Yhteistyöohjelman poliittiset painopistealueet perustuvat Pohjoismaiden ja Baltian maiden digitalisaatioministerien sitoumukseen, jonka mukaan alueemme säilyttää asemansa digitalisaation edelläkävijäalueena ja on maailman digitaalisesti integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä. Samalla on varmistettava, että digitalisaatiosta hyötyvät alueen kaikki asukkaat iästä, sukupuolesta, varallisuudesta, koulutuksesta tai digitaidoista riippumatta.
Digitalisaatioministerineuvosto tekee läheistä yhteistyötä muiden ministerineuvostojen kanssa ja edistää julkisen sektorin kykyä vastata ihmisten ja yritysten tarpeisiin, EU-sääntelyn yhdenmukaista täytäntöönpanoa sekä alueellista liikkuvuutta ja verkottuneisuutta. Digitalisaatioministerineuvosto pyrkii myös edistämään digitaitoja ja -osaamista, digitaalisten tekniikoiden vastuullista käyttöä sekä johtoaseman saavuttamista vihreän ja digitaalisen rinnakkaissiirtymän ja kestävän kasvun toteutuksessa. Digitalisaatioministerineuvosto tekee yhteistyötä, joka liittyy sovittuihin eurooppalaisiin standardeihin, infrastruktuuriin, datan yhteiskäyttöön, data-avaruuksiin ja datan yhteentoimivuuteen sekä yhteenliitettävyyteen Euroopan unionin soveltuvien aloitteiden ja lakien mukaisesti.
Pohjoismaat ja Baltian maat voivat olla digitaalisen siirtymän edelläkävijöitä EU:ssa ja kansainvälisesti osoittamalla, että digitaalisia tekniikoita ja digitaalista dataa voidaan käyttää ja jakaa oikeudenmukaisesti, avoimesti, turvallisesti, vastuullisesti ja demokraattisesti. Yhteistyöllä voidaan vahvistaa Pohjoismaiden ja Baltian maiden ääntä kansainvälisillä foorumeilla ja vaikuttaa siten kyseisten foorumien politiikkaan ja suuntaviivoihin, jotta ne olisivat omien arvojemme ja olemassa olevien rakenteiden mukaisia.
Nyt eletään nopean teknisen kehityksen aikaa. Tämä yhteistyöohjelma esittelee Pohjoismaiden ja Baltian maiden digitalisaatioyhteistyön yleistavoitteet ja perustuu nykyiseen yhteistyöhön sekä yhteisiin arvoihimme ja visioon turvallisemmasta, vihreämmästä ja vapaammasta alueesta vuonna 2030.
Haasteet ja mahdollisuudet, jotka vaikuttavat yhteistyöohjelman tavoitteiden saavuttamiseen, ovat kytköksissä globaaleihin haasteisiin ja trendeihin: