Gå till innehållet

Samarbete om EU-frågor och internationella frågor

Syftet med ministerrådets internationella arbete är att bidra till att nå sektorns mål, stärka nordiskt inflytande regionalt och globalt, och skapa mervärde för både MR-S och internationella aktörer genom att till exempel identifiera och främja gemensamma intressen, utbyta erfarenheter, skapa nya kontakter samt profilera nordiskt social- och hälsopolitiskt arbete. Samarbetet kan komplettera andra nationella eller regionala internationella initiativ, till exempel i närområdet där sektorn också fortsätter med gemensamma insatser med de baltiska länderna. 
I arbetet beaktar man Agenda 2030, internationella förpliktelser och aktuella internationella initiativ. Centralt i detta arbete står bland annat FN:s konvention om barns rättigheter (UNCRC ) och FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (UNCRPD).
Särskild vikt läggs vid samarbete och samordning kring EU-relaterade ämnen. Social- och hälsoområdet har blivit allt viktigare i EU-samarbetet och EU-samarbetet är omfattande, även om det övervägande kännetecknas av nationell kompetens. EU-initiativ inom social- och hälsoområdet tas upp till diskussion under mötena i MR-S, ÄK-S och i relevanta arbetsgrupper efter behov.
Andra relevanta internationella arenor är FN, WHO och OECD där samarbete kan beaktas i mån av relevans och möjlighet.