Siirry sisältöön

Tavoite 3: Vahvistetaan Pohjolan kulttuurista ja kielellistä monimuotoisuutta ja edistetään Pohjolan yhteenkuuluvuuden, luottamuksen ja integraation lisääntymistä

Sosiaalisesti kestävä Pohjola

Kulttuuri- ja kieliyhteistyö luo yhteisöllisyyttä, ymmärrystä ja luottamusta Pohjolan kansojen välille ja edistää alueen entistä suurempaa integraatiota. Lasten ja nuorten pohjoismaista kulttuuria, kulttuuriperintöä ja pohjoismaisia kieliä ja viittomakieliä koskeva osaaminen ja niiden saatavuus edistävät yhteenkuuluvuutta ja viihtyvyyttä ja tarjoavat mahdollisuuksia luovaan kehitykseen, sananvapauteen ja demokraattiseen osallistumiseen. Kulttuuriyhteistyöllä tuetaan kulttuuria yleisenä yhteiskunnallisena hyödykkeenä sekä vahvaa ja monipuolista kulttuurielämää, joka on osallistavaa ja kaikkien saavutettavissa. Kielipoliittista yhteistyötä kehitetään ja priorisoidaan pitäen painopisteinä pohjoismaisten pienten kielten säilyttämistä, kieliteknologian kehittämistä sekä lasten ja nuorten kulttuurin ja kielten ymmärryksen kehittämistä. Pohjoismaisen kielipoliittisen julistuksen toteutumista seurataan yhteistyössä koulutus- ja tutkimusministerineuvoston kanssa.
ann-sofi_rosenkvist-culture_for_children-5300.jpg

Osatavoite 3.1: Pohjoismaiselle kulttuuriyhteistyölle on luotu hyvät ja ennakoitavat puitteet.

Osatavoite 3.2: Osallistuminen pohjoismaiseen kulttuurielämään, joka edistää osallisuutta, monimuotoisuutta ja tasa-arvoa, on lisääntynyt.

Osatavoite 3.3: Lasten ja nuorten kiinnostusta pohjoismaista kulttuuria ja pohjoismaisten kielten käyttöä kohtaan on vahvistunut.