Stärka motståndskraften och hållbarheten för en trygg välfärd
Vi ska arbeta mot ett mer motståndskraftigt och hållbart Norden. Ett Norden som är flexibelt och förberett på samhälls- och globala kriser, såsom de vi har mött de senaste åren. Exempelvis utgör klimatkrisen också en hälsokris och kommer att vara en av utmaningarna för social- och hälsosektorn framöver. Omställning till en hållbar, lågutsläpps- och klimatanpassad social- och hälsosektor ska främjas. De nordiska länderna behöver även på grund av det försämrade omvärldsläget stå rustade för höjd beredskap. Norden ska ha en stark och hållbar hälsoberedskap och försörjningstrygghet. Norden behöver agera gemensamt mot antimikrobiell resistens, som utgör ett av de största hoten mot folkhälsan och möjligheten att i framtiden behandla infektioner samt använda moderna behandlingsformer. Norden ska vara en plats där alla kan känna sig trygga – både fysiskt och socialt, och där fler kan bidra med det de är bra på. När det är relevant ska de omgivande regionerna och övrigt internationellt samarbete tas i beaktande.
Med utgångspunkt i detta ser Nordiska ministerrådet för social- och hälsopolitik följande tre former av insatser som genomgripande relevanta för att genomföra samarbetsprogrammet:
För att möta de rådande utmaningarna inom hälso- och socialområdet har Ministerrådet för social- och hälsopolitik enats om att de gemensamma nordiska insatserna under perioden 2025–2030 ska bidra till följande målsättningar och delmål.