1. Esipuhe

Oikeusalan yhteistyön tavoitteena on osaltaan toteuttaa Pohjoismaiden pääministerien visiota siitä, että Pohjolasta tulee maailman kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä (Visio 2030).
Oikeusalan yhteistyöllä edistetään Pohjoismaiden lainsäädäntötyön yhteisiä perusperiaatteita yhteispohjoismaisia arvoja noudattaen. Yhteistyö on myös tärkeä osa eurooppalaista lainsäädäntöyhteistyötä samoin kuin EU- ja Eta-säädösten sekä muiden kansainvälisten velvoitteiden täytäntöönpanoa.
Oikeusalan yhteistyön tärkeitä painopisteitä ovat demokratian ja oikeusvarmuuden edistäminen, pohjoismaisen lainsäädännön yhdenmukaisuus ja sen hyödyt sekä rikollisuuden ennaltaehkäisy. Yhteistyön tavoitteena on edistää ensisijaisesti Visio 2030:n kahta strategista painopistealuetta: sosiaalisesti kestävä Pohjola ja kilpailukykyinen Pohjola.

12 visiotavoitetta

VIHREÄ POHJOLA. Haluamme yhdessä edistää yhteiskuntiemme siirtymistä vihreään talouteen sekä hiilineutraaliutta ja kestävää kierto- ja biotaloutta.
Pohjoismaiden ministerineuvoston fokusalueet vuosina 2021–2024:
1. Vahvistetaan sellaisten ratkaisujen tutkimusta, kehittämistä ja edistämistä, jotka tukevat hiilineutraaliutta ja ilmastonmuutokseen sopeutumista liikenteen, rakentamisen, elintarvikkeiden ja energian alueilla.
2. Edistetään biologisen monimuotoisuuden säilymistä ja Pohjolan luonto- ja merialueiden kestävää käyttöä.
3. Edistetään kierto- ja biotaloutta, kestävää ja kilpailukykyistä tuotantoa, kestäviä elintarvikejärjestelmiä sekä resurssitehokkaita ja myrkyttömiä kiertokulkuja Pohjoismaissa.
4. Helpotetaan pohjoismaisten kuluttajien mahdollisuuksia valita houkuttelevia ympäristö- ja ilmastoystävällisiä vaihtoehtoja panostamalla yhteistyössä kestävään kulutukseen.
5. Edistetään kansainvälisen ympäristö- ja ilmastoyhteistyön myönteistä kehitystä mm. tuomalla esiin pohjoismaisia vihreitä ratkaisuja.
KILPAILUKYKYINEN POHJOLA. Haluamme yhdessä edistää Pohjolan vihreää kasvua, joka perustuu tietoon, innovointiin, liikkuvuuteen ja digitaaliseen integraatioon.
Pohjoismaiden ministerineuvoston fokusalueet vuosina 2021–2024:
6. Tuetaan osaamista ja innovointia sekä helpotetaan vihreän, teknisen ja digitaalisen siirtymän ja kasvavan biotalouden luomien kehitysmahdollisuuksien täysimääräistä hyödyntämistä pohjoismaisissa yrityksissä.
7. Kehitetään valmiuksia ja hyvin toimivia työmarkkinoita, jotka vastaavat vihreän siirtymän ja digitaalisen kehityksen mukanaan tuomiin vaatimuksiin ja tukevat vapaata liikkuvuutta Pohjolassa.
8. Hyödynnetään digitalisaatiota ja koulutusta Pohjoismaiden välisten yhteyksien tiivistämiseksi entisestään.
SOSIAALISESTI KESTÄVÄ POHJOLA. Haluamme yhdessä edistää osallisuutta, tasa-arvoa ja yhtenäisyyttä alueella, jossa on yhteiset arvot ja jossa vahvistetaan kulttuurivaihtoa ja hyvinvointia.
Pohjoismaiden ministerineuvoston fokusalueet vuosina 2021–2024:
9. Edistetään kaikkien ulottuvilla olevaa hyvää, tasa-arvoista ja turvattua terveyttä.
10, Pyritään saamaan kaikki pohjoismaalaiset mukaan vihreään siirtymään ja digitaaliseen kehitykseen, hyödyntämään siirtymän potentiaalia sekä estämään sen mukanaan tuomien yhteiskunnallisten jakolinjojen lisääntyminen.
11. Annetaan pohjoismaiselle kansalaisyhteiskunnalle, erityisesti lapsille ja nuorille vahvempi ääni ja osallisuus pohjoismaisessa yhteistyössä sekä lisätään heidän tietojaan naapurimaiden kielistä ja kulttuureista.
12. Säilytetään Pohjolassa vallitseva luottamus ja yhteenkuuluvuus, yhteiset arvot ja pohjoismainen yhtenäisyys ja pidetään sen keskiössä kulttuuri, demokratia, tasa-arvo, osallistaminen, syrjimättömyys ja sananvapaus.
VISIO FI liggende.png
Go to content