Siirry sisältöön

Tavoite 2: Pohjolan ja Baltian alue on turvallinen, verkottunut ja integroitunut

Yhteenliitetyt, turvalliset ja vakaat digitaaliset infrastruktuurit, jotka ovat yhteentoimivia Pohjolassa ja Baltiassa yli maarajojen, ovat olennainen osatekijä ja mahdollistaja pyrkiessämme maailman integroituneimmaksi alueeksi. Pohjoismaiden ja Baltian maiden digitalisaatioaste on jo nyt hyvin suuri ja perustuu digitaalisten palveluiden, taitojen ja verkkoyhteyksien laajaan saatavuuteen ja käyttöön kussakin maissa. Kun digitalisaatioasteeseen yhdistetään keskinäinen luottamus ja alueen maiden samanhenkisyys, se luo edellytyksiä tavoitella monenvälisyyden etuja ja tehdä Pohjoismaista ja Baltian maista maailman digitaalisesti verkottunein alue. Tämän saavuttamiseksi tarvitaan yhteisiä toimia, joilla vahvistetaan entisestään rajat ylittävää digitaalista infrastruktuuria ja edistetään yleisesti Pohjoismaiden ja Baltian maiden yhteisiä etuja eurooppalaisella ja globaalilla tasolla.
jens_lindström-digital_care-9206.jpg
Yhteentoimivuus ja yhdenmukaistettu sääntelykehys ovat yhdentymisen ja kilpailukyvyn mahdollistajia. Jatkossa on entistä tärkeämpää tehdä yhteistyötä, joka liittyy uusien ja nykyisten EU-säädösten kehittämiseen ja täytäntöönpanoon. Kehittämällä yhdessä standardeja, jotka mahdollistavat datan jakamisen yli rajojen, voimme lisätä digitaalista ja datavetoista vuorovaikutusta keskeisten pohjoismaisten ja baltialaisten sidosryhmien välillä niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla.

Osatavoite 2.1: Pohjolan ja Baltian yhteinen rajat ylittävä digipalvelualue

Tämä tarkoittaa yhteisten edellytysten kehittämistä sille, että julkiset ja yksityiset toimijat voivat tarjota digipalveluitaan yli rajojen. Samalla on koordinoitava ja vahvistettava Pohjoismaiden ja Baltian maiden pyrkimyksiä, jotka liittyvät harmonisointiin, täytäntöönpanoon ja ajankohtaiseen kehitykseen vaikuttamiseen Euroopassa ja kansainvälisesti. Tavoitteeseen sisältyy yhteistyötä, joka keskittyy digitaalisten infrastruktuurien keskeisiin osatekijöihin, kuten digitaalisten identiteettien yhteentoimivuuteen, datanjakomalleihin sekä keskeisten palvelujen tarjoamiseen Pohjolan ja Baltian alueen liikkuvuuden tukemiseksi. Käytännön tulosten saamiseksi työn tärkeänä osana on oltava koordinaatio ja yhteistyö keskeisten palvelualueiden ja niistä vastaavien yksiköiden kanssa. Se edellyttää myös jatkuvaa ja nykyistä tiiviimpää yhteistyötä EU-sääntelyn täytäntöönpanossa alueellamme.

Osatavoite 2.2: Digiturvalliset, tehokkaat ja inklusiiviset julkiset palvelut

Jotta luottamus digipalveluihin voisi säilyä, tarvitsemme vakaita ja turvallisia digipalveluita, käyttäjien yksityisyyden suojaamista ja henkilötietojen turvallista ja luotettavaa tallentamista ja käsittelyä tavalla, joka antaa kaikille paremmat mahdollisuudet hallita omia tietojaan. Luottamus taas muodostaa digitaalisen siirtymän perustan. Digipalveluiden tietoturvan jatkuva kehittäminen voi kuitenkin heikentää palveluiden saavutettavuutta, ellei muutoksia toteuteta harkiten. Sisäänrakennetun turvallisuuden on kuljettava käsi kädessä käytettävyyden ja inklusiivisen suunnittelun kanssa.

Osatavoite 2.3: Digitaaliseen infrastruktuuriin liittyvän koordinaation lisääminen

Hyödynnetään ja vahvistetaan alan nykyistä yhteistyötä ja kehitetään sen pohjalta alueellinen ääni, jolla on vaikutusvaltaa rajat ylittäviä digitaalisia infrastruktuureja koskevissa asioissa Euroopassa ja kansainvälisesti. Tämä voitaisiin saavuttaa yhdistämällä ja koordinoimalla digitaalisiin infrastruktuureihin liittyviä lukuisia toimia, aloitteita ja asiantuntijoita sekä kytkemällä kunkin maan kansalliset painopistealueet digitalisaatioministerineuvoston tavoitteisiin ja osatavoitteisiin. Keinona voisi olla esimerkiksi se, että pyritään tuomaan yhteen keskeisten osa-alueiden vastuulliset toimijat kustakin maasta ja perustamaan rajat ylittäviä foorumeita, joilla voitaisiin ankkuroida ja vahvistaa digi-infraan liittyviä kysymyksiä ja edistää turvallisten yhteyksien ja liikkuvuuden lisäämistä alueella. 
Yhteistyöhön voi sisältyä yhteistyöverkostojen edistäminen Pohjolan ja Baltian alueella, 5G- ja sitä uudemman tekniikan edistymistä koskevan viestinnän ja teknisen keskustelun helpottaminen sekä Pohjoismaiden ja Baltian maiden sääntely-ympäristön kannalta keskeisten haasteiden ja nousevien trendien tunnistaminen.

Osatavoite 2.4: Datan yhteis- ja uudelleenkäytön lisääminen

Pyritään mahdollistamaan datan yhteis- ja uudelleenkäytön lisääminen Pohjoismaiden ja Baltian maiden välillä, mikä kytkeytyy läheisesti muihin osatavoitteisiin ja täydentää olemassa olevia aloitteita. Tämä voidaan toteuttaa rakentamalla yhteisymmärrystä, tuottamalla ja jakamalla tietoa sekä mukautumalla keskeisiin datanjakomalleihin yhteisillä toimilla, jotka liittyvät harmonisointiin ja vaikuttamiseen aihetta koskevassa kansainvälisessä kehitystyössä, sekä pyrkimällä kytkemään nämä toimet kunkin maan kansallisiin teknisiin, semanttisiin ja sääntelykeskusteluihin.