Siirry sisältöön

Tavoite 3: Maa- ja metsätalous-, kalastus-, vesiviljely- ja elintarvikealan häiriönsietokyvyn ja resilienssin vahvistaminen

Häiriönsietokykyisten järjestelmien ja rakenteiden luominen yhdessä maa- ja metsätalous-, kalastus-, vesiviljely- ja elintarvikealalle on tärkeää pohjoismaisen yhteistyön kannalta ja tällä odotetaan olevan myönteinen vaikutus kaikkiin kolmeen strategiseen painopistealueeseen: vihreä Pohjola, kilpailukykyinen Pohjola ja sosiaalisesti kestävä Pohjola.
online-Vesterålen - Slaying the catch-Fredrik Ahlsen - Visit Norway.png

Osatavoite 3.1: Pohjoismainen yhteistyö häiriönsietokyvyn (resilienssin) vahvistamiseksi

Seurataan maa- ja metsätalous-, kalastus-, vesiviljely- ja elintarvikeasiain ministerineuvoston aloittamaa työtä resilienssin ja valmiuden parantamiseksi lisäämällä tietoa, vuoropuhelua ja yhteistä näkemystä pohjoismaisen yhteistyön merkityksestä ja lisäarvosta alueellisen häiriönsietokyvyn vahvistamiseksi. Aloitetaan yhteiset toimet ja yhteistyö häiriönsietokykyisen pohjoismaisen biotalouden kehittämiseksi, johon voidaan sisällyttää elintarvike-, rehu- ja juomavesihuolto, eläinlääketieteen yhteistyö, One Health, bioenergia, geneettiset resurssit, ekosysteemien kunnostus ja yhteiset välttämättömiä tuotantopanoksia ja työvoimaa koskevat strategiat. Tuetaan rakenteiden, verkostojen ja yhteistyön luomista eri yhteiskunnallisten toimijoiden välille, mikä edistää viestinnän yksinkertaistamista, tiedon jakamista ja osaamisen kehittämistä Pohjoismaiden välillä.

Osatavoite 3.2: Strategisen yhteistyön lisääminen lähialueilla

Tuki Itämeren alueella Baltian maiden ja arktisten alueiden kanssa toteutettaviin aloitteisiin yhteisen häiriönsieto­kyvyn vahvistamiseksi lähialueilla tapahtuvien kriisien varalta. Vahvistetaan läntisten naapurimaiden kanssa tehtävää yhteistyötä ilmastonmuutoksen seurausten ja muuttuneen geopoliittisen todellisuuden ja siitä seuranneiden kriisien kohtaamiseksi. Tuki lähialueiden toimijoiden kanssa toteutettaviin yhteisiin panostuksiin osatavoitteen 3.1 pohjalta tehtävien analyysien ja priorisointien pohjalta (ks. edellä).

Osatavoite 3.3: Kansainvälisen yhteistyön vahvistaminen

Vahvistetaan Pohjoismaiden näkemyksiä Agenda 2030:n ja kestävän kehityksen tavoitteiden parissa tehtävää kansainvälistä yhteistyötä niiltä osin, jotka ovat erityisen tärkeitä maa- ja metsä-, kalastus-, vesiviljely- ja elintarvikealan kannalta. Lisätään kansainvälistä yhteistyötä häiriönsietokyvyn parantamiseksi globaalien haasteiden osalta verkostojen ja rajat ylittävän, varautumista, vuoropuhelua ja kokemustenvaihtoa koskevan kapasiteetin avulla. Tuki globaaleja politiikkaprosesseja ja kansainvälisiä foorumeita varten tarvittaviin yhteis­pohjoismaisiin toimiin.