Siirry sisältöön

Tavoite 1: Pohjolan ja Baltian alue on edelläkävijä vihreän ja digitaalisen siirtymän toteuttajana

Datan ja uusien tekniikoiden käytön lisääminen on olennaisen tärkeää, jotta voisimme valjastaa digitalisaation potentiaalin ja edistää samalla vihreää siirtymää. Vihreään ja digitaaliseen teknologiaan liittyvä osaaminen ja tietoisuus ovat alueelle kilpailuetu. Ne tarjoavat välineitä vihreän ja digitaalisen siirtymän kunnianhimoiseen edistämiseen ja vauhdittamiseen EU:ssa ja sen ulkopuolella sekä edelläkävijyyteen näiden rinnakkaisten siirtymien toteuttamisessa.
Vaikka vihreä ja digisiirtymä kytkeytyvät läheisesti toisiinsa, lisäponnisteluja tarvitaan datan ja digiratkaisujen hyödyntämiseksi työssä, jossa ratkotaan tieto- ja viestintätekniikoiden omia kestävyyshaasteitä ja pienennetään niiden ilmasto- ja ympäristöjalanjälkeä. Jotta digitaalisesta siirtymästä tulisi aidosti vihreän siirtymän ajuri, meidän on puututtava myös digiratkaisujen energiankulutukseen ja päästöihin sekä niiden tuottamaan sähkö- ja elektroniikkalaiteromuun.
louis-maniquet-71QXQUSC_Do-unsplash.jpg

Osatavoite 1.1: Vahvempaa osaamista, tietämystä ja tutkimusta siitä, miten digitalisaatio, datan hyödyntäminen ja datan jakaminen voivat vauhdittaa vihreää siirtymää

Datan jakamiseen, digiratkaisujen käyttöönottoon ja uusien tekniikoiden hyödyntämiseen liittyvää yhteistyötä voidaan edistää yhdessä muiden ministerineuvostojen (kuten kestävän kasvun ministerineuvoston tai ympäristö- ja ilmastoasiain ministerineuvoston) kanssa. Esimerkkeinä voidaan mainita osallistuminen digitaalisen kaksosteknologian kehittämiseen ja pilotit, jotka esittelevät harmonisoituun, yhteentoimivaan ja jaettuun dataan perustuvia työkaluja datavetoisen päätöksenteon edistämiseksi: FAIR-periaatteiden hyödyntäminen, sidosryhmien auttaminen tietoon perustuvassa päätöksenteossa ja yhteisten resurssien datavetoisen hallinnoinnin nostaminen uudelle tasolle.

Osatavoite 1.2: Digiratkaisujen myönteiset ympäristövaikutukset

Tieto- ja viestintätekniikan vihertämiseen liittyvä yhteistyö voisi sisältää parhaiden käytäntöjen ja kansallisten kokemusten jakamista sekä standardeihin ja harmonisointiin liittyvää yhteistyötä, jossa keskitytään digiratkaisujen energiankulutukseen ja päästöihin sekä sähkö- ja elektroniikkalaiteromuun.  Muita keinoja ovat asiantuntemuksen jakaminen, yhteiset tutkimushankkeet sekä yhteistyö, jossa otetaan käyttöön ja vaikutusarvioidaan innovatiivisia tekniikoita, jotka optimoivat prosesseja, vähentävät ympäristövaikutuksia ja lisäävät yleisesti kestävää kehitystä Pohjolan ja Baltian alueella.