolitiikan ministerineuvoston (kestävän kasvun ministerineuvoston alaisuudessa) vuosien 2025–2030 yhteistyöohjelman tavoitteena on priorisoida toimia aloilla, joilla maat voivat yhdessä paremmin varmistaa kestävän energiasiirtymän kuin kukin maa erikseen. Erityistä huomiota kiinnitetään seuraaviin:
  • korkea energiahuoltovarmuus Pohjoismaiden kuluttajille ja yrityksille
  • Pohjoismaiden vahvan aseman parantaminen energiasiirtymän ja innovaatioiden osalta
  • entistä tehokkaampien ja innovatiivisten sähkömarkkinoiden kehittäminen Pohjoismaissa
  • vahvempi Pohjola kansainvälisessä energiayhteistyössä.
Tavoitteena on vahva energia-alan yhteistyö, jolla ylläpidetään ja vahvistetaan Pohjoismaiden resilienssiä, kestävää kehitystä ja kilpailukykyä ja edistetään siten vision toteutumista, jonka mukaan Pohjolasta on määrä tulla maailman kestävin ja integroitunein alue.
Hyviä lukuhetkiä!
forord.jpg
Ruotsin energia- ja elinkeinoministeri Ebba Busch ja Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteeri Karen Ellemann.
Ebba Busch.png
Ebba Busch
Ruotsin energia- ja elinkeinoministeri
665489ca9dd46_GS underskrift KE 2023_svart.png
Karen Ellemann
Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteeri