Siirry sisältöön

Tavoite 1: Maa- ja metsätalous-, kalastus-, vesiviljely- ja elintarvikealalla toteutettavan vihreän siirtymän vahvistaminen

Tällä tavoitteella edistetään ensisijaisesti vihreää Pohjolaa koskevaa strategista painopistealuetta lisäämällä tietoa siitä, miten vihreä siirtymä voidaan saavuttaa maa- ja metsätalous-, kalastus-, vesiviljely- ja elintarvikealalla. Tavoitteella edistetään myös kilpailukykyistä Pohjolaa koskevaa strategista painopistealuetta, sillä tehokkaan ja kestävän käytön ja energiankäytön voidaan odottaa vahvistavan alkutuotannon ja jalostusketjujen kilpailukykyä. Terveellinen ja kestävä elintarvikekulutus edistää myös sosiaalisesti kestävää Pohjolaa koskevaa strategista painopistealuetta edistämällä terveellistä elämäntapaa ja parantamalla kansanterveyttä.
anna_hållams-garden_lunch-7007.jpg

Osatavoite 1.1: Luonnonvarojen kestävä hallinnointi

Tuki pohjoismaiselle yhteistyölle ja kestäviä ratkaisuja edustavien pohjoismaisten toimijoiden vuoropuhelun edistäminen maa- ja metsätalous-, kalastus-, vesiviljely- ja elintarvikealalla luo tasapainoisen rinnakkaiselon resurssien käytön, luonnon ja muiden etujen välille maa- ja merialueilla. Kestävää ja integroitua hallintaa sekä geneettisten resurssien, maalla ja merellä olevien resurssien ja Pohjolan luonnon monimuotoisuuden kestävää käyttöä koskevan tiedon lisääminen ja kehittäminen edelleen. Kehitetään edelleen geneettisesti erilaisia, ilmastonmuutokseen sopeutettuja viljelykasveja, kasveja, kotieläimiä ja kalantuotantoa edistäen tällä tavoin kestävää elintarviketuotantoa.

Osatavoite 1.2: Sopeutuminen ilmastonmuutokseen ja ympäristö- ja ilmastovaikutusten vähentäminen maa- ja metsätalous-, kalastus-, vesiviljely- ja elintarvikealalla

Tuki politiikan kehittämiselle biotalouden sopeuttamiseksi ilmastonmuutokseen sekä ympäristö- ja ilmastovaikutusten rajoittamiseksi ja resurssitehokkaan kiertotalouden edistämiseksi koko biotalouteen perustuvassa ketjussa. Yhteistyö Pohjoismaille yhteisten haasteiden ratkaisemiseksi, jotka liittyvät ilmastonmuutokseen sopeutumiseen, maankäytön konflikteihin, luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen ja saastumiseen.

Osatavoite 1.3: Elintarvike­järjestelmien kestävä ja tehokas energiankäyttö

Tuki aloitteille, joilla edistetään Pohjoismaiden elintarvikejärjestelmien kestävää ja tehokasta energiankäyttöä – mukaan lukien biomassan hyödyntämisestä saatavat sivu- ja jäännöstuotteet. Kokemustenvaihdon edistäminen, joka mahdollistaa synergian ja kiertotalouden ratkaisujen tunnistamisen tuotantosektoreiden välillä ja edistää rinnakkaiselon ja verkostoitumisen ratkaisuja ja yhteisiä toimia innovatiivisten energiaratkaisujen saamiseksi.

Osatavoite 1.4: Terveellinen ja kestävä elintarvikekulutus Pohjoismaissa

Yhteispohjoismaisille aloitteille annettava tuki terveellisen elintarvikekulutuksen ja ruokaympäristöjen edistämiseksi, jotka edistävät terveellistä ja kestävää ruokavaliota sekä ruokahävikin vähentämistä koko arvoketjussa. Yhteistyö korkealaatuisen kuluttajaneuvonnan edistämiseksi, mukaan lukien Pohjoismaiden ravitsemussuosituksista, elintarvikepakkauksiin merkityistä ravintoarvomerkinnöistä ja muista elintarvikemerkinnöistä saatavat tiedot. Aloitteet elintarviketurvallisuuden ylläpitämiseksi riskianalyysien avulla sekä aloitteet sen varmistamiseksi, että saatavilla on kustannustehokkaita ja tietoon perustuvia analyysimenetelmiä, esimerkiksi silloin kun rehuihin ja elintarvikkeisiin lisätään sivutuotteita ja raaka-aineita, joissa on korkea kasviperäisten proteiinien pitoisuus.