Pohjoismaisessa energiapoliittisessa yhteistyöohjelmassa määritellään poliittiset painopisteet ja tavoitteet vuosiksi 2025–2030. Pohjoismainen energiayhteistyö keskittyy erityisesti energiahuoltovarmuuteen, sähkömarkkinayhteistyöhön, pohjoismaisten vahvuusasemien parantamiseen energiasiirtymän ja innovaatioiden osalta sekä kansainväliseen yhteistyöhön.
Yhteistyöohjelma pohjautuu Pohjoismaiden ministerineuvoston päämäärään, jonka tavoitteena on edistää visiota Pohjolasta maailman kestävimpänä ja integroituneimpana alueena vuoteen 2030 mennessä. Kaikki Pohjoismaiden ministerineuvoston alaiset ministerineuvostot pyrkivät toteuttamaan vision tavoitteet kolmen strategisen painopistealueen avulla: vihreä Pohjola, kilpailukykyinen Pohjola ja sosiaalisesti kestävä Pohjola.
Pohjoismaiden neuvosto, kansalaisyhteiskunnan edustajia ja muita keskeisiä toimijoita on osallistunut yhteistyöohjelman laatimiseen. Prosessiin on osallistunut etenkin Pohjoismaiden neuvoston Kasvu ja kehitys Pohjolassa -valiokunta, ja Kestävä Pohjola -valiokunta on tehnyt sisältöä koskevia ehdotuksia. Lisäksi energiamarkkinoiden toimijoilta on saatu inspiraatiota yhteistyöohjelmaan vuoden 2023 sähkömarkkinafoorumissa.
Yhteistyöohjelma on energiapolitiikan ministerineuvoston (MR-E) kaiken toiminnan ohjausasiakirja. Kausiksi 2025–2027 ja 2028–2030 laaditaan erilliset toimintasuunnitelmat, jotka toimivat siltana yhteistyöohjelman poliittisten painopisteiden ja tavoitteiden ja sektorilla toteutettavien toimien välillä.
Energiapolitiikan ministerineuvosto on hyväksynyt yhteistyöohjelman 3. lokakuuta 2024, ja se on voimassa 31. joulukuuta 2030 asti.