Maa- ja metsätalous-, kalastus-, vesiviljely- ja elintarvikeasiain ministerineuvoston yhteistyöohjelmassa kuvataan poliittiset painopistealueet ja tavoitteet kaudelle 2025–2030.
Ministerineuvostossa tehtävä työ kattaa maa- ja metsätalouden, kalastuksen, vesiviljelyn, elintarvikeasiat sekä poronhoidon. Ministerineuvoston toimialat tiivistetään usein pohjoismaiseksi biotaloudeksi, joka käsitteenä pitää sisällään luonnonvaroihin perustuvan talouden ja yhteiskunnallisen kehityksen. Biotalouden merkitys on suuri kaikissa Pohjoismaissa, ja maaseutualueilla sen merkitys on ratkaiseva. Biotalouden avulla luodaan hyvinvoivia ja häiriönsietokykyisiä yhteiskuntia, joissa kilpailukykyisillä yrityksillä on edellytykset menestyä.
Globaalit ilmiöt, kuten ilmastonmuutos, koronapandemia, epävakaat toimitusketjut ja viimeisimpänä geopoliittiset haasteet, joita on aiheutunut esimerkiksi Venäjän hyökättyä Ukrainaan, ovat aiheuttaneet paineita ministerineuvoston eri sektorien toimintaan. Pohjoismaiden on toimittava yhdessä, jotta maat löytävät ratkaisuja maa- ja metsätalous-, kalastus-, vesiviljely- ja elintarvikealan vihreän siirtymän toteuttamiseen tulevaisuudessa ja osana Pariisin ilmastosopimuksen ja Kunmingin-Montrealin kehyksen toteuttamista. Maiden on myös yhdessä löydettävä tasapaino luonnonvarojen käytön, luonnon ja muiden maankäyttöä ja merialueiden käyttöä koskevien etujen välillä. Tarvitaan alueellista yhteistoimintaa, jossa tutkimus- ja yritysmaailma ovat mukana. Kaudella 2025–2030 seuraavat kolme tavoitetta luovat suuntaviivat pohjoismaiselle yhteistyölle: 1) vihreän siirtymän vahvistaminen, 2) kilpailukyvyn lisääminen ja 3) resilienssin vahvistaminen.
Pohjoismaiden neuvosto, kansalaisyhteiskunta ja muut keskeiset toimijat ovat osallistuneet yhteistyöohjelman laatimiseen. Pohjoismaiden neuvosto ja pohjoismainen kansalaisyhteiskuntaverkosto Nordic Civ esittivät syyskuussa 2023 ehdotuksia poliittisiksi painopistealueiksi kaudelle 2025–2030. Ne otettiin huomioon ensimmäisen luonnoksen valmisteluprosessissa ja annettiin tiedoksi kaikille ministerineuvoston alaisille toimijoille. Lokakuussa 2023 järjestettiin vielä konsultaatiokierros yksityissektorin ja kansalaisyhteiskunnan edustajien kanssa, jotka jäsenmaat olivat nimenneet keskeisiksi toimijoiksi ministerineuvoston politiikan alalta.
Yhteistyöohjelma on ministerineuvoston toimintaa ohjaava asiakirja. Maa- ja metsätalous-, kalastus-, vesiviljely- ja elintarvikeasiain ministerineuvosto hyväksyi yhteistyöohjelman 19. kesäkuuta 2024, ja se on voimassa 31. joulukuuta 2030 asti.
Yhteistyöohjelman lähtökohtana on Pohjoismaiden ministerineuvostolle annettu toimeksianto avustaa visiotyössä, jonka tavoitteena on tehdä Pohjolasta maailman kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä. Kaikki Pohjoismaiden ministerineuvostot edistävät vision toteutumista kolmen strategisen painopistealueen avulla.