Gå till innehållet

Bakgrund

Den nordiska välfärdsmodellen är universell med bärande princip om fri och lika tillgång för alla. Alla invånare i Norden ska ha möjlighet att leva goda och hälsosamma liv, och samtidigt kunna motta god hjälp när behovet uppstår. Norden som region står emellertid inför en rad utmaningar som kräver att Ministerrådet för social- och hälsopolitik arbetar målinriktat och ambitiöst.

Möta de strukturella utmaningar som pressar de nordiska välfärdssystemen

Bristen på arbetskraft, den demografiska utvecklingen samt ökande komplexa behandlingsbehov kräver bättre arbetsmetoder där resurser och kompetenser utnyttjas mest effektivt. Digitala och välfärdsteknologiska lösningar, tidigare och mer riktade förebyggande och främjande insatser samt stärkt samarbete över discipliner, specialiseringar och geografi kan bidra till nya och bättre behandlingar. Det finns också behov av en gemensam nordisk syn på hur vi rekryterar, behåller och kontinuerligt vidareutbildar arbetskraften på ett meningsfullt sätt. Ökat samarbete med och stöd till det engagerade civilsamhället bör också vara i fokus.

Öka inkludering, mobilitet och lika möjligheter för alla

Vi ska bibehålla och utveckla Norden som en region med lika möjligheter och rättigheter för alla, hög sysselsättning, sund ekonomi, högt förtroende samt starka välfärds- och hälsovårdssystem. Därför ska vi fortsätta arbeta för att främja lika möjligheter och för att undvika att människor hamnar på efterkälken på grund av socioekonomiska förhållanden, begränsade erbjudanden i glesbefolkade områden samt erbjudanden, som kan verka komplexa och svårtillgängliga för den enskilde som söker hjälp inom social- och hälsosektorn. Vi ska samtidigt arbeta för att begränsa ojämlikheten i hälsa. Det folkhälsopolitiska och hälsofrämjande arbetet ska därför prioriteras och intensifieras för att skapa förutsättningar för god och jämlik hälsa i Norden.

Stärka motståndskraften och hållbarheten för en trygg välfärd

Vi ska arbeta mot ett mer motståndskraftigt och hållbart Norden. Ett Norden som är flexibelt och förberett på samhälls- och globala kriser, såsom de vi har mött de senaste åren. Exempelvis utgör klimatkrisen också en hälsokris och kommer att vara en av utmaningarna för social- och hälsosektorn framöver. Omställning till en hållbar, lågutsläpps- och klimatanpassad social- och hälsosektor ska främjas. De nordiska länderna behöver även på grund av det försämrade omvärldsläget stå rustade för höjd beredskap. Norden ska ha en stark och hållbar hälsoberedskap och försörjningstrygghet. Norden behöver agera gemensamt mot antimikrobiell resistens, som utgör ett av de största hoten mot folkhälsan och möjligheten att i framtiden behandla infektioner samt använda moderna behandlingsformer. Norden ska vara en plats där alla kan känna sig trygga – både fysiskt och socialt, och där fler kan bidra med det de är bra på. När det är relevant ska de omgivande regionerna och övrigt internationellt samarbete tas i beaktande.
Med utgångspunkt i detta ser Nordiska ministerrådet för social- och hälsopolitik följande tre former av insatser som genomgripande relevanta för att genomföra samarbetsprogrammet:
  • Förebyggande, främjande och tidiga insatser
  • Digitalisering och innovativa lösningar
  • Civilsamhällssamverkan och -involvering
För att möta de rådande utmaningarna inom hälso- och socialområdet har Ministerrådet för social- och hälsopolitik enats om att de gemensamma nordiska insatserna under perioden 2025–2030 ska bidra till följande målsättningar och delmål.