Gå till innehållet

Mål 3: De nordiska samhällena ska rymma och inkludera alla

Vi vet att deltagande – att vara en del av meningsfulla gemenskaper och att kunna bidra och känna sig uppskattad av andra – bidrar till att öka tilliten och är nödvändigt för att trivas på lång sikt. Därför bör ingen stå utanför eller känna sig bortglömd av samhället och relationerna runt omkring dem. Vissa invånare kämpar dock med utanförskap i form av arbetslöshet, geografisk isolering, hemlöshet, fysiska och psykiska sjukdomar, låg inkomst eller begränsade möjligheter till deltagande och inkludering på grund av bristande tillgänglighet eller brist på anpassat stöd. Vi måste söka lösningar så att alla grupper kan inkluderas, bidra och uppnå sin fulla potential. Att stärka förtroendet mellan människor och upprätthålla sammanhållningen i samhället är allt viktigare i samhällen med stor diversitet.
phia_bergdahl-wheelchair_floorball-10507.jpg

Delmål 3.1: Alla ska ha lika möjligheter att leva goda, självständiga liv

Inte alla invånare har idag möjlighet att förverkliga sin fulla potential och klara sig själva. Därför måste vi utveckla fler lättillgängliga digitala lösningar, som möjliggör deltagande i exempelvis utbildning, arbete och gemenskaper trots geografiskt avstånd och/eller fysisk och psykisk förmåga. Välfärds­teknologiska lösningar och förstärkta digitala hälso- och socialtjänster är nödvändiga för att kunna ge möjlighet till tidigt stöd och hjälp och underlätta ett mer självständigt liv. Samtidigt måste vi undersöka hur de mest utsatta grupperna, som kämpar med exempelvis hemlöshet, beroende av droger och alkohol eller andra stora sociala utmaningar, kan få det stöd de behöver.

Delmål 3.2: Alla barn och unga ska få en plats i gemenskapen och lika möjligheter att växa upp i trygghet, stabilitet och med goda framtidsutsikter

De omständigheter som präglar barnets uppväxt kan påverka hälsan och välbefinnandet både tidigt och senare i livet. Erfarenheter av att stödja barn och unga för att bidra till en hälsosam, trygg uppväxt och övergång till vuxenlivet måste utvecklas och spridas över Norden. En betydande användning av skärm och digitala medier hos barn och unga riskerarar förutom att de utsätts för skadligt innehåll på nätet, även att viktiga hälsofrämjande aktiviteter trängs undan. Kunskap om förebyggande åtgärder för att trygga barn och ungas välbefinnande, bland annat i förhållande till användningen av skärm och digitala medier, bör spridas mellan de nordiska länderna och nordiskt samarbete bör främjas.

Delmål 3.3: Alla ska ha möjlighet att delta i meningsfulla och uppbyggande gemenskaper

Alla ska ha möjlighet att vara en del av en meningsfull gemenskap oavsett bakgrund och omständigheter. Inte alla har emellertid denna möjlighet idag. Det gäller till exempel de, som lever och bor i glesbefolkade områden, har dålig ekonomi, lever med funktionsnedsättningar, har psykiska eller och sociala utmaningar på andra sätt. Vi bör arbeta målmedvetet för att förbättra stödet för att dessa grupper ska kunna delta i gemenskaper, idrottsevenemang, föreningsliv och andra aktiviteter som de drömmer om att vara en del av. Samtidigt skall det finnas förebyggande insatser och goda, alternativa gemenskaper för barn och unga, som riskerar att stå utanför både utbildning och arbetsliv. Här kan aktörer och initiativ från civilsamhället spela en avgörande roll. Denna roll bör utvecklas ytterligare.