Siirry sisältöön

Sosiaalisesti kestävä Pohjola

Jotta Pohjolasta tulee maailman kestävin ja integroitunein alue, ihmisten ja yritysten on koettava, että liikkuminen ja toimiminen rajojen yli on yksinkertaista.
Sosiaalisesti kestävä Pohjola merkitsee myös sitä, että kansalaisten on tunnettava olonsa turvalliseksi ja yhteiskunnan resilienssin eriasteista vakavaa rikollisuutta vastaan on oltava vankalla pohjalla. Tästä syystä Ruotsi keskittyy puheenjohtajakaudellaan erityisesti yhteistyöhön sekä Pohjoismaiden väliseen tiedon- ja kokemustenvaihtoon järjestäytyneestä rikollisuudesta, sosiaalietuusrikoksista, väkivaltaa ihannoivista ääriliikkeistä ja terrorismista sekä rangaistusten täytäntöönpanon selvittämisestä. Tähän liittyviä aiheita voivat olla esimerkiksi korruptio ja eri toimijoiden ja järjestäytynyttä rikollisuutta edustavien ryhmittymien muut kielletyt vaikuttamispyrkimykset, ihmiskauppa sekä rikoksia ehkäisevät toimet, joilla estetään lapsia ja nuoria päätymistä rikollisjengien jäseniksi.
Työtä voidaan kehittää parhaan mahdollisen osaamisen pohjalta jakamalla tietoja ja kokemuksia siitä, miten tämänkaltaista vakavaa rikollisuutta voidaan estää ja käsitellä. Yksi esimerkki on laiton jätteenkäsittely, jonka kautta on saatavissa suurta taloudellista hyötyä ja samaan aikaan riski kiinnijäämisestä on pieni. Tarvitaan vertailevaa tutkimusta edellytyksistä jäterikollisuuden estämiseksi ja torjumiseksi Pohjoismaissa.
Sosiaalisesti kestävä Pohjola edellyttää myös tasavertaisia, korkealaatuisia tutkimus- ja koulutusjärjestelmiä, yhteisiä työmarkkinoita, vilkasta kulttuurielämää sekä kieliin ja nuorten osallistamiseen ja osallisuuteen tehtäviä panostuksia. Pohjoismainen kansalaisyhteiskunta on sosiaalisesti kestävän Pohjolan kantava voima.
Ruotsi keskittyy puheenjohtajakauden ohjelmassaan edellä mainitun lisäksi toimiin, joilla edistetään hyvää ja yhdenvertaista terveyttä kaikille Pohjoismaiden asukkaille. Esimerkkejä tällaisista toimista ovat kannustaminen liikuntaharrastuksiin ja yhdistystoimintaan, vapaa-ajansetelien myöntäminen, liikunnan saaminen reseptillä ja työn kehittäminen vastentahtoisen yksinäisyyden ja eristäytymisen katkaisemiseksi ja ehkäisemiseksi. Teemasta tullaan järjestämään konferenssi.
Digitalisaatio ja etäratkaisut merkitsevät uusia mahdollisuuksia pohjoismaiselle hyvinvointimallille väestön ikääntyessä ja alueiden autioituessa kaikkialla Pohjolassa. Digitaalinen syrjäytyminen, saavutettavuus ja digitaaliseen muutokseen osallistuminen ovat yhteisiä haasteita kaikkialla Pohjolassa, ja meidän on kohdattava haasteet yhdessä.
Ruotsin puheenjohtajakauden ohjelmassa huomioidaan etähoitoon ja -hoivaan tehtävät panostukset. Ruotsi toimii myös pohjoismaisen yhteistyön vahvistamisen puolesta hoitoon ja hoivaan liittyvän valmiuden osalta.
Mikrobilääkeresistenssi on globaali kansanterveysongelma, joka lisääntyy huolestuttavan nopeasti. Ruotsi toimii puheenjohtajakaudellaan pohjoismaisen yhteistyön vahvistamisen puolesta tällä alalla. Aiheesta on määrä järjestää konferenssi, jonka avulla voidaan levittää tietoa Ruotsin EU-puheenjohtajakauden aikana vuonna 2023 tehdyn työn tuloksista.
Työmarkkina-alalla painopiste on muun muassa osaavan työvoiman saatavuuteen liittyvissä asioissa ja naisten ja miesten elinikäisessä oppimisessa. Tavoitteena on saada yhtenäinen käsitys mainituista asioista osaamisen lisäämiseksi sekä osallistavien vihreiden työpaikkojen ja koulutusmahdollisuuksien varmistamiseksi. Taloudellinen tasa-arvo ja työ sukupuolen mukaan jakautuneiden työmarkkinoiden torjumiseksi ovat myös keskipisteessä.
Pohjoismaisessa integraatioyhteistyössä painopiste on työmarkkinoiden vakiinnuttamisessa korostaen erityisesti pohjoismaista osaamista ulkomaisen työvoiman osaamisen tunnustamisessa ja arvioinnissa, digitaalisia mahdollisuuksia ja sitä, miten ulkomailla syntyneiden naisten ja miesten vanhemmuus vaikuttaa heidän mahdollisuuksiinsa saada jalansijaa työmarkkinoilla.
Tutkimuksen, koulutuksen ja kielen parissa tehtävä yhteistyö on tärkeä väline kansallisten ja kansainvälisten haasteiden kohtaamisessa. Demokratian, inkluusion ja yhteisöllisyyden verkoston (ns. DIS-verkosto) mandaatti päättyy Ruotsin puheenjohtajakaudella, minkä tiimoilta järjestetään konferenssi demokratiasta koulussa keskittyen erityisesti antisemitismiin. Ruotsi panostaa puheenjohtajamaana kokemustenvaihtoon koulutusjärjestelmien kehittämisestä ja vahvistamisesta korkealaatuisiksi, tasavertaisiksi ja osallistaviksi. Puheenjohtajakaudella kiinnitetään huomiota pohjoismaisiin PISA-tutkimusten tuloksiin yhdistettynä matematiikan ja koulujen tietopohjaisiin tuloksiin.
Ruotsin puheenjohtajakaudella koulutus- ja kulttuurisektorit panostavat toimiin, jotka edistävät Pohjolaa oppivana alueena. Työ pohjoismaisen kielipoliittisen julistuksen tarkistamiseksi on loppuvaiheessa, ja Ruotsilla on siksi tavoitteena saada uusi julistus valmiiksi puheenjohtajakautensa aikana.
Kulttuuri on yksi Pohjoismaita yhdistävän yhteisöllisyyden kulmakivistä. Osallistava pohjoismainen kulttuurielämä edistää demokratiaa, monimuotoisuutta ja elämänlaatua. Viime vuosien haasteet pandemia ja vakava turvallisuustilanne mukaan lukien ovat Pohjoismaille ja pohjoismaiselle kulttuuriyhteistyölle yhteisiä. Ruotsin puheenjohtajakauden tavoitteena on edistää keskustelua ja kokemustenvaihtoa valmius- ja varautumisasioista kulttuuri- ja mediasektorilla, esimerkiksi mahdollisuuksista vahvistaa kulttuuriperinnön suojaa kriisin tai sodan varalta.
Pohjoismaiden ministerineuvosto on jo pitkään tehnyt yhteistyötä Baltian maiden kanssa. Yhteistyön lisäämiselle on suurta potentiaalia seuraavilla aloilla: koulutus ja tutkimus, kulttuuri, terveydenhuollon valmius, lääkealan yhteistyö, terveysdatan jakaminen ja viranomaisten digitalisaatio yleisesti ottaen, väestön ikääntymiseen ja muistisairauksiin liittyvä osaaminen, sosiaalivakuutusten kestävyys ja tilastokomiteoiden työ, kyberturvallisuus ja työelämään liittyvä rikollisuus. Ruotsin puheenjohtajakaudella edistetään pohjoismais-balttilaisen yhteistyön tehostamismahdollisuuksia eri aloilla.
Pohjoismaiden on oltava paremmin varautuneita rokotetuotantoon osana kriisivalmiutta. Ruotsi pyrkii puheenjohtajakaudellaan löytämään tarkoituksenmukaisen tavan tehdä pohjoismaista yhteistyötä rokotteiden kehittämisessä ja tuotannossa Pohjoismaiden kapasiteetista ja pohjoismaisen yhteistyön potentiaalista tehdyn kartoituksen pohjalta. 
Tasa-arvo- ja LGBTI-sektorilla korostetaan pohjoismaista työtä kunniaan liittyvän väkivallan torjumiseksi. Pitkäjänteisenä ja strategisena tavoitteena on pohjoismaisen työn vahvistaminen muun muassa lisäämällä osaamista siitä, miten Pohjoismaat sekä Ahvenanmaa, Färsaaret ja Grönlanti tekevät töitä kunniaan liittyvän väkivallan torjumiseksi ja miten ne tekevät töitä LGBTI-ihmisten kanssa.
Ruotsi jatkaa puheenjohtajakaudellaan Pohjoismaiden äänen kuuluviin saattamista ja edistämistä vastustuksen lisääntyessä tasa-arvoa ja LGBTI-ihmisten yhdenvertaisia oikeuksia kohtaan kansainvälisissä yhteyksissä.
Socially sustainable Nordic region - colour.svg
Sosiaalisesti kestävä Pohjola merkitsee muun muassa sitä, että kansalaiset tuntevat olonsa turvalliseksi ja yhteiskunnan resilienssi on vankalla pohjalla.