Siirry sisältöön

Integroitunut Pohjola ilman rajaesteitä

Integraatio on edennyt Pohjoismaiden työmarkkinoilla monin tavoin pitkälle – monille on luonnollista työskennellä oman maan rajojen ulkopuolella. Pendelöinti maasta toiseen on Pohjolassa kuitenkin vähäisempää kuin Euroopassa keskimäärin. Meidän on nopeutettava työtä rajaesteiden raivaamiseksi etenkin pandemian aikana ja sen jälkeen esiintyneiden haasteiden pohjalta, jotta voimme yhdessä päästä tavoitteisiimme ja hyödyntää pitkälle kehittyneen alueellisen integraation tarjoamaa potentiaalia.
Vuoden 2024 aikana Ruotsi tekee aktiivisesti rajaesteiden poistamiseen tähtäävää työtä asianomaisissa ministerineuvostoissa ja rajaesteneuvostossa. Rajaesteneuvoston mandaatti umpeutuu vuoden aikana. Uuden mandaatin alkaessa puheenjohtajamaa tekee aloitteen rajaesteneuvoston työn ja keskeisten toimijoiden kanssa tehtävän yhteistyön tehostamisesta muun muassa sitouttamalla Pohjoismaiden ministerineuvosto ja kansalliset hallitukset tiiviimmin työhön.
Pohjoismaiden viranomaisia kehotetaan myös ottamaan huomioon kaikilla aloilla Pohjolan integraatiota edistävät ratkaisut. Erityisesti on priorisoitava aloja, joilla on suuri merkitys yksilöiden mahdollisuuksille asua ja työskennellä toisessa maassa kohtaamatta rajaesteitä. Esimerkiksi muidenkin kuin oman asuinmaan viranomaisiin tulisi olla mahdollista olla yhteydessä digitaalisesti. Päätöksenteon helpottamiseksi puheenjohtajamaa tulee priorisoimaan raja-aluetilastojen laatimista.
Integroitunut Pohjola, jossa on helppoa asua, työskennellä ja opiskella maiden rajojen yli, oli kantavana ajatuksena jo silloin, kun sopimus yhteispohjoismaisista työmarkkinoista solmittiin 22. toukokuuta 1954. Ruotsin puheenjohtajakauden aikana juhlistetaan yhteispohjoismaisten työmarkkinoiden 70-vuotista taivalta. Huomio kohdistetaan yhteispohjoismaisten työmarkkinoiden merkitykseen Pohjolalle, mutta ennen kaikkea siihen, mitä on vielä kehitettävä, jotta varmistetaan työvoiman rajat ylittävän liikkuvuuden lisääntyminen ja voidaan vastata yhteisiin haasteisiin, kuten osaamispulaan sekä osaamisen ja tarjottavan työn yhteensovittamiseen.
Julkisten työvoimapalvelujen merkitys on muuttunut yhteispohjoismaisilla työmarkkinoilla. Useissa Pohjoismaissa käynnissä olevan julkisten työvoimapalvelujen uudistustyön sekä digitaalisen kehityksen aiheuttaman työvoimapalvelujen muuttumisen vuoksi painopiste on myös uudistustyöstä saatavien kokemusten vaihdossa sekä mahdollisessa yhteistyössä, joka liittyy erityisesti osaavan työvoiman saatavuuden takaaviin uusiin rakenteisiin.
Ikon_7_farve.png
Asumisen, opiskelun, työskentelyn ja yrittämisen maiden rajojen yli pitää olla helppoa kaikkialla Pohjolassa.