Ilmastonmuutoksen ja geopoliittisten haasteiden aikana pohjoismainen yhteistyö on tärkeää maittemme yhteisen hyvinvoinnin ja resilienssin kannalta. Yhdessä olemme vahvempia ja tunnemme olomme turvalliseksi, mikä yhdessä Pohjolan edelläkävijyyden kanssa auttaa meitä edistämään ympäristö- ja ilmastotyötä sekä omalla alueellamme että globaalisti.
Vuosien 2025–2030 yhteistyöohjelma pohjautuu YK:n määrittelemään kolminkertaiseen kriisiin. Ilmasto, luonnon monimuotoisuus, luonnon saastuminen ja kiertotalous ovat painopistealueita uudessa yhteistyöohjelmassa, jolla pyritään vahvistamaan pohjoismaista yhteistyötä siellä, missä siitä on pohjoismaista hyötyä. Pohjolan tulee edelleen olla vihreän siirtymän kärkipaikalla ja globaalisti kilpailukykyinen ja sosiaalisesti kestävä alue. Ilmasto- ja ympäristöasiat ovat globaaleja, ja tästä syystä Pohjoismailla on jatkossakin oltava voimakas ja selkeä ääni tehokkaiden ratkaisujen edistämiseksi kansainvälisissä ympäristö- ja ilmastoneuvotteluissa.
Vuosien 2025–2030 yhteistyöohjelmassa korostetaan haasteita, mutta myös mahdollisuuksia, jotka voivat auttaa haasteiden ratkaisemisessa. Haasteet koskevat muun muassa ilmastonmuutosta, jonka tahti kiihtyy koko ajan, luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä ja vaarallisten kemikaalien aiheuttamia kielteisiä vaikutuksia ihmiselle ja ympäristölle. Pohjoismailla on hyvät edellytykset käsitellä näitä haasteita ja edistää kiertotaloutta kunnianhimoisen ja tehokkaan ympäristö- ja ilmastopolitiikan sekä keskeisten toimijoiden, kuten elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan, kanssa tehtävän yhteistyön avulla. Samalla Pohjoismaiden ministerineuvostossa tehtävän yhteistyön tulee edistää kasvua ja lisätä kilpailukykyä. Tämän saavuttamiseksi meidän on itse parannettava yhteistyötä Pohjoismaiden ministerineuvoston eri sektorien välillä. Tällä tavoin voimme luoda hyvät edellytykset edessämme olevalle siirtymälle sekä Pohjoismaissa että globaalisti.
Yhteistyöohjelman avulla toivomme voivamme vahvistaa pohjoismaista ympäristö- ja ilmastoyhteistyötä, joka edistää sekä yhteisen vision saavuttamista Pohjolasta maailman integroituneimpana ja kestävimpänä alueena vuoteen 2030 mennessä että Pohjoismaiden vahvaa ja kunnianhimoista ääntä maailmanlaajuisessa ilmasto- ja ympäristötyössä.