Siirry sisältöön

Tavoite 3: Pohjoismaat ovat pienentäneet ekologista jalanjälkeään kiertotalouden avulla ja edistävät vaarallisten kemikaalien ja saasteiden torjuntaa maailman­laajuisesti ja paikallisesti

Pohjoismaat eivät nykyisellään elä planeettamme rajoissa, ja niiden on vähennettävä kielteisiä ympäristövaikutuksiaan tehostamalla resurssien käyttöä ja panostamalla kiertotalouteen. Pohjoismaiden yritykset ovat kaiken kaikkiaan hyvin kilpailukykyisiä EU:ssa ja maailmanlaajuisesti, mikä johtuu muun muassa maidemme tiukoista ympäristövaatimuksista, yritysten aktiivisuudesta ja kansalaisten sitoutumisesta ympäristöasioihin. Pohjoismaiden on tärkeää jatkaa työtään elinkeinoelämän ympäristö- ja ilmastotavoitteiden edistämiseksi. Näin edistämme sekä kilpailukykyä, hyvinvointia että ympäristönäkökohtia. Meidän on yhdessä jatkettava kiertotaloussiirtymän edistämistä ehkäisemällä vaarallisten aineiden esiintymistä, ehdottamalla jätteiden syntyä ehkäiseviä toimia, vaikuttamalla tuotepolitiikkaan ja osallistumalla uusien rahoitusratkaisujen ja kiertotalouden liiketoimintamallien kehittämiseen. Virallisen ympäristömerkin kaltaiset vapaaehtoiset välineet ovat tärkeitä, ja ne voivat toimia askelmerkkeinä kuluttajille ja yrityksille, jotka haluavat olla edelläkävijöitä. Pohjoismainen ympäristömerkki, Joutsenmerkki, on tehokas, tunnettu ja vakiintunut väline, jolla voidaan vauhdittaa siirtymää.
Meidän on jatkettava yhteistyötä ja kehitettävä uusia toimia sen työn pohjalta, jota olemme jo tehneet vähentääksemme kemikaalien ja saasteiden haitallisia vaikutuksia ihmisiin ja ympäristöön. Yhdessä maidemme asukkaiden ja yritysten kanssa meidän on pyrittävä muuttamaan käyttäytymistä ja tehtävä työtä lainsäädännön, standardoinnin, valvonnan, innovoinnin, viestinnän ja tutkittuun tietoon perustuvien tosiasioiden parissa. Pohjoismaisessa yhteistyössä on jatkossakin priorisoitava muovijätteen torjuntaa Pohjoismaissa, maailmanlaajuisesti ja paikallisesti. Ympäristörikollisuus, kuten laiton jätteenkäsittely, on ala, jossa yhteistyötä on todennäköisesti vahvistettava jatkossa.
mål 3.jpg

Osatavoite 3.1: Osallistumme neuvotteluihin kunnianhimoisesti ja panemme aktiivisesti täytäntöön esimerkiksi kemikaaleihin, jätteisiin, saasteisiin ja muoviin liittyviä kansainvälisiä sopimuksia.

Pohjoismaisen yhteistyön tulee toimia kansainvälisten prosessien määrätietoisena vauhdittajana. Meidän on jatkettava viitoittamallamme tiellä kysymyksissä, jotka liittyvät esimerkiksi maailmanlaajuiseen toimintamalliin kemikaalien ja jätteiden hallinnalle, merten roskaantumiseen ja uudesta kansainvälisestä muovisopimuksesta käytäviin neuvotteluihin. Meidän on jatkossakin yhdessä osallistuttava EU:n aloitteiden kehittämiseen ja täytäntöönpanoon esimerkiksi tuotelainsäädännön ja jätteiden syntyä ehkäisevien toimien alalla. Meidän on näkyvöitettävä saastumiseen ja resurssitehokkuuteen liittyvää yhteistyötämme ja edistettävä sen avulla kansainvälisten sopimusten ja prosessien täytäntöönpanoa.

Osatavoite 3.2: Edistämme kiertotalousratkaisuja, jotka kannustavat yrityksiä resurssitehokkaaseen suunnitteluun ja tuotantoon ja maidemme asukkaita kestävään kuluttamiseen.

Kiertotalous vähentää neitseellisten luonnonvarojen käyttöä ja vaikuttaa siten myönteisesti luontoon. Kiertotaloussiirtymä edellyttää suunnittelun, tuotannon, tuotantomenetelmien valinnan ja kulutustottumusten muuttamista. Edellytetään myös kannustimia sellaisten liiketoimintamallien käyttöön, joilla edistetään esimerkiksi tuotteiden elinkaaren pidentämistä, materiaalien kierrätystä ja uudelleenkäyttöä sekä tehokasta viestintää ja tiedonvälitystä. Taloudellisia ja sääntelyyn perustuvia esteitä on poistettava, jotta kiertotalouden liiketoimintamallit voivat kilpailla samoilla ehdoilla / samalla tasolla kuin perinteiset lineaariset liiketoimintamallit.
Pohjoismaisen yhteistyön on edistettävä innovatiivisten ratkaisujen ja rajat ylittävän yhteistyön kehittämistä silloin, kun yhteispohjoismaiset markkinat voivat mahdollistaa esimerkiksi uudelleenkäyttö- ja kierrätysratkaisujen kehittämisen etenkin rakennusalalla. Tärkeitä ohjauskeinoja ovat esimerkiksi julkiset hankinnat, ympäristömerkintä, taloudelliset kannustimet, koulutus, ekosuunnittelu ja tuottajavastuu. Rakennus- ja purkujäte, muovi, tekstiilit, kriittiset raaka-aineet sekä vaarallinen jäte ovat erityisen priorisoituja aloja.

Osatavoite 3.3: Vähennämme kemiallisista aineista ja tuotteista ihmisille ja ympäristölle aiheutuvia riskejä luopumalla vaarallisten kemikaalien käytöstä, tuottamalla uutta tietoa ja informoimalla tärkeitä kohderyhmiä.

Kiertotalouden saavuttamiseksi tarvitaan myrkyttömiä kiertokulkuja. Pohjoismaat ovat jo pitkään tehneet kemikaalialan yhteistyötä hyvällä menestyksellä. Maiden tuleekin yhdessä jatkaa työtä sen varmistamiseksi, ettei tuotteissa esiinny vaarallisia aineita eikä kiertotaloudessa käytetä ongelmallisia aineita. Turvallisten ja kestävien tuotteiden ja tavaroiden valmistusta on edistettävä suunnittelun avulla. Meidän on jatkettava ja kehitettävä yhteistyötä ja nostettava sen keskiöön muun muassa vaarallisten aineiden käytön vähentäminen, yhteistyö EU-lainsäädännön täytäntöönpanovaiheessa, valvonta, riskinarviointi sekä esimerkiksi ihmisten terveyteen liittyvistä seulonta- ja seurantamenetelmistä ja -tiedoista saatujen kokemusten vaihto. Pohjoismaisessa työssä on myös kiinnitettävä huomiota muihinkin kuin kemikaalilainsäädännön alaisiin kemikaalikysymyksiin. Yhteistyössä on otettava siksi huomioon myös ilman ja veden laatuun, elintarvikkeiden kemikaalijäämiin sekä antibioottiresistenssiin liittyvä lainsäädäntö.

Osatavoite 3.4: Näkyvöitämme sitä, miten Pohjoismaiden asukkaat voivat elää ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää elämää planeetan rajoissa.

Pohjoismaiden asukkaat haluavat edistää kestävää kehitystä. Ympäristö- ja ilmastosektorin on kiinnitettävä huomiota erilaisiin arvoihin, kuten elinvoimaiseen luonto- ja kulttuuriympäristöön, puhtaisiin meriin, haitallisista kemikaaleista ja saasteista vapaaseen yhteiskuntaan sekä turvallisuuteen, jota voimme tuntea ilmastonmuutoksen vaikutuksista huolimatta. Samalla meidän on osoitettava, miten yksittäiset kansalaiset ja yritykset voivat tehdä ympäristö- ja ilmastonäkökulmasta kestäviä valintoja.