Mahdollisuudet ja ratkaisut maa- ja metsätalous-, kalastus-, vesiviljely- ja elintarvikeasioiden politiikan alojen haasteisiin vuosina 2025–2030
Maa- ja metsätalous-, kalastus-, vesiviljely- ja elintarvikeasioiden politiikan alojen pääasialliset painopistealueet tulevina vuosina ovat seuraavat: vihreän siirtymän edistäminen edelleen kohti kestäviä elintarvikejärjestelmiä, jotka käsittävät terveellisen, kestävän ja häiriönsietokykyisen elintarvikehuollon Pohjoismaiden kasvavalle väestölle, terveyttä edistävän, turvallisen ja kestävän ruokavalion, vahvat rodut ja jalostusmateriaalin, eläinten hyvinvoinnin sekä eläin- ja kasvinterveyden. Perusedellytyksenä on kilpailukyvyn lisääminen maa- ja metsätalous-, kalastus-, vesiviljely- ja elintarvikealan tuotantoketjuissa luonnonvarojen tietopohjaisen ja kestävän hallinnoinnin ja käytön sekä uusiutuvien raaka-aineiden tuotannon ja jalostamisen avulla. Maa- ja metsätalous-, kalastus-, vesiviljely- ja elintarvikealan sektorien kansallista ja alueellista häiriönsietokykyä tulee vahvistaa ja sitä kautta edistää turvattua elintarvikehuoltoa.
Tarvitaan pohjoismaista yhteistyötä ratkaisujen löytämiseksi ja välttämättömiä pohdintoja näiden priorisoitujen tavoitteiden täyttämiseksi. Elintarviketurvallisuus on Pohjoismaissa pääasiallisesti hyvällä tasolla, mutta sään ääri-ilmiöt, huoltoketjujen haavoittuvuus, saasteet ja mahdollisesti vahingollisten vieraslajien leviäminen ovat esimerkkejä tulevaisuuden mahdollisista haasteista. Biotalouteen perustuvien elinkeinojen kilpailukyvyn lisääminen on edellytyksenä elintarvikehuollon vahvistamiselle, mutta samaan aikaan elintarvikehuoltoon vaikuttavat päästöjen vähentämiseksi tehtävät velvoitteet, luonnon monimuotoisuuden vaaliminen ja luonnonvarojen hallinnoinnin kestävyyden lisääminen. Vihreä siirtymä voi myös haastaa maa- ja metsätalouden, kalastuksen, vesiviljelyn ja poronhoidon tuotantotavoitteet; tässä voi syntyä muun muassa pinta-alan käyttöä koskevia kysymyksiä, kun maa- ja merialueita käytetään jatkuvasti useaan eri tarkoitukseen. Tämä lisää kilpailua alueista.
Uudet ideat, innovaatiot ja sellaisten hankkeiden resursoiminen, joilla on suuri vaikuttavuus, voivat edistää ratkaisuja, jotka edistävät kilpailukykyistä tuotantoa ja muuta yhteiskunnallista hyötyä auttaen samalla saavuttamaan ympäristö- ja ilmastotavoitteet. Monet ratkaisuista ovat poikkihallinnollisia ja sektorienvälisiä, minkä vuoksi toimien suunnitteluun vaikuttavat eri agendat ja tavoitteet. Siksi on tärkeää säilyttää poliittinen yhtenäisyys pyrkimyksissä kohti globaaleja tavoitteita, varsinkin kun jäljellä on vakavia haasteita pyrittäessä saavuttamaan vuodeksi 2030 asetetut tavoitteet.
Pääministerien kestävää meritaloutta ja vihreää siirtymää koskeva julkilausuma osoittaa, millainen vaikuttavuus poliittisella yhtenäisyydellä voi olla pohjoismaisen yhteistyön hyväksi. Julkilausuman tavoitteet pitävät sisällään yhteiset tutkimustoimet, tiedonvaihdon lisäämisen ja kansainvälisiä aloitteita koskevan pohjoismaisen osallistumisen vahvistamisen sekä kestävän merialueiden hallinnoinnin. Tavoitteet ovat konkretisoituneet merialueilla toteutettavien eri aloitteiden ansiosta, ja ne ohjaavat myös maa- ja metsätalous-, kalastus-, vesiviljely- ja elintarvikeasiain ministerineuvoston yhteistyöohjelmaa vuosille 2025–2030.
On selvää, että maa- ja metsätalous-, kalastus-, vesiviljely- ja elintarvikeasioiden politiikan alojen tarpeet ovat moninaiset, ja ne ylittävät käytettävissä olevat resurssit sekä kansallisten että yhteispohjoismaisten sektoritoimien tasolla. Siksi alueellinen yhteistoiminta on järkevää kansallisista toimista saatavan hyödyn maksimoimiseksi myös laajemmasta pohjoismaisesta näkökulmasta sekä synergiaedellytysten ja alueellisella tasolla tehtävän vaihdon lisäämiseksi. Pohjoismaisten viranomaisten ja asiantuntijoiden välisen yhteistyön lisääminen edistää kokemustenvaihtoa, innovointia ja yhteisiä tutkimustoimia pohjoismaisen hyödyn lisäämiseksi. Eri ministerineuvostojen ja yhteispohjoismaisten laitosten välinen yhteistoiminta mahdollistaa yhteiset toimet eri politiikan aloilla, joilla on vahva perusta yhteispohjoismaisessa tutkimuksessa ja innovoinnissa. Maa- ja metsätalous-, kalastus-, vesiviljely- ja elintarvikealan vakiintuneita verkostoja ja yhteistyörakenteita voidaan käyttää tehtäviin, joiden avulla kehitetään valmiutta ja kapasiteettia politiikan alan tuleviin haasteisiin. Pohjoismainen yhteistyö antaa Pohjoismaille myös mahdollisuuden puhua yhdellä äänellä kansainvälisissä yhteyksissä, joissa on järkevää nostaa esiin pohjoismainen näkökulma globaaleihin kysymyksiin.
Lisääntyvä digitalisaatio ja tekoälyn alalla tapahtuva kehitys vaikuttavat sekä haasteiden että mahdollisuuksien syntyyn maa- ja metsätalous-, kalastus-, vesiviljely- ja elintarvikealalla. Tätä analysoidaan pohjoismaisessa yhteistyössä edelleen, ja tavoitteena on muun muassa elintarvikkeiden aikaisempaa tehokkaampi analyysi ja testaus, kuluttajille suunnatun tiedon lisääminen ja zoonooseja ja eläintautiepidemioita koskevan tiedonvaihdon parantaminen yhteispohjoismaisen valmiuden vahvistamiseksi pohjoismaisissa biotalousketjuissa, sekä kalastusta, vesiviljelyä ja maa- ja metsätaloutta koskevien moninaisten etujen rekisteröinti ja kartoitus. Maiden viranomaiset voivat yhdessä analysoida digitalisaation myötä mahdollisesti esiintulevia haasteita tarjoten näin pohjaa yhteispohjoismaisille toimille kyberturvallisuutta koskevan valmiuden edistämiseksi ja muiden tällä politiikan alalla esiintyvien digitaalisten uhkakuvien torjumiseksi. Digitalisaation lisääminen on myös tärkeää vihreän ja sinisen sektorin tuotannon optimoinnissa, niin että voidaan vähentää resurssihukkaa, vähentää esimerkiksi torjunta-aineiden ja antibioottien käyttöä, lisätä osaamisen kehittämistä ja vahvistaa osaamista.