Pohjoismaiden energiahuolto on yleisesti vakaata ja varmaa, ja energiasektorin kestävä siirtymä on hyvässä vauhdissa. Tiivis pohjoismainen yhteistyö on edistänyt tätä vahvaa asemaa, mutta nyt ei ole aika levätä laakereilla. Pohjoismailla on edelleen haasteita energia-alalla, mikä vaatii siirtymän vauhdittamista, jotta voidaan saavuttaa kunnianhimoiset ilmastotavoitteet ja korkea huoltovarmuus. Samanaikaisesti keskiössä on pohjoismaisten yritysten mahdollisuus kehittää pohjoismaisia vahvuusasemia aikana, jolloin kaikkiin maailman maihin kohdistuu energiasiirtymää koskevia vaatimuksia.
Pohjoismaat ovat vahvempia yhdessä. Tämä on merkittävää ulospäin nykyisen geopoliittisen tilanteen korostaessa jälleen Pohjoismaiden voimakkaan alueellisen yhteishengen arvoa. Tämä koskee etenkin pohjoismaisia energiajärjestelmiä, jotka useimmissa Pohjoismaissa ovat tiiviisti kytköksissä toisiinsa. Yhden maan energiapoliittiset toimet vaikuttavat siis myös muihin maihin. Sen vuoksi yhteistyö yhteisten aloitteiden parissa johtaa energiasiirtymään, joka on taloudellisempi ja sosiaalisesti kestävämpi, kuin jos kukin maa pyrkisi tavoitteisiin itsekseen.
Pohjoismainen energiapoliittinen yhteistyö tasapainottaa energiapolitiikan trilemmaa. Työssä pyritään näin ollen varmistamaan sellainen energiajärjestelmän siirtymä, jossa otetaan huomioon ympäristö ja ilmasto, samalla kun ylläpidetään Pohjoismaiden korkeaa huoltovarmuutta ja energian kohtuullista hintaa sekä kansalaisille että yrityksille.
Kaikissa Pohjoismaissa jatketaan täysillä yhteiskunnan sähköistämistä osana kestävää siirtymää. Tuotantokapasiteetin merkittävää laajentamista tulee suunnitella, rahoittaa ja toteuttaa fossiilittoman, mukaan lukien uusiutuvan, energian kansallisissa energiajärjestelmissä sekä sähkönsiirtoverkossa, mikä on välttämätöntä sähköistämisen huomattavan lisäämisen yhteydessä samalla kun varmistetaan, että Pohjoismailla on vuonna 2030 edelleen maailman kilpailukykyisimmät, innovatiivisimmat ja kuluttajakeskeisimmät sähkömarkkinat.
Kestävää energiaa ja sen rakentamista ja infrastruktuuria – esimerkiksi tuulivoimaloita – voidaan yhdistää entistä enemmän luonnon ja luonnon monimuotoisuuden huomioon ottamiseen. Samanaikaisesti energiasiirtymän on tapahduttava niin, että varmistetaan kansan hyväksyntä ja tuki suurten energialaitosten, kuten esimerkiksi tuulivoimaloiden ja sähkönsiirtolinjojen rakentamiseen. Samalla voimakkaampi panostus energiasäästöihin ja -tehokkuuteen sekä joustava kulutus edistävät huoltovarmuutta.