4. Yhteistyö EU- ja Eta-asioissa ja muiden kansainvälisten toimijoiden kanssa

4.1 Yhteistyö EU- ja Eta-asioissa

Oikeusyhteistyön puitteissa pyritään arvioimaan EU- ja Eta-säädösten vaikutuksia mahdollisimman varhaisessa vaiheessa EU:n päätösprosessia. Tärkeimmät EU- ja Eta-säädösehdotukset käsitellään tarpeen mukaan virkamieskomiteassa sen tutkimiseksi, antavatko ne aihetta yhteispohjoismaisiin keskusteluihin EU:n lainsäädäntöprosessin aikana, tai kun EU-säädöksiä siirretään osaksi kansallista lainsäädäntöä.
EU- ja Eta-säädösten täytäntöönpanossa voidaan hyödyntää mahdollisuutta vaihtaa kokemuksia ja tehostaa työtä muun muassa yhteispohjoismaisilla selvityksillä. Virkamiesten ja viranomaisten välistä epävirallista yhteistyötä tulee jatkaa ja kehittää edelleen.
Kaikkien Pohjoismaiden ei välttämättä tarvitse valita samanlaisia lainsäädäntöratkaisuja, mutta on tärkeää, että Pohjoismaat ymmärtävät ja tulkitsevat yhteisölainsäädäntöä samalla tavalla.

4.2 Yhteistyö muilla kansainvälisillä foorumeilla

Pohjoismaiseen oikeusyhteistyöhön sisältyy pohjoismaisen yhteydenpidon, keskustelujen ja tarvittaessa poliittisen ja virkamiestason koordinoinnin edistäminen, esimerkiksi YK:ssa ja Euroopan neuvostossa käytävien kansainvälisten neuvottelujen yhteydessä.
Yhteistyötä tehdään myös kansainvälisiin elimiin edustajia nimettäessä, mikäli kaikki Pohjoismaat eivät voi olla samanaikaisesti edustettuina.
Go to content