Siirry sisältöön

Turvallisempi, vihreämpi ja vapaampi Pohjola

Pääministerin ja yhteistyöministerin alkusanat

Venäjän Ukrainaan tekemän raa’an ja laittoman hyökkäyksen seurauksena Pohjolan ja Euroopan turvallisuuspoliittinen tilanne on vakavampi kuin pitkään aikaan. Siksi yhteistyö ja demokratian puolustaminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan, samoin yhteiset ponnistelumme sen puolesta, että kaikilla ihmisillä on oikeus elää rauhassa ja vapaudessa.
Maillamme on yhteinen arvopohja, vahva demokraattinen perinne ja yhteinen historia. Tätä taustaa vasten olemme kehittäneet tapoja, joilla voimme yhdessä kohdata paitsi turvallisuuspoliittisia kriisejä ja haasteita, myös muun muassa ilmastoon ja ympäristöön, energiaan, rikollisuuden torjuntaan ja siviilivalmiuteen liittyviä haasteita. Ruotsi on puheenjohtajamaana täysin vakuuttunut siitä, että pohjoismaisen yhteistyön tiivistäminen entisestään on ratkaisevaa maiden yhteisen hyvinvoinnin ja resilienssin kannalta. Yhdessä olemme vahvempia ja voimme tuntea olomme turvatuksi.
Visio Pohjolasta maailman integroituneimpana ja kestävimpänä alueena vuoteen 2030 mennessä ohjaa Ruotsin puheenjohtajakauden työtä Pohjoismaiden ministerineuvostossa. Jatkamme työtä sen puolesta, että Pohjola on edelleen puhtaan siirtymän kärkipaikalla sekä globaalisti kilpailukykyinen ja sosiaalisesti kestävä alue yhteisesti laadittujen strategisten priorisointien mukaisesti.
Pohjoismainen yhteistyö toimii kasvumoottorina. Pohjola on monella tapaa yksi maailman kilpailukykyisimmistä alueista. Pohjola on maailman kahdenneksitoista suurin talousalue ja se voisi täten olla mukana G20-yhteistyössä. Pohjolassa on maailman johtavia teollisuusyrityksiä, ja olemme vihreän teknologian, liikkuvuuden, digitalisaation sekä tutkimuksen ja kehityksen edelläkävijöitä. Meillä on aihetta tuntea ylpeyttä monestakin asiasta. Taloudellinen vahvuutemme ja asemamme ei kuitenkaan ole vakio. On ratkaisevaa edelleen helpottaa yritysten ja ihmisten toimintaa yli rajojen.
Puheenjohtajakaudellaan Ruotsi keskittyy erityisesti rajat ylittävää liikkuvuutta ja integraatiota edistäviin toimiin. Tässä yhteydessä Ruotsi kiinnittää erityisesti huomiota yhteispohjoismaisiin työmarkkinoihin, jotka ovat 70 vuoden ajan palvelleet maitamme hyvin ja edistäneet maiden yhteistä hyvinvointia.
Ruotsi johtaa puheenjohtajakautensa aikana myös epävirallista pohjoismaista ja Pohjoismaiden ja Baltian kesken tehtävää ulko- ja turvallisuuspoliittista yhteistyötä. Pohjoismais-balttilaisen yhteistyön merkitys kasvaa entisestään. Tämän yhteistyön puitteissa Ukrainalle ja ukrainalaisten vapaustaistelulle annettavaa tukea priorisoidaan edelleen vahvasti. Vapaina demokratioina meillä on velvollisuus tukea samojen oikeuksien puolesta taistelevia, jotka samalla puolustavat myös meidän oikeuksiamme.
Odotamme innolla yhteistyötä vuonna 2024!
forord kopier.jpg
Pääministeri Ulf Kristersson ja yhteistyöministeri Jessika Roswall