Gå till innehållet

Island

Framtidsvision: […] Människor i alla åldrar har lätt tillgång till en mängd olika läsmaterial och läsning blir en naturlig del av vardagen, eftersom ökad läskunnighet bidrar till förbättrad förståelse för sociala frågor, yttrandefrihet och kritiskt tänkande.

(Fri översättning, Althingi 2024)
På Island håller en ny litteraturpolitisk strategi för 2025–2030 på att tas fram. Enligt riksdagsbeslut ska ett av tre huvudmål i den nya litteraturpolitiken vara att främja läsning så brett som möjligt i samhället och med särskild tonvikt på unga läsare. Flera av de kommande insatser som föreslås är inriktade på barns och ungas läsning. Det kommer att ges extra medel till olika projekt som uppmuntrar till läsning och kreativitet, bland annat för barn och unga vars första språk inte är isländska. Ytterligare medel kommer tillfälligt att ges från Kultur- och näringsdepartementet till Barnkulturfonden för att stödja projekt som bygger på och främjar ökad förmedling av isländskt folklorearv till barn och unga. Vidare planeras insatser riktade till skolbibliotek. Även skolbiblioteks samarbete med folkbibliotek ska definieras. Utbildnings- och barndepartementet är ansvariga. Departementet ska också upprätta ett skolbibliotekscentrum för att bistå skolbiblioteken med stöd och professionell utveckling (Althingi 2024a).
I maj 2024 fattade Alltinget även beslut om en handlingsplan i frågor om isländska språket för 2024–2026 och stärkta skolbibliotek är en av de 22 punkterna. Skolbibliotekens bestånd och verksamhet ska kartläggas i förhållande till grundskolelagen och lagen om gymnasieskolan i syfte att höja kvaliteten på skolbiblioteken och bättre möta en bred elevgrupp (Althingi 2024b).
Centrum för isländsk litteratur kommer att ansvara för många av de kommande insatserna och har sedan tidigare ansvar för att främja litteraturen på Island och att främja isländsk litteratur utomlands. Centrumet är en myndighet under Kultur- och näringsdepartementet och ansvarar för pågående insatser för att främja barns och ungas läsning. Exempelvis anordnar de sedan 2020 författarbesök på gymnasieskolor i syfte väcka elevernas uppmärksamhet och intresse för litteratur och läsning och att fördjupa deras läsförståelse. Projektet genomförs i samarbete med Islands författarförbund, Islands skollärarförbund och med bidrag från Utbildnings- och barndepartementet (Centrum för isländsk litteratur 2024).
År 2020 tog den isländska regeringen fram en utbildningsstrategi (education policy) där läskunnighet lyfts fram som den viktigaste kompetensen i framtiden och utbildningspolitiken ska lägga särskild vikt vid språkförståelse, läsförståelse, uttryck, skrivande och lyssnande samt åtgärder som syftar till att möta dem som kämpar med lässvårigheter. Satsningar ska göras för att säkerställa att hela samhällets arbetar för att förbättra läskunnigheten (Utbildnings- och barndepartementet 2024).